Lane kluski na mleku

Oceń ten przepis!

4/5 4 30 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 2

4/5 4 30 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  2. Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
  3. Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.

Opis przepisu:

Prawie każdy z nas zna to danie ze swojego dzieciństwa. Przygotowywały je mamy i babcie. Ta forma zupy mlecznej smakuje dzieciakom w swojej podstawowej postaci, ale można dodać do niej na przykład miód. Dzięki temu jest bardziej jak deser. Czasem warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zarazić nimi kolejne pokolenia!

Lane kluski z jajek i mąki pszennej stanowią ciekawą alternatywę dla innych dań. Okazują się interesującym zastępstwem dla ryżu i makaronów w różnych zupach: pomidorowej czy w rosole. Kluski można wykorzystać równie dobrze jako dodatek do drugiego dania. Ten banalny przepis powinien znać każdy początkujący kucharz.

Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Na początek przesiej mąkę i wsyp ją do dzbanuszka lub innego niewielkiego naczynia. Dodaj do niej jajko i wymieszaj. Wyrabiaj łyżką tak długo, aż ciasto zacznie wytwarzać pęcherzyki. 2 szklanki mleka i 1 szklankę wody wlej do rondelka i zagotuj. Lekko osól. Kiedy mleko zacznie się gotować, wylewaj do niego ciasto cienkim strumieniem z dzbanuszka. Zamieszaj zupę i zagotuj.

Tak samo wygląda proces tworzenia klusek do innych zup. Jeśli mają to być po prostu kluski zastępujące ryż lub makaron w drugim daniu, wlewaj je do wrzącej wody. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach jajka i mąki!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?