Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żółty ryż z curry i kurkumą

Żółty ryż z curry i kurkumą

(6)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest k200482p

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Ryż
1 
Cebula
2  kostek
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżeczek
Curry
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól
2  szczypt
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.21 g
Węglowodany
43.04 g
Tłuszcze
7.65 g
Wartość energetyczna
262.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żółty ryż z curry i kurkumą to świetny dodatek do wielu dań – sprawdzi się idealnie jako towarzysz mięs oraz ryb, możesz także podawać go z różnego rodzaju warzywami. Poznaj nasz przepis na żółty ryż z curry i kurkumą i zacznij stosować go w swojej kuchni tak często, jak tylko masz na to ochotę!

Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.

Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.

Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
  • Krok 3

    10 min
    Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  • Krok 4

    10 min
    Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
  • Krok 5

    5 min
    W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
  • Krok 6

    5 min
    Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.
Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 1 z 6

Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 2 z 6

Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 3 z 6

Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 4 z 6

Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 5 z 6

W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.

Żółty ryż z curry i kurkumą

Krok 6 z 6

Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Curry
  • Dania z ryżu
  • Dodatek
  • Kuchnie świata
  • Mniejsze danie
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Risotto z krewetkami

    Risotto z krewetkami

    27 min Łatwy
  • Risotto z grzybami

    Risotto z grzybami

    45 min Łatwy
  • Risotto z papryką i kiełbasą

    Risotto z papryką i kiełbasą

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu