Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nasiona lnu są wykorzystywane w kuchni od wielu lat. Ich walory doceniały nasze babcie, często dodając siemię lniane do ciasta na chleb. Tymi drobnymi nasionami często też posypywano inne wypieki np. bułeczki czy podpłomyki. Do dziś z mielonych nasion lnu przygotowuje się gęsty napar, doskonale kojący podrażniony żołądek i jelita. Jak zaparzyć siemię lniane, by wydobyć z niego jak najwięcej cennych substancji?

Siemie lniane

Len większości z nas kojarzy się z rośliną, z której wytwarzane są wysokiej jakości tkaniny. W tym celu uprawiano go już w okresie neolitu, czyli około 8500 lat p.n.e. Oprócz tego len zalicza się do grupy roślin zielnych, czyli posiada własności lecznicze. Z zawierającego dużo tłuszczów siemienia wytwarza się olej lniany.

Siemię lniane – jak przygotować je do picia

Wywar można przygotować z całych ziarenek albo z drobno zmielonych. Zawartość tych drugich jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm. Jak przygotować siemię lniane? Wystarczy 1 łyżeczkę mielonych nasion zalać gorącą wodą. Następnie należy odczekać kilka minut, w międzyczasie wszystko mieszając, dopóki nie powstanie kleik. Zaparzone siemię dobrze jest spożywać 3-4 razy dziennie. Można też dodać je do mleka, płatków owsianych, soku czy jogurtu.

Różne zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lnianie świetnie się sprawdza jako zagęszczacz do zup i sosów, gdyż len nie zmienia smaku i koloru potrawy. W tym celu wystarczy łyżeczkę mielonego siemienia rozpuścić w letniej wodze, dolać do gotującej się zupy lub sosu, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Len najlepiej dodawać do dania stopniowo, żeby nie przesadzić z zagęszczeniem.

Jakie jeszcze zastosowanie w kuchni ma siemię lniane? Jak przygotować pyszny deser z jego dodatkiem? Otóż zaparzone w całości nasiona można dodać do porannej zupy mlecznej albo ulubionego muesli. Świetnie smakuje również kisiel z siemieniem lnianym.

Niecodzienne zastosowanie siemienia – pyszny pasztet buraczany

Siemię lniane warto dodawać do różnych potraw. Świetnie smakuje m.in. w połączeniu z czerwonymi burakami, tworząc wspaniały dodatek do kanapek. Do przyrządzenia pasztetu z buraków będziesz potrzebowała: 4 dużych buraków, 150 g siemienia lnianego, 100 g oliwek, 50 g kaparów, 50 g suszonych pomidorów, 1 cebuli, pół kostki smakowej (takiej jak Bulion warzywny WINIARY), 200 g migdałów ze skórką, szklanki wody, 2 łyżek sosu sojowego, soku z 1 cytryny oraz soli i pieprzu do smaku.

Najpierw każdego umytego buraka owiń w folię i upiecz wszystkie w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż zmiękną. Następnie ostudź je, obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj oliwki, pomidory, kapary oraz zeszkloną na oliwie cebulę i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść pół kostki smakowej i wraz z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny przelej do miski z masą. Na koniec zagęść ją zmiksowanymi na mąkę migdałami i siemieniem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, doprawiając je do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóż do keksówki i piecz w 170°C przez około pół godziny. Ostudzony (najlepiej przez całą noc w lodówce) pasztet z buraków najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty