Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z selera z gruszką

0
52min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Seler duży
2 
Pietruszka
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
2  ząbków
4 
Gruszki
1.5  l
Woda
100  g
Serek mascarpone
50  g
Ser pleśniowy
30  g
Orzechy włoskie
3  łyżek
Oliwa truflowa
5  g
Pieprz pomarańczowy
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.96 g
Węglowodany
45.17 g
Tłuszcze
22.91 g
Wartość energetyczna
405.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.
Krok 2
20 min
W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Krok 3
5 min
Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.
Krok 4
5 min
Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 5
10 min
Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).
Krok 6
5 min
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Krok 7
2 min
Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.
Zupa krem z selera z gruszką

Krok 1 z 7

Cebulę i czosnek obieramy, wraz z porem siekamy i szklimy na rozgrzanej na dnie garnka oliwie truflowej.

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 2 z 7

W międzyczasie obieramy selera, pietruszki i 2 gruszki. Obrane kroimy na mniejsze części i dorzucamy do zeszklonych warzyw. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości wszystkich składników.

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 3 z 7

Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gładki krem. Pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ser pleśniowy.

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 4 z 7

Całość zagotowujemy i obficie doprawiamy pieprzem i solą.

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 5 z 7

Pozostałe 2 gruszki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż będą miękkie – nie rozpadające się, lecz chrupkie (ok. 10 minut).

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 6 z 7

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Zupa krem z selera z gruszką

Krok 7 z 7

Gotową zupę krem z selera podajemy z upieczoną gruszką, posypaną uprażonymi orzechami włoskimi, udekorowaną kilkoma kroplami oliwy. Ja do dekoracji wykorzystałam także marynowane, złociste mini cebulki.

Zupa krem z selera z gruszką to niezwykle eleganckie i wykwintne połączenie. Dodatek sera pleśniowego nadaje zupie charakteru, a mascarpone sprawia, że krem jest aksamitny. Posypany chrupiącymi orzechami, z kawałkami upieczonej gruszki stanie się prawdziwym hitem w Waszej kuchni. Być może zupa krem z selera to pomysł na Wasze nowe danie popisowe?

Zobacz też inne przepisy z gruszkami:

Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Zobacz też

Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Zobacz Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika