Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
siemię lniane

Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia

Nasiona lnu są wykorzystywane w kuchni od wielu lat. Ich walory doceniały nasze babcie, często dodając siemię lniane do ciasta na chleb. Tymi drobnymi nasionami często też posypywano inne wypieki np. bułeczki czy podpłomyki. Do dziś z mielonych nasion lnu przygotowuje się gęsty napar, doskonale kojący podrażniony żołądek i jelita. Jak zaparzyć siemię lniane, by wydobyć z niego jak najwięcej cennych substancji?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Siemie lniane

Len większości z nas kojarzy się z rośliną, z której wytwarzane są wysokiej jakości tkaniny. W tym celu uprawiano go już w okresie neolitu, czyli około 8500 lat p.n.e. Oprócz tego len zalicza się do grupy roślin zielnych, czyli posiada własności lecznicze. Z zawierającego dużo tłuszczów siemienia wytwarza się olej lniany.

Siemię lniane – jak przygotować je do picia

Wywar można przygotować z całych ziarenek albo z drobno zmielonych. Zawartość tych drugich jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm. Jak przygotować siemię lniane? Wystarczy 2 łyżki stołowe świeżo zmielonych nasion zalać ciepłą (ale nie wrzącą) wodą – ok. ¾ szklanki i odczekać minimum 1,5 - 2 godziny. Możemy też całe, niezmielone nasiona zalać ¾ szklanki ciepłej wody i odstawić na noc do dłuższego napęcznienia. Zaparzone siemię dobrze jest spożywać 3-4 razy dziennie. Można też dodać je do mleka, płatków owsianych, soku czy jogurtu.

Różne zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lnianie świetnie się sprawdza jako zagęszczacz do zup i sosów, gdyż len nie zmienia smaku i koloru potrawy. W tym celu wystarczy łyżeczkę mielonego siemienia rozpuścić w letniej wodze, dolać do gotującej się zupy lub sosu, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Len najlepiej dodawać do dania stopniowo, żeby nie przesadzić z zagęszczeniem.

Jakie jeszcze zastosowanie w kuchni ma siemię lniane? Jak przygotować pyszny deser z jego dodatkiem? Otóż zaparzone w całości nasiona można dodać do porannej zupy mlecznej albo ulubionego muesli. Świetnie smakuje również kisiel z siemieniem lnianym.

Niecodzienne zastosowanie siemienia – pyszny pasztet buraczany

Siemię lniane warto dodawać do różnych potraw. Świetnie smakuje m.in. w połączeniu z czerwonymi burakami, tworząc wspaniały dodatek do kanapek. Do przyrządzenia pasztetu z buraków będziesz potrzebowała: 4 dużych buraków, 150 g siemienia lnianego, 100 g oliwek, 50 g kaparów, 50 g suszonych pomidorów, 1 cebuli, pół kostki smakowej (takiej jak Bulion warzywny WINIARY), 200 g migdałów ze skórką, szklanki wody, 2 łyżek sosu sojowego, soku z 1 cytryny oraz soli i pieprzu do smaku.

Najpierw każdego umytego buraka owiń w folię i upiecz wszystkie w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż zmiękną. Następnie ostudź je, obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj oliwki, pomidory, kapary oraz zeszkloną na oliwie cebulę i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść pół kostki smakowej i wraz z sosem sojowym oraz sokiem z cytryny przelej do miski z masą. Na koniec zagęść ją zmiksowanymi na mąkę migdałami i siemieniem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, doprawiając je do smaku solą i pieprzem, a następnie przełóż do keksówki i piecz w 170°C przez około pół godziny. Ostudzony (najlepiej przez całą noc w lodówce) pasztet z buraków najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym.

Polecane artykuły

5 Kisieli z super składnikami, których musisz spróbować!
5 Kisieli z super składnikami, których musisz spróbować!
herbatki na zimowe wieczory
Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój? porady
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu