Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni porady

Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni

O dobroczynnych dla zdrowia właściwościach tej rośliny wiadomo od tysięcy lat. Stosowano ją już w starożytnych Chinach. W kuchni orientalnej stanowi do dziś popularną przyprawę. Co to takiego? To należąca do bobowatych, kozieradka. Zastosowanie jej nasion dla poprawy zdrowia to dobry pomysł. Na co konkretnie pomaga i jak ją stosować? Podpowiadamy!
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Kozieradka – o roślinie słów kilka

Gatunek ten, znany jako grecka koniczyna, często jest spotykany w basenie Morza Śródziemnego. Popularnością cieszy się również w Turcji, Pakistanie, Indiach i Chinach. Rośnie zarówno na dziko, jak i jest uprawiany na terenach gospodarstw.

Najcenniejszą częścią są jej żółtobrązowe nasiona, pozyskiwane na przełomie lata i jesieni ze strąkowatych owoców. W azjatyckich krajach wykorzystuje się też liście. Kozieradka w kuchni ma dość wszechstronne zastosowanie, o czym napiszemy dalej. Medycyna bazująca na Ajurwedzie bardzo docenia szczególne cechy tego gatunku. A co go wyróżnia?

banner rejestracja wielkanoc 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Właściwości kozieradki – składniki a oddziaływanie

    Niektórzy nazywają grecką koniczynę cudowną rośliną. Zawiera ona bowiem wiele związków chemicznych i pierwiastków, które korzystnie wpływają na organizm człowieka, m.in.:

    • przeciwzapalne i neutralizujące toksyny flawonoidy,
    • izoflawony, mające aktywność zbliżoną do tej, jaką wykazują estrogeny – hormony kobiece,
    • saponiny steroidowe, obniżające cholesterol we krwi i wspierające syntezę hormonów płciowych,
    • substancje śluzowe, oddziałujące na układ trawienny (wspomagają trawienie, osłaniają błonę śluzową w żołądku, eliminują zaparcia) i oddechowy (ułatwiają odkrztuszanie),
    • potas, korzystnie wpływający na pracę serca,
    • wapń, niezbędny dla zdrowia układu kostnego,
    • alkaloidy, pobudzające regenerację komórek w układzie nerwowym,
    • witaminy, przede wszystkim PP,
    • mikroelementy.

    Zbadano, iż roślina ta wpływa na czynność szpiku kostnego, pobudzając wytwarzanie krwinek czerwonych. Zaś wzrost liczby białych krwinek wiąże się z lepszą odpornością. Kozieradka reguluje ponadto poziom cukru we krwi.

    Kozieradka – zastosowanie w kuchni

    Postać, w jakiej często spotyka się tę roślinę, to kozieradka mielona. Jak spożywać ją, by czerpać z jej wspaniałych właściwości? Można np. dodawać nieco sproszkowanych nasion do codziennych potraw: sosów, zup i sałatek. Dzięki temu wartość odżywcza spożywanych posiłków wzrasta. Niektórzy wzbogacają nimi też smak hummusu. Jak widać, wszechstronne są zastosowania uniwersalnej rośliny, jaką jest kozieradka. Przyprawa ta często jest stosowana w krajach azjatyckich wraz z curry. A poza postacią sproszkowaną, ma czasem formę prażonych nasion.

    Gdy chce się wspomóc pracę układu pokarmowego, można spożywać kleik przyrządzony z nasion. Pomoże on poradzić sobie z niestrawnością czy zaparciem i złagodzi ewentualne stany zapalne błon śluzowych żołądka. Nasiona w całości mogą również być bazą naparu. Najlepiej wówczas posłodzić go nieco, dodając odrobinę miodu.

    Inne zastosowania greckiej koniczyny

    W jaki jeszcze inny sposób może być wykorzystana kozieradka? Zastosowanie w kuchni nie jest bowiem jedynym możliwym. Warto pamiętać, że zaparzone nasiona świetnie sprawdzają się jako wcierka na włosy. Preparat taki zapobiega ich wypadaniu i wspomaga wzrost. Regeneruje je, dzięki czemu stają się miększe i gęstsze. Do tego odżywia skórę głowy.

    Z naparu można przygotowywać okłady, pomagające w leczeniu stanów zapalnych skóry – np. owrzodzeń albo czyraków. Kozieradka działa wspomagająco w radzeniu sobie z trądzikiem, dlatego bywa spotykana w formie olejku do stosowania zewnętrznego. Okłady z nasion pomagają także zmniejszać opuchliznę po urazach i łagodzić sińce przy stłuczeniu.

    Jak widać, bardzo liczne zastosowania ma kozieradka. Przyprawa, napar, wcierka, olejek – to przykładowe postacie, pod jakimi występuje. Warto korzystać z jej dobroczynnego oddziaływania na ciało człowieka. Gdzie Ty spróbujesz ją stosować – w kuchni czy jako składnik domowych kosmetyków?

    Polecane przepisy

    Wiosenna zupa rzodkiewkowa

    Wiosenna zupa rzodkiewkowa

    29 min Łatwy
    Filet z kurczaka w sosie curry

    Filet z kurczaka w sosie curry

    45 min Łatwy
    Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

    Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

    1 godz 3 min Łatwy
    Znakomity klasyczny hummus

    Znakomity klasyczny hummus

    11 godz 10 min Łatwy
    Zupa z buraków pieczonych

    Zupa z buraków pieczonych

    1 godz 9 min Średni
    Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

    Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

    20 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Nasiona chia – jak jeść i przygotować?
    Nasiona chia – jak jeść i przygotować?
    Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia
    Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia
    Poznaj azjatyckie zupy
    Poznaj azjatyckie zupy
    Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
    Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
    Jak przechowywać przyprawy?
    Jak przechowywać przyprawy?
    5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
    5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu