Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z kruszonką

(9)
2 godz 12 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

320  g
Mąka
2  łyżek
Kakao
0.75  szklanka
Cukier puder
450  g
Masło
6 
Jajko
1  łyżka
Śmietana kwaśna
1  opakowanie
1.5  szklanek
Cukier
1  kg
Ser mielony na sernik
2  łyżek
Skórka z pomarańczy
2  łyżek
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.85 g
Węglowodany
50.4 g
Tłuszcze
36.2 g
Wartość energetyczna
568.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
10 min
300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.
Krok 2
30 min
Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.
Krok 3
2 min
Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.
Krok 4
3 min
Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.
Krok 5
2 min
Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.
Krok 6
3 min
Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
Krok 7
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 8
6 min
Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 9
15 min
Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
Krok 10
60 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Sernik z kruszonką

Krok 1 z 10

Składniki: Mąka, Proszek do pieczenia WINIARY, Cukier puder, Masło, Śmietana kwaśna, Jajko, Kakao

300 g mąki, kakao i cukier puder posiekaj ze 150 g masła i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.

Sernik z kruszonką

Krok 2 z 10

Zagnieć ciasto i wstaw je na pół godziny do lodówki.

Sernik z kruszonką

Krok 3 z 10

Białka z 5 jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY, a białka ubij na sztywną pianę.

Sernik z kruszonką

Krok 4 z 10

Do utartych wcześniej żółtek dodaj 250 g masła i zmiksuj je razem.

Sernik z kruszonką

Krok 5 z 10

Następnie dodaj ser, zawartość opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i łyżkę mąki.

Sernik z kruszonką

Krok 6 z 10

Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.

Sernik z kruszonką

Krok 7 z 10

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Sernik z kruszonką

Krok 8 z 10

Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Sernik z kruszonką

Krok 9 z 10

Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.

Sernik z kruszonką

Krok 10 z 10

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powód, dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Święta.

Jego ważną zaletą w ferworze świątecznych przygotowań jest trwałość. Można zrobić go kilka dni wcześniej, bez uszczerbku na smaku i świeżości. Inną zaletą tego sernika jest szybkość przygotowania i niski poziom trudności.

Sernik z kruszonką nie wymaga dekoracji, ale uroku doda mu np. listek melisy lub mięty. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 11

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Basia
.

Na jaką wielkość blaszki są podane składniki?

E Ewa87
.

Dzień w dobry w.przepisie jest użyta mąka, jaka ziemniaczana czy tortowa ma być? Pozdrawiam

Winiary
.
Expert

Ewo, chodzi o mąkę pszenną, najbardziej uniwersalną (np. wrocławską, typ 500 lub 550). Pozdrawiamy. Daj znać, jak sernik wyjdzie :)

A Aneta
.

Trzeba sie domyslac jaki cukier, nie jest w przepisie oddzielona masa od ciasta, masakra

Winiary
.
Expert

Aneto, doprecyzowaliśmy przepis (poszczególne kroki). W kroku 3 przygotowujemy masę. Teraz wszystko powinno być jasne. :) Daj znać, jeśli masz wątpliwości - chętnie pomożemy je wyjaśnić. Pozdrawiamy!

K Karola
.

Drogie Winary, wszyscy po kolei piszą Wam, że ciężko się domyśleć z Waszego opisu , które składniki są na ciasto, a które na masę. Czy naprawdę zamiast odpisywać każdemu to samo nie możecie zgodnie z sugestią klientów rozdzielić składników na grupę ciasto i masa? Po drugie skoro ciasto ma być 30 minut w lodówce to dlaczego polecacie w przepisie najpierw zrobić masę? Nie lepiej zrobić ciasto , włożyć je do lodówki i w czasie gdy się chłodzi zrobić masę? Ciasto pyszne, ale słuchajcie swoich klientów.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za cenne wskazówki. Poprawiliśmy przepis. W krokach jasno oddzielamy przygotowanie ciasta i masy. Gdyby coś było wciąż niejasne, prosimy daj znać!

M Maria
.

Porównując z przepisami na ten sernik z innych stron, to wszystkie składniki z listy aż do śmietany włącznie odnoszą się do kruchego ciasta kakaowego, a reszta do masy serowej. Może komuś to pomoże ;) Powodzenia i smacznego! :)

K Kasia
.

kupiłam wszystkie składniki i... porażka. Kiedy dodac który cukier? Kiedy ile? Masarka!

Winiary
.
Expert

Kasiu, 1,5 szklanki zwykłego cukru-kryształu dodajemy podczas przygotowywania masy serowej, 0,75 szklanki cukru-pudru do ciasta.

L Leszek
.

Co tu się podziało? Gdzie rozbicie na masę serową i posypkę? Niestety po kilku latach muszę podziękować i zmienić źródło przepisów

Winiary
.
Expert

Leszku, w kroku 6 zaczynamy przygotowywać ciasto (posypkę), używając przy tym cukru-kryształu. Od kroku 1 do 5 przygotowujemy masę (z użyciem cukru-pudru). Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że jeszcze się u nas pojawisz!

M Magda
.

Tęsknie za stara strona. Tutaj nie wiem jakie proporcje na ciasto.

Winiary
.
Expert

Magdo, na liście składników wszystkie składniki od proszku do pieczenia do kwaśnej śmietany włącznie odnoszą się do ciasta. Pozostałe do masy. Pozdrawiamy!

J Jan
.

Jeszcze jedno. chciałem pobrać przepis w formacie PDF. Nie dałem rady. Są wszystkie możliwości polubienia strony a przepisu nie widać. Duże ego, a mało treści.

Winiary
.
Expert

Janie, właśnie na próbę pobraliśmy jeden z naszych przepisów - u Ciebie również powinno być wszystko widać. Pozdrawiamy!

J Jan
.

Porażka, to jest wróżenie z fusów. Maja ma rację,poprzednia wersja była o niebo lepsza. Jak mam upiec mój ulubiony sernik????

Winiary
.
Expert

Janie, wymienione składniki z listy od proszku do pieczenia do śmietany włącznie są przeznaczone do wykonania ciasta (kroki 6-9) a pozostałe do masy serowej. Pozdrawiamy!

M Maja
.

To co się stało ze stroną, to jakaś porażka. Przepisy zmodyfikowane. Lista składników z autouzupełnienia, a potem wychodzi np. 2 łyżek albo 1,5 szklanek. Dużo bardziej wolałam starą wersję strony. Dodatkowo wszystkie komentarze i oceny zostały usunięte. Przykre.

Winiary
.
Expert

Maju, dziękujemy za opinię. Każdego dnia pracujemy nad ulepszaniem strony. Ilości składników rzeczywiście są generowane automatycznie, ponieważ w naszej bazie znajduje się bardzo dużo przepisów. Priorytetem jest dla nas to, by treści były zrozumiałe.

Pokaż więcej komentarzy