Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową na rosole?
Do przygotowania fasolowej możecie użyć różnego rodzaju fasoli. Jeśli decyzja o zrobieniu zup zapadnie bardzo spontanicznie i zapragnie się ją przygotować w tempie ekspresowym, można nawet sięgnąć po fasolę z puszki. Ja zwykle stawiam na kolorową fasolę. Należy jednak pamiętać o jej uprzednim namoczeniu. Poniżej przepis na przygotowanie zupy krok po kroku (z etapem gotowania rosołu), jeżeli jednak rosół jest już gotowy, wystarczy pominąć tę fazę. W zależności od upodobania, zupę można podawać także z kawałkami mięsa z rosołu.
Z podanych składników otrzymasz ok. 6 porcji zupy.
Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 2
30 min
W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
Krok 4
5 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
Krok 5
5 min
Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
Krok 6
5 min
Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić
Krok 7
30 min
Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 8
3 min
Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.
Krok 1
z
8
Fasolę namoczyć przez noc.
Krok 2
z
8
Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Krok 2
z
8
W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
Krok 4
z
8
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
Krok 5
z
8
Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
Krok 6
z
8
Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić
Krok 7
z
8
Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 8
z
8
Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0