
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Cukinia, o tej porze roku z mięciutką skórką, smakuje rewelacyjnie. Piękne okrągłe cukinie kupiłam najpierw dla ozdoby. Małe pękate gruszki od razu przypadły mi do gustu, ale gotując zupę z cukinii nie mogłam się powstrzymać, by chociaż jednej nie przerobić na miseczkę do zupy. Udało się, zupa z cukinii wyglądała cudownie, jednak jej wielkim mankamentem była pojemność – jak dla mnie za mała, a może to i dobrze, że nie pomieści zbyt wiele tej mojej kalorycznej bomby?
Na pewno z takich miseczek zupa z cukinii będzie pysznie smakowała dzieciom, moje były zachwycone (oczywiście dopiero wtedy, kiedy wydrążyłam drugą cukinię i każde miało swoją ). Gdy dodały do zupy grzanki, jadły, aż im się uszy trzęsły. Smacznego!
A wszystkim fanom cukinii polecam także:
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
Zupa z młodej cukinii z miętą i prażonym słonecznikiem
Zupa z cukinią i gnocchiZobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
4 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Cukinię myję, nie obieram, kroję w kostkę.

Krok 2 z 6
Cebulę siekam. Na głębszej patelni rozgrzewam nieco olej, wrzucam cebulę i smażę, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.

Krok 3 z 6
Dodaję cukinię, zmniejszam moc płyty i duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, około 5 minut.

Krok 4 z 6
W tym czasie zagotowuję wodę, dodaję bulion warzywny i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, podduszoną cukinię, gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krok 5 z 6
Miksuję zupę na gładki krem, dodaję pół opakowania serka mascarpone, delikatnie zagotowuję, ciągle mieszając, po zagotowaniu od razu wyłączam płytę.

Krok 6 z 6
Zupę z cukinii podaję z kiełkami groszku cukrowego lub kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będą także prażone nasiona dyni, słonecznika lub płatki migdałów.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0