Żółty ryż z curry i kurkumą
50min
Łatwy
200
g
Ryż
1
Cebula
2
kostek
1
szczypta
Kurkuma
2
łyżeczek
Curry
2
łyżek
Masło
1
szczypta
Sól
2
szczypt
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
4.21 g
Węglowodany
43.04 g
Tłuszcze
7.65 g
Wartość energetyczna
262.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
Krok 2
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
Krok 3
10 min
Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Krok 4
10 min
Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
Krok 5
5 min
W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
Krok 6
5 min
Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.
Żółty ryż z curry i kurkumą to świetny dodatek do wielu dań – sprawdzi się idealnie jako towarzysz mięs oraz ryb, możesz także podawać go z różnego rodzaju warzywami. Poznaj nasz przepis na żółty ryż z curry i kurkumą i zacznij stosować go w swojej kuchni tak często, jak tylko masz na to ochotę!
Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.
Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.
Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!
Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.
Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.
Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!
Komentarze 0