
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa krem z selera z gruszką

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zobacz też inne przepisy z gruszkami:
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zobacz też
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
10 minKrok 6
5 minKrok 7
2 min
Krok 1 z 7
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.

Krok 2 z 7
W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.

Krok 3 z 7
Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.

Krok 4 z 7
Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.

Krok 5 z 7
Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).

Krok 6 z 7
Orzechy prażymy na suchej patelni.

Krok 7 z 7
Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0