Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Estragon – zastosowanie w kuchni

Estragon - do czego możemy dodać go w kuchni?

Estragon to nazwa, która dla większości z nas wciąż brzmi dość egzotycznie. Jest to roślina, która dość często kojarzona jest z farmakoterapią, a nie z kuchennymi zastosowaniami. Okazuje się jednak, że mało popularny estragon, może znaleźć szereg kulinarnych zastosować. Jednak, by móc z niego efektywnie korzystać, warto go nieco bliżej poznać. Zatem czym jest estragon i do jakich dań możemy go dodać?

Czym jest estragon?

Estragon to nic innego jak roślina, a dokładniej ziele, które znane jest w medycynie od wieków. Co ciekawe, często zioło to wykorzystuje się także w kontekście świec zapachowych oraz olejków eterycznych. Jednakże, oprócz ziołolecznictwa, roślina ta znajduje szereg zastosowań kulinarnych! Bylina cechuje się lekko gorzkim smakiem, nieco zbliżonym do anyżu, a dodatkowo wyróżnia się ona wyjątkowo mocnym aromatem! Warto zauważyć, że estragon w kuchni włoskiej i francuskiej wykorzystywany jest już od dawna, a tamtejsi szefowie kuchni nie mają wątpliwości co do jego walorów smakowych.

Estragon - zastosowanie w kuchni

Estragon to zioło, z którego można bezpiecznie korzystać podczas przygotowywania wielu dań, a także marynat czy sosów. Co ciekawe, w sprzedaży można dostać zarówno świeże liście tej rośliny, ale także jej wersję suszoną. Tak naprawdę, zastosowanie w kuchni estragonu jest wyjątkowo szerokie, w zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy i jaki efekt końcowy chcemy uzyskać. Zioło to ma dość intensywny smak. Niektórzy określają go jako gorzki, zaś inni dostrzegają w nim lekką nutę słodyczy. Warto jednak pamiętać o złotej zasadzie. Nieważne, do jakiego dania dodajemy estragon, ważne jest to, by dodać go na około 10-15 minut przed samym końcem gotowania. Dlaczego? Otóż jest to sposób na wydobycie z ziela maksimum jego smaku oraz aromatu.

Estragon - do czego używać?

Estragon - do czego dodawać? To pytanie z pewnością pojawiło się w głowie każdego z nas w momencie, kiedy zdaliśmy sobie sprawę z oryginalnych walorów smakowych i aromatycznych tej rośliny. Okazuje się, że sposobów na wykorzystanie zioła jest niezwykle wiele. Świetnie sprawdza się on np. jako dodatek do sałatek, zup czy innych potraw. Dodatkowo, warto wskazać tu na ocet estragonowy, który nadaje intensywny smak marynatom do mięs i owoców morza. Tak więc estragon - do czego używać? Oto kilka propozycji:

1. Marynata do mięs z octu estragonowego i przypraw

Pierwszą propozycją, na wykorzystanie estragonu w kuchni, jest przygotowanie smakowitej i aromatycznej marynaty do mięs. De facto, trzeba tu będzie wykorzystać nie suszony estragon, a ocet estragonowy. Wystarczy zmieszać go ze świeżym imbirem, solą, zielem angielskim oraz łyżką soku z limonki. Taka marynata idealnie sprawdzi się do wołowiny, jagnięciny, a nawet i drobiu!

2. Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Zupa pieczarkowa z dodatkiem świeżego estragonu jest nie tylko pożywna, ale także wyraża pełną kwintesencję wyjątkowego smaku! Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. Wystarczą nam pieczarki, bulion warzywny - można zdecydować się na produkt gotowy jak np. bulion warzywny WINIARY, cebulka, a także świeże liście estragonu. Pamiętajmy jednak, by dodać je na około 10-15 minut przed końcem gotowania!

3. Estragonowy dressing do sałatek

Suszony i świeży estragon można także wykorzystać jako dodatek do sosu sałatkowego! Można zmieszać go np. z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodatkowo, estragon można wykorzystać także podczas przygotowywania sosów sałatkowych na bazie jogurtu i majonezu!

Polecane przepisy

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

1 godz 22 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Schab pieczony z ziołami i miodem

Schab pieczony z ziołami i miodem

1 godz 33 min Średni
Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

Pizza z pesto bazyliowym, pomidorami i rukolą

38 min Łatwy
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

42 min Łatwy
Sos z serka topionego z ziołami

Sos z serka topionego z ziołami

12 min Łatwy

Polecane artykuły

Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni
Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Jak przechowywać natkę pietruszki?
Jak przechowywać natkę pietruszki?
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym
Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu