Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Pietruszka
1 
Marchewka
4  łyżek
Śmietana 18%
2  pęczków
Świeży szczaw
2 
Kiełbasa biała parzona
1  l
Bulion warzywny
4 
Jajko
6 
Małe ziemniaki
2  łyżek
Masło
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.65 g
Węglowodany
22.66 g
Tłuszcze
16.54 g
Wartość energetyczna
279.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.
Krok 2
10 min
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.
Krok 3
3 min
Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).
Krok 4
12 min
Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.
Krok 5
9 min
Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Krok 6
1 min
Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.
Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżki śmietany i 2 łyżki masła. Całość przeciskamy przez praskę i przekładamy do miseczki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Marchewkę i pietruszkę obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu i dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Białą kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do garnka (można też ugotować ją osobno i dodać na koniec do zupy).

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. Dodajemy do gotującej się zupy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 12-15 minut. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnej miseczki nieco zupy i zostawiamy, aby lekko wystygła, a następnie mieszamy ją z 2 sporymi łyżkami śmietany. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy ciągle mieszając.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut), obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z plasterkami białej kiełbasy, ugotowanym jajkiem i tłuczonymi ziemniakami.

Wiosna w pełni i stragany na ryneczku zaczynają nabierać kolorów i smaków.

Kilka dni temu kupiłam rabarbar i dwa pęczki szczawiu. Pan, który mi je sprzedawał uśmiechnął się i powiedział: będzie kompot i szczawiowa, i miał rację. Dzisiejszy dzień był smaczny i zdecydowanie w kwaśnych klimatach, ale tylko kulinarnie ;) Uwielbiamy szczawiową i jadamy ją tylko wiosną, choć można przygotować szczaw w słoiczkach i zrobić zapasy, ale to już nie to samo.

Zimową porą smakują nam nieco inne zupy, bardziej sycące i rozgrzewające, choć ta wersja szczawiowej jest zdecydowanie konkretna i można się nią najeść. Zupę przygotowałam ze świeżego szczawiu na bazie bulionu warzywnego, ale świetnie sprawdzi się też drobiowy. Podałam ją tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo i już mniej tradycyjnie z białą kiełbasą. Jajko i biała kiełbasa to duet idealny. Sprawdza się nie tylko w przypadku żurku, czy w barszczu białym.

Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego :)

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika