
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.
Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.
Poniżej kilka propozycji na inne zupy stworzone na rosole!
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Zupa ogórkowa na rosole
Zupa czosnkowa na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Zupa fasolowa na rosole
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
12 minKrok 4
10 minKrok 5
10 minKrok 6
2 minKrok 7
2 min
Krok 1 z 7
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Krok 2 z 7
Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.

Krok 3 z 7
Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.

Krok 4 z 7
Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.

Krok 5 z 7
Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut

Krok 6 z 7
Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

Krok 7 z 7
Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0