Kiedy kupowałam cukinie na tę zupę, zagadnęła mnie starsza pani w kolejce, co będę z nich robić. „Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone? Nigdy nie robiłam zupy z cukinii, cukinie przerabiam zawsze na leczo. A jak pani gotuje taką zupę?”. Przepis prosty, kobieta słucha z ciekawością, a na koniec sama bierze dla siebie dwie cukinie i jeszcze dziś będzie gotować z nich zupę. To miłe, że osoby z o wiele większym ode mnie doświadczeniem potrafią zaciekawić się moimi przepisami. Może to dlatego, że ten był bardzo prosty, a może dlatego, że opowiadałam z takim entuzjazmem, że aż chciało się jeść? Chociaż jak chciałam podzielić się drugim przepisem na chłodnik z cukinii, starsza pani straciła zainteresowanie, chłodniki lubi tylko z owocami. Nieważne, ważne że dziś nie tylko moja rodzina zasiądzie do przepysznej zupy z cukinii.
Cukinia, o tej porze roku z mięciutką skórką, smakuje rewelacyjnie. Piękne okrągłe cukinie kupiłam najpierw dla ozdoby. Małe pękate gruszki od razu przypadły mi do gustu, ale gotując zupę z cukinii nie mogłam się powstrzymać, by chociaż jednej nie przerobić na miseczkę do zupy. Udało się, zupa z cukinii wyglądała cudownie, jednak jej wielkim mankamentem była pojemność – jak dla mnie za mała, a może to i dobrze, że nie pomieści zbyt wiele tej mojej kalorycznej bomby?
Na pewno z takich miseczek zupa z cukinii będzie pysznie smakowała dzieciom, moje były zachwycone (oczywiście dopiero wtedy, kiedy wydrążyłam drugą cukinię i każde miało swoją ). Gdy dodały do zupy grzanki, jadły, aż im się uszy trzęsły. Smacznego!
A wszystkim fanom cukinii polecam także:
Krem z cukinii z wędzonym łososiemChłodnik z cukinii i serka śmietankowegoZupa z młodej cukinii z miętą i prażonym słonecznikiemZupa z cukinią i gnocchiZobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Komentarze 0