Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa ze świeżej kukurydzy
Zupa ze świeżej kukurydzy
Zupa ze świeżej kukurydzy
Zupa ze świeżej kukurydzy

Zupa ze świeżej kukurydzy

(0)
41min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Rosół, bulion lub wywar warzywny
2 
Kolba świeżej kukurydzy
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Natka pietruszki
100  g
Śmietana 18%
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.79 g
Węglowodany
23.71 g
Tłuszcze
22.39 g
Wartość energetyczna
300.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Początek września to bardzo specyficzny moment. Lato jeszcze w pełni, ale wieczory stają się rześkie w mgnieniu oka nawet po bardzo upalnym dniu. W sklepach królują owoce i warzywa typowo letnie jak maliny, czy świeża zielenina, ale obok nich na półkach pojawiają się kolby kukurydzy, a nawet pokaźne dynie.

I właśnie, korzystając z dostępności tych sezonowych skarbów, postanowiłem przygotować lekką i świeżą zupę na bazie kukurydzy i selera naciowego. Z dodatkiem dużej ilości zieleniny, a także odrobiny śmietany i masła, powstała pyszna późno-letnia zupa ze świeżej kukurydzy. Świeża kukurydza ma tę zaletę, że jest dość delikatna i miękka, dzięki temu wystarczy jej zwykle nawet 10-15 minut gotowania, aby była idealnie miękka. Dlatego też zupa ze świeżej kukurydzy powstaje w ekspresowym tempie!

Podobno seler naciowy się albo kocha, albo nienawidzi… My kochamy, dlatego znajdziecie go też w innych przepisach:

  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką
  • Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
  • Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry
  • Aksamitny chowder z łososia
  • Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    5 min
    Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
  • Krok 2

    25 min
    W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.
  • Krok 3

    1 min
    Następnie zdejmij garnek z ognia.
  • Krok 4

    5 min
    W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.
  • Krok 5

    2 min
    Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
  • Krok 4

    2 min
    Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.
Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 1 z 7

Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 2 z 7

W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 3 z 7

Następnie zdejmij garnek z ognia.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 4 z 7

W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 5 z 7

Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 4 z 7

Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.

Zupa ze świeżej kukurydzy

Krok 7 z 7

Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z pieczarkami

    Zupa gulaszowa z pieczarkami

    1 godz 46 min Średni
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu