Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni porady

Kozieradka – właściwości i zastosowanie w kuchni

O dobroczynnych dla zdrowia właściwościach tej rośliny wiadomo od tysięcy lat. Stosowano ją już w starożytnych Chinach. W kuchni orientalnej stanowi do dziś popularną przyprawę. Co to takiego? To należąca do bobowatych, kozieradka. Zastosowanie jej nasion dla poprawy zdrowia to dobry pomysł. Na co konkretnie pomaga i jak ją stosować? Podpowiadamy!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Kozieradka – o roślinie słów kilka

Gatunek ten, znany jako grecka koniczyna, często jest spotykany w basenie Morza Śródziemnego. Popularnością cieszy się również w Turcji, Pakistanie, Indiach i Chinach. Rośnie zarówno na dziko, jak i jest uprawiany na terenach gospodarstw.

Najcenniejszą częścią są jej żółtobrązowe nasiona, pozyskiwane na przełomie lata i jesieni ze strąkowatych owoców. W azjatyckich krajach wykorzystuje się też liście. Kozieradka w kuchni ma dość wszechstronne zastosowanie, o czym napiszemy dalej. Medycyna bazująca na Ajurwedzie bardzo docenia szczególne cechy tego gatunku. A co go wyróżnia?

Właściwości kozieradki – składniki a oddziaływanie

Niektórzy nazywają grecką koniczynę cudowną rośliną. Zawiera ona bowiem wiele związków chemicznych i pierwiastków, które korzystnie wpływają na organizm człowieka, m.in.: 

  • przeciwzapalne i neutralizujące toksyny flawonoidy, 
  • izoflawony, mające aktywność zbliżoną do tej, jaką wykazują estrogeny – hormony kobiece, 
  • saponiny steroidowe, obniżające cholesterol we krwi i wspierające syntezę hormonów płciowych, 
  • substancje śluzowe, oddziałujące na układ trawienny (wspomagają trawienie, osłaniają błonę śluzową w żołądku, eliminują zaparcia) i oddechowy (ułatwiają odkrztuszanie), 
  • potas, korzystnie wpływający na pracę serca, 
  • wapń, niezbędny dla zdrowia układu kostnego, 
  • alkaloidy, pobudzające regenerację komórek w układzie nerwowym, 
  • witaminy, przede wszystkim PP, 
  • mikroelementy. 

Zbadano, iż roślina ta wpływa na czynność szpiku kostnego, pobudzając wytwarzanie krwinek czerwonych. Zaś wzrost liczby białych krwinek wiąże się z lepszą odpornością. Kozieradka reguluje ponadto poziom cukru we krwi.

Kozieradka – zastosowanie w kuchni

Postać, w jakiej często spotyka się tę roślinę, to kozieradka mielona. Jak spożywać ją, by czerpać z jej wspaniałych właściwości? Można np. dodawać nieco sproszkowanych nasion do codziennych potraw: sosów, zup i sałatek. Dzięki temu wartość odżywcza spożywanych posiłków wzrasta. Niektórzy wzbogacają nimi też smak hummusu. Jak widać, wszechstronne są zastosowania uniwersalnej rośliny, jaką jest kozieradka. Przyprawa ta często jest stosowana w krajach azjatyckich wraz z curry. A poza postacią sproszkowaną, ma czasem formę prażonych nasion.

Gdy chce się wspomóc pracę układu pokarmowego, można spożywać kleik przyrządzony z nasion. Pomoże on poradzić sobie z niestrawnością czy zaparciem i złagodzi ewentualne stany zapalne błon śluzowych żołądka. Nasiona w całości mogą również być bazą naparu. Najlepiej wówczas posłodzić go nieco, dodając odrobinę miodu.

Inne zastosowania greckiej koniczyny

W jaki jeszcze inny sposób może być wykorzystana kozieradka? Zastosowanie w kuchni nie jest bowiem jedynym możliwym. Warto pamiętać, że zaparzone nasiona świetnie sprawdzają się jako wcierka na włosy. Preparat taki zapobiega ich wypadaniu i wspomaga wzrost. Regeneruje je, dzięki czemu stają się miększe i gęstsze. Do tego odżywia skórę głowy. 

Z naparu można przygotowywać okłady, pomagające w leczeniu stanów zapalnych skóry – np. owrzodzeń albo czyraków. Kozieradka działa wspomagająco w radzeniu sobie z trądzikiem, dlatego bywa spotykana w formie olejku do stosowania zewnętrznego. Okłady z nasion pomagają także zmniejszać opuchliznę po urazach i łagodzić sińce przy stłuczeniu. 

Jak widać, bardzo liczne zastosowania ma kozieradka. Przyprawa, napar, wcierka, olejek – to przykładowe postacie, pod jakimi występuje. Warto korzystać z jej dobroczynnego oddziaływania na ciało człowieka. Gdzie Ty spróbujesz ją stosować – w kuchni czy jako składnik domowych kosmetyków? 

Polecane przepisy

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

29 min Łatwy
Filet z kurczaka w sosie curry

Filet z kurczaka w sosie curry

45 min Łatwy
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

1 godz 3 min Łatwy
Znakomity klasyczny hummus

Znakomity klasyczny hummus

11 godz 10 min Łatwy
Zupa z buraków pieczonych

Zupa z buraków pieczonych

1 godz 9 min Średni
Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Nasiona chia – jak jeść i przygotować? | Porady i inspiracje
Nasiona chia – jak jeść i przygotować?
siemię lniane
Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Najdroższe przyprawy świata
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
zupka-1-of-2-866x578_1111.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać przyprawy?
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup ZWZ WINIARY
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu