Estragon to nic innego jak roślina, a dokładniej ziele, które znane jest w medycynie od wieków. Co ciekawe, często zioło to wykorzystuje się także w kontekście świec zapachowych oraz olejków eterycznych. Jednakże, oprócz ziołolecznictwa, roślina ta znajduje szereg zastosowań kulinarnych! Bylina cechuje się lekko gorzkim smakiem, nieco zbliżonym do anyżu, a dodatkowo wyróżnia się ona wyjątkowo mocnym aromatem! Warto zauważyć, że estragon w kuchni włoskiej i francuskiej wykorzystywany jest już od dawna, a tamtejsi szefowie kuchni nie mają wątpliwości co do jego walorów smakowych.
Estragon to zioło, z którego można bezpiecznie korzystać podczas przygotowywania wielu dań, a także marynat czy sosów. Co ciekawe, w sprzedaży można dostać zarówno świeże liście tej rośliny, ale także jej wersję suszoną. Tak naprawdę, zastosowanie w kuchni estragonu jest wyjątkowo szerokie, w zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy i jaki efekt końcowy chcemy uzyskać. Zioło to ma dość intensywny smak. Niektórzy określają go jako gorzki, zaś inni dostrzegają w nim lekką nutę słodyczy. Warto jednak pamiętać o złotej zasadzie. Nieważne, do jakiego dania dodajemy estragon, ważne jest to, by dodać go na około 10-15 minut przed samym końcem gotowania. Dlaczego? Otóż jest to sposób na wydobycie z ziela maksimum jego smaku oraz aromatu.
Estragon - do czego dodawać? To pytanie z pewnością pojawiło się w głowie każdego z nas w momencie, kiedy zdaliśmy sobie sprawę z oryginalnych walorów smakowych i aromatycznych tej rośliny. Okazuje się, że sposobów na wykorzystanie zioła jest niezwykle wiele. Świetnie sprawdza się on np. jako dodatek do sałatek, zup czy innych potraw. Dodatkowo, warto wskazać tu na ocet estragonowy, który nadaje intensywny smak marynatom do mięs i owoców morza. Tak więc estragon - do czego używać? Oto kilka propozycji:
1. Marynata do mięs z octu estragonowego i przypraw
Pierwszą propozycją, na wykorzystanie estragonu w kuchni, jest przygotowanie smakowitej i aromatycznej marynaty do mięs. De facto, trzeba tu będzie wykorzystać nie suszony estragon, a ocet estragonowy. Wystarczy zmieszać go ze świeżym imbirem, solą, zielem angielskim oraz łyżką soku z limonki. Taka marynata idealnie sprawdzi się do wołowiny, jagnięciny, a nawet i drobiu!
2. Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem
Zupa pieczarkowa z dodatkiem świeżego estragonu jest nie tylko pożywna, ale także wyraża pełną kwintesencję wyjątkowego smaku! Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczą nam pieczarki, bulion warzywny - można zdecydować się na produkt gotowy jak np. bulion warzywny WINIARY, cebulka, a także świeże liście estragonu. Pamiętajmy jednak, by dodać je na około 10-15 minut przed końcem gotowania!
3. Estragonowy dressing do sałatek
Suszony i świeży estragon można także wykorzystać jako dodatek do sosu sałatkowego! Można zmieszać go np. z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodatkowo, estragon można wykorzystać także podczas przygotowywania sosów sałatkowych na bazie jogurtu i majonezu!