Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi to smaczny pomysł na szybki poniedziałkowy obiad. W końcu z niedzielnego rosołu nie musi być tylko i wyłącznie tradycyjna pomidorowa! Zupę przygotowuje się szybko, bo bazę mamy już gotową. Czerwona soczewica gotuje się błyskawicznie, a niewielkie drobiowe pulpety też nie potrzebują wiele więcej.
Czerwona soczewica jest idealna do zup, podczas gotowania rozpada się, zagęszczając zupę. Oczywiście nie chcemy, aby nasza zupa przypominała papkę, dlatego pilnujemy czasu gotowania, a ten jest naprawdę krótki. Idealny moment na wyłączenie kuchenki po dodaniu do garnka soczewicy przychodzi już po 10 minutach. A gdy przez przypadek totalnie rozgotujecie soczewicę, można zupę zmiksować na krem, a pulpeciki ugotować osobno, najlepiej również w rosole.
Na pulpeciki drobiowe możecie wybrać gotowe mięso mielone lub zmielić filet z kurczaka. Można też wykorzystać na przykład medaliony z indyka.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji zupy.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
10 min
Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Krok 3
12 min
Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
Krok 4
10 min
Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
10 min
Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut
Krok 6
2 min
Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Krok 7
2 min
Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.
Krok 1
z
7
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną połówkę cebuli, pokrojony w ćwirećtalarki por, podsmażamy ze szczyptą kurkumy, kuminu i chili. Pod koniec oddajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
z
7
Do podsmażonej cebuli i pora dodajemy starte na tarce marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, liść laurowy i ziele angielskie, dusimy 10 minut od czasu do czasu miesząc. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Krok 3
z
7
Mięso przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, papryki chili, dodajemy podduszoną na niewielkiej ilości oleju drugą połówkę cebuli. Mieszamy, formujemy z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy pulpeciki w mące.
Krok 4
z
7
Do podduszonych warzyw dodajemy passatę. Podlewamy podduszone warzywa rosołem, zagotowujemy. Dodajemy obtoczone w mące pulpeciki, gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
7
Do rondla dodajemy soczewicę, gotujemy kolejne 10 minut
Krok 6
z
7
Zupę doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny.
Krok 7
z
7
Zupę na talerzach posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0