
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Zupa ze świeżej kukurydzy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
I właśnie, korzystając z dostępności tych sezonowych skarbów, postanowiłem przygotować lekką i świeżą zupę na bazie kukurydzy i selera naciowego. Z dodatkiem dużej ilości zieleniny, a także odrobiny śmietany i masła, powstała pyszna późno-letnia zupa ze świeżej kukurydzy. Świeża kukurydza ma tę zaletę, że jest dość delikatna i miękka, dzięki temu wystarczy jej zwykle nawet 10-15 minut gotowania, aby była idealnie miękka. Dlatego też zupa ze świeżej kukurydzy powstaje w ekspresowym tempie!
Podobno seler naciowy się albo kocha, albo nienawidzi… My kochamy, dlatego znajdziecie go też w innych przepisach:
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
25 minKrok 3
1 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 4
2 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Krok 2 z 7
W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.

Krok 3 z 7
Następnie zdejmij garnek z ognia.

Krok 4 z 7
W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.

Krok 5 z 7
Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.

Krok 4 z 7
Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.

Krok 7 z 7
Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0