Lane kluski na mleku

4/5 4 21 5 1
4/5 4 21 5 1
  • Przygotowanie: 10 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, wsypać do dzbanuszka, dodać jajo, wymieszać i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
  2. Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
  3. Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z dzbanuszka, zamieszać i zagotować.

Opis przepisu:

Pomysł na śniadanie, które serwowały nam nasze mamy i babcie, czyli lane kluski na mleku. Ciasto przygotowujemy z mąki i jajek, a następnie wylewamy je cienkim strumieniem na mleko i gotujemy. Jeśli do śniadania nie wykorzystamy całego ciasta, możemy przyrządzić z niego lane kluski serwowane do obiadu, np. zupy pomidorowej, lub wykorzystać do drugiego dania - zamiast makaronu czy ryżu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?