Gołąbki z młodej kapusty

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 37 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 20

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Kapustę sparzyć w dużej ilości osolonej wody i delikatnie zdjąć liść po liściu.
  2. Ryż ugotować i lekko przestudzić do ryżu dodać mielone mięso i cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na margarynie.
  3. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przygotowany farsz kłaść na sparzonych liściach i zwijać małe gołąbki.
  4. Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać do 3/4 wysokości osoloną wodą do garnka dosypać kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty o tej porze roku gołąbki gotują się bardzo szybko.
  5. Ugotowane gołąbki podawać z dowolnym sosem, ale ja najbardziej lubię z pomidorowym.

Opis przepisu:

Gołąbki z młodej kapusty to danie idealne na wiosnę, kiedy sezon na młodą kapustę trwa w pełni. Farsz na gołąbki przyrządzamy z ryżu, mięsa mielonego, przypraw i cebuli podsmażanej na margarynie. Gołąbki z młodej kapusty gotują się stosunkowo szybko. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?