Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Początek września to bardzo specyficzny moment. Lato jeszcze w pełni, ale wieczory stają się rześkie w mgnieniu oka nawet po bardzo upalnym dniu. W sklepach królują owoce i warzywa typowo letnie jak maliny, czy świeża zielenina, ale obok nich na półkach pojawiają się kolby kukurydzy, a nawet pokaźne dynie.
I właśnie, korzystając z dostępności tych sezonowych skarbów, postanowiłem przygotować lekką i świeżą zupę na bazie kukurydzy i selera naciowego. Z dodatkiem dużej ilości zieleniny, a także odrobiny śmietany i masła, powstała pyszna późno-letnia zupa ze świeżej kukurydzy. Świeża kukurydza ma tę zaletę, że jest dość delikatna i miękka, dzięki temu wystarczy jej zwykle nawet 10-15 minut gotowania, aby była idealnie miękka. Dlatego też zupa ze świeżej kukurydzy powstaje w ekspresowym tempie!
Podobno seler naciowy się albo kocha, albo nienawidzi… My kochamy, dlatego znajdziecie go też w innych przepisach:
Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Krok 2
25 min
W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.
Krok 3
1 min
Następnie zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
5 min
W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.
Krok 5
2 min
Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
Krok 4
2 min
Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.
Krok 7
1 min
Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.
Krok 1
z
7
Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
Krok 2
z
7
W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.
Krok 3
z
7
Następnie zdejmij garnek z ognia.
Krok 4
z
7
W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.
Krok 5
z
7
Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
Krok 4
z
7
Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.
Krok 7
z
7
Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0