
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa pieczarkowa na wigilię

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też inne przepisy idealne na Święta!
Barszcz czerwony na zakwasie
Bułeczki z farszem z kaszy gryczanej do barszczu czerwonego
Wigilijny barszcz biały z kozim serem i olejem rydzowym
Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna
Jak zrobić idealne ciasto na uszka i pierogi – testujemy przepisy z jajkiem, żółtkiem i bez jajka
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
40 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
5 minKrok 8
3 minKrok 9
2 min
Krok 1 z 9
Pietruszki, marchewkę, selera, pora i ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze części.

Krok 2 z 9
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.

Krok 3 z 9
Cebulę obrać, posiekać.

Krok 4 z 9
Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Krok 5 z 9
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić.

Krok 6 z 9
Do zeszklonej cebuli dodać utarte pieczarki – posolić i obficie popieprzyć, podsmażyć.

Krok 7 z 9
Gotowy bulion przecedzić – wyłowić pora i ząbki czosnku, pozostałe warzywa zmiksować. Dodać przesmażone z cebulką pieczarki.

Krok 8 z 9
Na sam koniec do zupy pieczarkowej dodać serek mascarpone, uważając aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem i tymiankiem.

Krok 9 z 9
Zupę pieczarkową podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem zielonej pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0