składniki:
liczba porcji:
farsz:





Przygotowanie:
- Kapustę sparzyć w dużej ilości osolonej wody i delikatnie zdjąć liść po liściu.
- Ryż ugotować i lekko przestudzić do ryżu dodać mielone mięso i cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na margarynie.
- Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przygotowany farsz kłaść na sparzonych liściach i zwijać małe gołąbki.
- Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać do 3/4 wysokości osoloną wodą do garnka dosypać kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty o tej porze roku gołąbki gotują się bardzo szybko.
- Ugotowane gołąbki podawać z dowolnym sosem, ale ja najbardziej lubię z pomidorowym.
Opis przepisu:
Autor: izionaGołąbki z młodej kapusty to danie idealne na wiosnę, kiedy sezon na młodą kapustę trwa w pełni. Farsz na gołąbki przyrządzamy z ryżu, mięsa mielonego, przypraw i cebuli podsmażanej na margarynie. Gołąbki z młodej kapusty gotują się stosunkowo szybko. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?