Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory

Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata w mroźny zimowy dzień. Pomaga ogrzać organizm od wewnątrz oraz ocieplić zmarznięte ręce. Podstawą herbat zimowych są oczywiście rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, cynamon oraz goździki. Oto przepisy na pyszne i rozgrzewające herbaty zimowe!

Herbata zimowa z imbirem dla miłośników wyrazistych smaków

Imbir ma silne właściwości rozgrzewające. Charakteryzuje się intensywnym aromatem, gorzką, a jednocześnie trochę słodką i drzewną nutą. Mielony imbir różni się smakiem od świeżego korzenia. Starty na tarce wydziela więcej soków niż pokrojony w plasterki.  

Przepis na herbatę zimową z imbirem jest bardzo prosty. Wystarczy tylko zaparzyć ulubioną czarną herbatę i obrać kawałek korzenia imbiru za pomocą łyżeczki. Trzy plasterki dodajemy do wrzącej herbaty razem z czterema goździkami, plasterkiem cytryny, laską cynamonu i jedną łyżką miodu. Herbata będzie miała jeszcze bardziej intensywny smak, jeżeli kawałek korzenia imbiru zetrzemy na tarce. Efekt rozgrzewający gwarantowany! 

Herbata zimowa z malinami dla fanów słodkości

Herbata zimowa z malinami nie tylko wspaniale rozgrzewa, lecz także doskonale smakuje. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko. Można wykorzystać zarówno mrożone maliny, jak i konfiturę malinową.  

W pierwszej kolejności wkładamy pół szklanki mrożonych malin do miseczki i posypujemy cukrem – gdy się roztopią, powstanie słodki syrop. W garnku gotujemy 3/4 szklanki wody i dodajemy kilka kawałków skórki z cytryny, kilka goździków, imbir i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie parzymy ulubioną herbatę, ale zalewamy ją tylko 1/3 szklanki wody. Herbatę wlewamy do garnuszka, dodajemy maliny, odrobinę soku z cytryny i jedną łyżkę miodu. Przelewamy do szklanki i ewentualnie uzupełniamy kubek gorącą wodą.  
 
Jeżeli wykorzystujemy w tym przepisie konfiturę malinową, wystarczy dodać ją do herbaty wraz z powyższymi składnikami. 

Herbata zimowa z pomarańczą dla osób szukających egzotycznych smaków

Kolejny przepis na udany wieczór to zimowa herbata z pomarańczą. Podstawą naparu nie będzie jedynie aromatyczna pomarańcza, ale też rozgrzewające goździki i imbir. Czarną herbatę, kilka plasterków imbiru i goździki wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach dodajemy plasterki pomarańczy – nie trzeba jej obierać, a jedynie sparzyć i pokroić. Jeżeli lubimy słodkie napoje, do naparu dodajmy miód. 

Sprawdzony przepis na zimową herbatę korzenną

A teraz pora na herbatę zimową o mocno korzennym smaku i aromacie! To doskonały napar dla osób, które lubią intensywne i nieco pikantne smaki. Do przygotowania dwóch porcji tej herbatki zimowej będziemy potrzebować: 2 łyżeczek herbaty liściastej lub w torebkach, 500 ml wrzącej wody, kawałka kory cynamonu, 3 plasterków świeżego imbiru, 1 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 3 plasterków pomarańczy i opcjonalnie 1 łyżki miodu.  

Wlewamy gorącą wodę do dzbanka i wkładamy do niej korę cynamonu, gwiazdkę anyżu, plasterki imbiru i plasterki pomarańczy. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby herbata mogła się zaparzyć. Po tym czasie dodajemy miód, mieszamy całość i rozlewamy do szklanek lub kubków. Potrawy bożonarodzeniowe wprost doskonale komponują się z herbatą zimową o korzennej nucie. 
 
Gdy doskwiera nam mróz, warto regularnie pić ulubioną zimową herbatę oraz spożywać rozgrzewające dania z aromatycznymi przyprawami. Każdego dnia możemy mieć inny pomysł na obiad, jednak warto pamiętać, aby potrawy były ciepłe w okresie zimowym. Regularne spożywanie posiłków to podstawa, dlatego nawet jeżeli czeka nas kolacja na szybko, warto zadbać o posiłek z dużą ilością warzyw. 

 

 

Polecane artykuły

Herbatniki z ptasim mleczkiem bez pieczenia

Herbatniki z ptasim mleczkiem bez pieczenia

50 min Łatwy
Gorąca czekolada do picia

Gorąca czekolada do picia

12 min Łatwy
Mus malinowy

Mus malinowy

52 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu