Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolejny z serii świątecznych przepisów. Tym razem zupa pieczarkowa na wigilię. Za sprawą kilku łyżek serka mascarpone zupa zyskuje aksamitną konsystencję. Delikatny krem będzie stanowił idealny początek wigilijnej kolacji. Poniżej przepis na zupę pieczarkową na wigilię, czyli łagodne i smaczne rozpoczęcie tego wyjątkowego wieczoru.
Pietruszki, marchewkę, selera, pora i ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
40 min
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
3 min
Cebulę obrać, posiekać.
Krok 4
3 min
Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 5
5 min
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić.
Krok 6
5 min
Do zeszklonej cebuli dodać utarte pieczarki – posolić i obficie popieprzyć, podsmażyć.
Krok 7
5 min
Gotowy bulion przecedzić – wyłowić pora i ząbki czosnku, pozostałe warzywa zmiksować. Dodać przesmażone z cebulką pieczarki.
Krok 8
3 min
Na sam koniec do zupy pieczarkowej dodać serek mascarpone, uważając aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem i tymiankiem.
Krok 9
2 min
Zupę pieczarkową podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem zielonej pietruszki.
Krok 1
z
9
Pietruszki, marchewkę, selera, pora i ząbki czosnku obrać i pokroić na mniejsze części.
Krok 2
z
9
Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1 litrem zimnej wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 3
z
9
Cebulę obrać, posiekać.
Krok 4
z
9
Pieczarki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Krok 5
z
9
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, zeszklić.
Krok 6
z
9
Do zeszklonej cebuli dodać utarte pieczarki – posolić i obficie popieprzyć, podsmażyć.
Krok 7
z
9
Gotowy bulion przecedzić – wyłowić pora i ząbki czosnku, pozostałe warzywa zmiksować. Dodać przesmażone z cebulką pieczarki.
Krok 8
z
9
Na sam koniec do zupy pieczarkowej dodać serek mascarpone, uważając aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem i tymiankiem.
Krok 9
z
9
Zupę pieczarkową podawać na gorąco, opcjonalnie z dodatkiem zielonej pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0