Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa fasolowa na rosole

0
14 godz 48 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udka z kurczaka
4 
Żołądki
400  g
Wołowina: antrykot lub szponder
2 
Cebula
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
300  g
Fasola kolorowa
1 
Kalafior
3 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.93 g
Węglowodany
40.19 g
Tłuszcze
11.59 g
Wartość energetyczna
399.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

888 min
Krok 1
720 min
Fasolę namoczyć przez noc.
Krok 2
90 min
Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 2
30 min
W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
Krok 4
5 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
Krok 5
5 min
Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
Krok 6
5 min
Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić
Krok 7
30 min
Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 8
3 min
Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.
Zupa fasolowa na rosole

Krok 1 z 8

Fasolę namoczyć przez noc.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 2 z 8

Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 2 z 8

W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 4 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 5 z 8

Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 6 z 8

Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić

Zupa fasolowa na rosole

Krok 7 z 8

Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 8 z 8

Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.

Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?

Do przygotowania fasolowej możecie użyć różnego rodzaju fasoli. Jeśli decyzja o zrobieniu zup zapadnie bardzo spontanicznie i zapragnie się ją przygotować w tempie ekspresowym, można nawet sięgnąć po fasolę z puszki. Ja zwykle stawiam na kolorową fasolę. Należy jednak pamiętać o jej uprzednim namoczeniu. Poniżej przepis na przygotowanie zupy krok po kroku (z etapem gotowania rosołu), jeżeli jednak rosół jest już gotowy, wystarczy pominąć tę fazę. W zależności od upodobania, zupę można podawać także z kawałkami mięsa z rosołu.

Z podanych składników otrzymasz ok. 6 porcji zupy.

Jaką zupę jeszcze można ugotować na rosole?
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Zupa czosnkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika