Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata w mroźny zimowy dzień. Pomaga ogrzać organizm od wewnątrz oraz ocieplić zmarznięte ręce. Podstawą herbat zimowych są oczywiście rozgrzewające przyprawy, takie jak imbir, cynamon oraz goździki. Oto przepisy na pyszne i rozgrzewające herbaty zimowe!

Herbata zimowa z imbirem dla miłośników wyrazistych smaków

Imbir ma silne właściwości rozgrzewające. Charakteryzuje się intensywnym aromatem, gorzką, a jednocześnie trochę słodką i drzewną nutą. Mielony imbir różni się smakiem od świeżego korzenia. Starty na tarce wydziela więcej soków niż pokrojony w plasterki.  

Przepis na herbatę zimową z imbirem jest bardzo prosty. Wystarczy tylko zaparzyć ulubioną czarną herbatę i obrać kawałek korzenia imbiru za pomocą łyżeczki. Trzy plasterki dodajemy do wrzącej herbaty razem z czterema goździkami, plasterkiem cytryny, laską cynamonu i jedną łyżką miodu. Herbata będzie miała jeszcze bardziej intensywny smak, jeżeli kawałek korzenia imbiru zetrzemy na tarce. Efekt rozgrzewający gwarantowany! 

Herbata zimowa z malinami dla fanów słodkości

Herbata zimowa z malinami nie tylko wspaniale rozgrzewa, lecz także doskonale smakuje. Przygotowuje się ją stosunkowo szybko. Można wykorzystać zarówno mrożone maliny, jak i konfiturę malinową.  

W pierwszej kolejności wkładamy pół szklanki mrożonych malin do miseczki i posypujemy cukrem – gdy się roztopią, powstanie słodki syrop. W garnku gotujemy 3/4 szklanki wody i dodajemy kilka kawałków skórki z cytryny, kilka goździków, imbir i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie parzymy ulubioną herbatę, ale zalewamy ją tylko 1/3 szklanki wody. Herbatę wlewamy do garnuszka, dodajemy maliny, odrobinę soku z cytryny i jedną łyżkę miodu. Przelewamy do szklanki i ewentualnie uzupełniamy kubek gorącą wodą.  
 
Jeżeli wykorzystujemy w tym przepisie konfiturę malinową, wystarczy dodać ją do herbaty wraz z powyższymi składnikami. 

Herbata zimowa z pomarańczą dla osób szukających egzotycznych smaków

Kolejny przepis na udany wieczór to zimowa herbata z pomarańczą. Podstawą naparu nie będzie jedynie aromatyczna pomarańcza, ale też rozgrzewające goździki i imbir. Czarną herbatę, kilka plasterków imbiru i goździki wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach dodajemy plasterki pomarańczy – nie trzeba jej obierać, a jedynie sparzyć i pokroić. Jeżeli lubimy słodkie napoje, do naparu dodajmy miód. 

Sprawdzony przepis na zimową herbatę korzenną

A teraz pora na herbatę zimową o mocno korzennym smaku i aromacie! To doskonały napar dla osób, które lubią intensywne i nieco pikantne smaki. Do przygotowania dwóch porcji tej herbatki zimowej będziemy potrzebować: 2 łyżeczek herbaty liściastej lub w torebkach, 500 ml wrzącej wody, kawałka kory cynamonu, 3 plasterków świeżego imbiru, 1 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, 3 plasterków pomarańczy i opcjonalnie 1 łyżki miodu.  

Wlewamy gorącą wodę do dzbanka i wkładamy do niej korę cynamonu, gwiazdkę anyżu, plasterki imbiru i plasterki pomarańczy. Dzbanek przykrywamy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby herbata mogła się zaparzyć. Po tym czasie dodajemy miód, mieszamy całość i rozlewamy do szklanek lub kubków. Potrawy bożonarodzeniowe wprost doskonale komponują się z herbatą zimową o korzennej nucie. 
 
Gdy doskwiera nam mróz, warto regularnie pić ulubioną zimową herbatę oraz spożywać rozgrzewające dania z aromatycznymi przyprawami. Każdego dnia możemy mieć inny pomysł na obiad, jednak warto pamiętać, aby potrawy były ciepłe w okresie zimowym. Regularne spożywanie posiłków to podstawa, dlatego nawet jeżeli czeka nas kolacja na szybko, warto zadbać o posiłek z dużą ilością warzyw. 

 

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty