Lane kluski na mleku

Oceń ten przepis!

4/5 4 22 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 2

4/5 4 22 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  2. Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
  3. Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.

Opis przepisu:

Pomysł na śniadanie, które serwowały nam nasze mamy i babcie, czyli lane kluski na mleku. Ciasto przygotowujemy z mąki i jajek, a następnie wylewamy je cienkim strumieniem na mleko i gotujemy. Jeśli do śniadania nie wykorzystamy całego ciasta, możemy przyrządzić z niego lane kluski serwowane do obiadu, np. zupy pomidorowej, lub wykorzystać do drugiego dania - zamiast makaronu czy ryżu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?