Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

(0)
56min
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Czerwona soczewica (niepełna szklanka)
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por
1 
Cebula
20  dag
Mięso drobiowe mielone
trochę
Mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
1  szczypta
Kurkuma
1 
Chili
2  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
0.5  szklanka
Passata pomidorowa
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Kumin
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Cukier
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.37 g
Węglowodany
24.64 g
Tłuszcze
4.42 g
Wartość energetyczna
202.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi to smaczny pomysł na szybki poniedziałkowy obiad. W końcu z niedzielnego rosołu nie musi być tylko i wyłącznie tradycyjna pomidorowa! Zupę przygotowuje się szybko, bo bazę mamy już gotową. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie, a niewielkie drobiowe pulpety też nie potrzebują wiele więcej.

Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.

Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.

Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.

Poniżej kilka propozycji na inne zupy stworzone na rosole!
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa czosnkowa na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa na rosole

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    10 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 2

    10 min
    Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
  • Krok 3

    12 min
    Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
  • Krok 4

    10 min
    Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
  • Krok 7

    2 min
    Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 1 z 7

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 2 z 7

Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 3 z 7

Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 4 z 7

Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 5 z 7

Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 6 z 7

Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Krok 7 z 7

Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    Zupa porowo-cebulowa z pulpecikami

    1 godz 9 min Średni
  • Marokańska zupa harira

    Marokańska zupa harira

    13 godz 32 min Trudny
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy
  • Aksamitny chowder z łososia

    Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu