Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem
Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem
Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

(0)
22min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Marchewka
1 
Cebula
0.7  l
Wywar warzywny
1  łyżka
Miód (u mnie wielokwiatowy)
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Miód (u mnie wielokwiatowy)
50  ml
Ocet balsamiczny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.92 g
Węglowodany
26.18 g
Tłuszcze
3.33 g
Wartość energetyczna
136 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Po ostatniej wyprawie po miód do pobliskiej pasieki czas na przygotowanie pysznej zupy, właśnie z dodatkiem miodu. Miód jest świetnym dodatkiem do zup, choć w moim domu niewątpliwie święci triumfy na kanapce, ot tak, zwyczajnie. Ale oto dziś na obiad zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem. Słodka, przełamana sosem balsamicznym i plasterkiem sera feta, smakowała naprawdę wykwintnie, choć została zrobiona ze zwykłej przecież marchewki.

Sos balsamiczny w mojej kuchni do tej pory pojawiał się zazwyczaj jako dodatek do przeróżnych sałatek, ale dziś postanowiłam wykorzystać go do zupy. Jego niewielka ilość nada jej charakteru, ale nie może być go zbyt dużo. Wystarczy tylko udekorować nim zupę na talerzu.

Wszystkim wielbicielom marchewki polecam także:

zupa marchewkowa z płatkami owsianymi

zupa marchewkowa z migdałowym serduszkiem

zupa z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

ostra zupa z marchewki z chili

zupa marchewkowa z hiszpańską pomarańczą

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    15 min
    Cebulę kroję w kosteczkę, podduszam w rondlu na maśle kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, duszę pod przykryciem kilka minut, dodaję łyżkę miodu, mieszam, podlewam wywarem, gotuję 15 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie przygotowuję sos balsamiczny. Przygotowując sos balsamiczny dobrze jest zapewnić w kuchni przewiew lub włączyć okap, ponieważ opary octu mogą nieprzyjemnie podrażnić drogi oddechowe. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, lekko podgrzewam, dodaję miód. Zwiększam moc płyty i ciągle mieszając, redukuję sos do momentu, aż się lekko zagęści. Patelnię zdejmuję z kuchenki na długo, nim sos zgęstnieje tak, jakbym chciała. Jeśli poczekam, aż gorący sos będzie miał idealną konsystencję, po wystygnięciu stężeje na kamień i wówczas przed podaniem trzeba będzie go ponownie rozgrzewać. Zimny powinien być gęsty, ale na tyle, żeby wciąż pozostawał płynny.
  • Krok 3

    1 min
    Zdejmuję zupę z płyty, miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę na talerzach dekoruję sosem balsamicznym i podaję z ulubionym dodatkiem.
Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 1 z 4

Cebulę kroję w kosteczkę, podduszam w rondlu na maśle kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę, duszę pod przykryciem kilka minut, dodaję łyżkę miodu, mieszam, podlewam wywarem, gotuję 15 minut.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 2 z 4

W międzyczasie przygotowuję sos balsamiczny. Przygotowując sos balsamiczny dobrze jest zapewnić w kuchni przewiew lub włączyć okap, ponieważ opary octu mogą nieprzyjemnie podrażnić drogi oddechowe. Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, lekko podgrzewam, dodaję miód. Zwiększam moc płyty i ciągle mieszając, redukuję sos do momentu, aż się lekko zagęści. Patelnię zdejmuję z kuchenki na długo, nim sos zgęstnieje tak, jakbym chciała. Jeśli poczekam, aż gorący sos będzie miał idealną konsystencję, po wystygnięciu stężeje na kamień i wówczas przed podaniem trzeba będzie go ponownie rozgrzewać. Zimny powinien być gęsty, ale na tyle, żeby wciąż pozostawał płynny.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 3 z 4

Zdejmuję zupę z płyty, miksuję blenderem na gładki krem, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa marchewkowa z sosem balsamicznym i miodem

Krok 4 z 4

Zupę na talerzach dekoruję sosem balsamicznym i podaję z ulubionym dodatkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

    49 min Łatwy
  • Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką

    Zupa dla dzieci – kapuśniaczek z paróweczką

    35 min Łatwy
  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu