Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole
Zupa fasolowa na rosole

Zupa fasolowa na rosole

(0)
14 godz 48 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Udka z kurczaka
4 
Żołądki
400  g
Wołowina: antrykot lub szponder
2 
Cebula
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
300  g
Fasola kolorowa
1 
Kalafior
3 
Liść laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.93 g
Węglowodany
40.19 g
Tłuszcze
11.59 g
Wartość energetyczna
399.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?

Do przygotowania fasolowej możecie użyć różnego rodzaju fasoli. Jeśli decyzja o zrobieniu zup zapadnie bardzo spontanicznie i zapragnie się ją przygotować w tempie ekspresowym, można nawet sięgnąć po fasolę z puszki. Ja zwykle stawiam na kolorową fasolę. Należy jednak pamiętać o jej uprzednim namoczeniu. Poniżej przepis na przygotowanie zupy krok po kroku (z etapem gotowania rosołu), jeżeli jednak rosół jest już gotowy, wystarczy pominąć tę fazę. W zależności od upodobania, zupę można podawać także z kawałkami mięsa z rosołu.

Z podanych składników otrzymasz ok. 6 porcji zupy.

Jaką zupę jeszcze można ugotować na rosole?
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Zupa czosnkowa na rosole
Zupa ogórkowa na rosole

Przygotowanie

888 min
  • Krok 1

    720 min
    Fasolę namoczyć przez noc.
  • Krok 2

    90 min
    Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  • Krok 2

    30 min
    W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
  • Krok 5

    5 min
    Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
  • Krok 6

    5 min
    Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić
  • Krok 7

    30 min
    Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.
Zupa fasolowa na rosole

Krok 1 z 8

Fasolę namoczyć przez noc.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 2 z 8

Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 2 z 8

W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 4 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 5 z 8

Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 6 z 8

Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić

Zupa fasolowa na rosole

Krok 7 z 8

Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa fasolowa na rosole

Krok 8 z 8

Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Rosół wegetariański

    Rosół wegetariański

    3 godz 10 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Dietetyczny (chudy) rosół

    Dietetyczny (chudy) rosół

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu