Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żółty ryż z curry i kurkumą

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Ryż
1 
Cebula
1 szczypta
Kurkuma
2 łyżeczek
Curry
2 łyżek
Masło
1 szczypta
Sól
2 szczypt
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.21 g
Węglowodany
43.04 g
Tłuszcze
7.65 g
Wartość energetyczna
262.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
Krok 2
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
Krok 3
10 min
Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Krok 4
10 min
Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
Krok 5
5 min
W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
Krok 6
5 min
Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.
Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 1 z 6

Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 2 z 6

Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 3 z 6

Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 4 z 6

Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 5 z 6

W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 6 z 6

Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.

Żółty ryż z curry i kurkumą to świetny dodatek do wielu dań – sprawdzi się idealnie jako towarzysz mięs oraz ryb, możesz także podawać go z różnego rodzaju warzywami. Poznaj nasz przepis na żółty ryż z curry i kurkumą i zacznij stosować go w swojej kuchni tak często, jak tylko masz na to ochotę!

Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.

Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.

Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika