Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi to smaczny pomysł na szybki poniedziałkowy obiad. W końcu z niedzielnego rosołu nie musi być tylko i wyłącznie tradycyjna pomidorowa! Zupę przygotowuje się szybko, bo bazę mamy już gotową. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie, a niewielkie drobiowe pulpety też nie potrzebują wiele więcej.
Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.
Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.
Poniżej kilka propozycji na inne zupy stworzone na rosole!
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa czosnkowa na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa na rosole
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut
Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.