Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ze świeżej kukurydzy

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Rosół, bulion lub wywar warzywny
2 
Kolba świeżej kukurydzy
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Natka pietruszki
100  g
Śmietana 18%
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.79 g
Węglowodany
23.71 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
300.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Krok 2
25 min
W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.
Krok 3
1 min
Następnie zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
5 min
W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.
Krok 5
2 min
Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
Krok 4
2 min
Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.
Krok 7
1 min
Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.
Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 1 z 7

Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 2 z 7

W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 3 z 7

Następnie zdejmij garnek z ognia.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 4 z 7

W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 5 z 7

Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 4 z 7

Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 7 z 7

Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.

Początek września to bardzo specyficzny moment. Lato jeszcze w pełni, ale wieczory stają się rześkie w mgnieniu oka nawet po bardzo upalnym dniu. W sklepach królują owoce i warzywa typowo letnie jak maliny, czy świeża zielenina, ale obok nich na półkach pojawiają się kolby kukurydzy, a nawet pokaźne dynie.

I właśnie, korzystając z dostępności tych sezonowych skarbów, postanowiłem przygotować lekką i świeżą zupę na bazie kukurydzy i selera naciowego. Z dodatkiem dużej ilości zieleniny, a także odrobiny śmietany i masła, powstała pyszna późno-letnia zupa ze świeżej kukurydzy. Świeża kukurydza ma tę zaletę, że jest dość delikatna i miękka, dzięki temu wystarczy jej zwykle nawet 10-15 minut gotowania, aby była idealnie miękka. Dlatego też zupa ze świeżej kukurydzy powstaje w ekspresowym tempie!

Podobno seler naciowy się albo kocha, albo nienawidzi… My kochamy, dlatego znajdziecie go też w innych przepisach:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika