Ryż z jabłkami i cynamonem

Oceń ten przepis!

4/5 4 39 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 6

4/5 4 39 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy na mleku ( tyle mleka co ryżu )
  2. Połowę ugotowanego ryżu wysypujemy do naczynia żaroodpornego, na ryż kładziemy połowę posiekanych jabłek, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 warstwa ryżu i jabłka znowu posypane cynamonem
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na okolo 25 minut.
  4. W tym czasie ryz wpije reszte mleka z jablka zmiekkna!

Opis przepisu:

Ryż z jabłkami i cynamonem to prawdziwie jesienny przysmak. Składa się z kilku prostych składników i stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkich przekąsek. Nuta cynamonu nadaje deserowi korzennego aromatu, a połączenie jabłek i ryżu gotowanego na mleku pomaga wydobyć ich smaki. Warto wiedzieć, jak zrobić ryż jabłkami także z innych powodów. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek jedzenia.

Ten przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż godzinę. Zacznij od ugotowania ryżu na mleku. Użyj mleka i ryżu w takich samych proporcjach. Kiedy ryż się ugotuje, połowę z niego przesyp do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połowę posiekanych wcześniej jabłek.

Posyp całość łyżeczką cynamonu i ułóż kolejną warstwę ryżu oraz jabłek, znów posyp cynamonem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 150 stopniach. Zapiekanie spowoduje, że ryż wchłonie resztę mleka, a jabłka staną się przyjemnie mięciutkie.

Ryż na mleku to przysmak, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub na słodką, ale lekką kolację. Sprawdzi się też jako deser, przekąska lub smaczny podwieczorek nie tylko dla dzieciaków! Niektórzy cenią ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem jako sposób na lekkostrawny obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?