Nasze przepisy Potrawy z salami

Potrawy z salami


Długodojrzewająca kiełbasa salami jest uważana za jedną z tzw. wędlin szlachetnych. Wyrabia się ją zazwyczaj z mięsa wieprzowego (niekiedy także wołowiny, drobiu lub dziczyzny), z dodatkiem drobno posiekanej słoniny i naturalnych przypraw (bez konserwantów!). Oryginalna salami pokryta jest białym nalotem i ma charakterystyczny smak i aromat kardamonu. Można jadać ją do wszystkiego, na zimno – do kanapek, sałatek lub zimnych przekąsek i na ciepło – w jajecznicy, w zapiekankach, z makaronem oraz oczywiście jako dodatek do pizzy.

Wśród przepisów na potrawy z salami znajdziecie całe mnóstwo pomysłów na różnorodne pizze, a także przepisy na tosty, imprezowe przystawki, sałatki i kanapki, pomysły na śniadanie i na obiad z nutką salami oraz pyszny, dekoracyjny chłodnik.