Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dwie natury – słodka i ostra – na jednym talerzu! Dziś na obiad zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym, porządnie doprawiona chili. Słodycz batatów podkręcona jest gęstym i kremowym mlekiem kokosowym, a z drugiej strony ostre uderzenie zapewnia papryczka chili. Te smaki idealnie się uzupełniają w porcji pysznej i niezwykle pożywnej zupy.
Jeśli lubicie orientalne klimaty, będziecie do tego przepisu wracać w każdy chłodniejszy dzień lub wieczór. Szczególnie, że zupa z soczewicy i batatów robi się bardzo szybko – w mniej niż pół godziny!
Z podanych składników przygotujecie 4 zdrowe porcje zupy z soczewicy i batatów.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem posiekanej papryczki chili. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę suszonej papryki przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy pół minuty.
Krok 2
4 min
Dodajemy pół szklanki passaty, obrane i pokrojone w kostkę bataty, chwilę dusimy.
Krok 3
20 min
Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, dodajemy gorący wywar i listki oberwane z gałązek tymianku, gotujemy 20 minut. Pod koniec doprawiamy szczyptą soli i białego pieprzu.
Krok 4
1 min
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy jeszcze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 5
1 min
Na talerzach zupę z soczewicy i batatów posypujemy świeżą zieleniną.
Krok 1
z
5
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, podduszamy na oleju z dodatkiem posiekanej papryczki chili. Kiedy się zeszkli, dodajemy szczyptę suszonej papryki przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy pół minuty.
Krok 2
z
5
Dodajemy pół szklanki passaty, obrane i pokrojone w kostkę bataty, chwilę dusimy.
Krok 3
z
5
Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, dodajemy gorący wywar i listki oberwane z gałązek tymianku, gotujemy 20 minut. Pod koniec doprawiamy szczyptą soli i białego pieprzu.
Krok 4
z
5
Dodajemy do zupy mleko kokosowe, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy jeszcze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 5
z
5
Na talerzach zupę z soczewicy i batatów posypujemy świeżą zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0