Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone
Dodaj do CookBook

Włoska zupa minestrone

(0)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Wywar warzywny
1 
Mała cukinia
120  g
Mała marchewka
2 
Małe ziemniaki
1 
Pietruszka
2  gałązek
Seler naciowy
trochę
Różyczki brokuła
0.5  szklanka
Groszek zielony
trochę
Zielona fasolka (garść)
0.5  szklanka
Fasolka czerwona z puszki
1  kawałek
Kapusta włoska
1 
Młoda cebula
1  kawałek
Por
1  pęczek
Listki szpinaku baby
0.5  szklanka
Sos pomidorowy
1 
Pomidor do dekoracji
trochę
Świeży lubczyk
10  liści
Świeża bazylia
3  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.4 g
Wartość energetyczna
278.1 kcal
Tłuszcze
11.8 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone.

Mój przepis na minestrone pochodzi prosto z Włoch i jest… jeszcze ciepły, bo z tegorocznych wakacji. Warzywa, z których przygotowywałam ją po raz pierwszy, dojrzewały w słońcu gorącej Italii. Polskim warzywom o tej porze roku też niczego nie brakuje, a już na pewno nie aromatu i doskonałego smaku. Zupa minestrone powinna być gęsta i bogata w składniki, ale ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, bo najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodadzą zupie prawdziwie włoskiego charakteru.

Smak minestrone zawsze będzie bogaty, niezależnie od kompozycji składników. Za każdym razem ta pyszna włoska zupa może wyglądać i smakować inaczej, a najlepszym na to dowodem jest zielone minestrone, na które przepis znajdziecie tutaj.

Jeśli lubicie potrawy we włoskim klimacie, sprawdźcie przepis Joli na zupę z cukinią i gnocchi.

Polecam także:
zielona zupa jarzynowa z brukselką

zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    4 min
    Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    8 min
    W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Włoska zupa minestrone

Krok 1 z 4

Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.

Włoska zupa minestrone

Krok 2 z 4

W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.

Włoska zupa minestrone

Krok 3 z 4

Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.

Włoska zupa minestrone

Krok 4 z 4

Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoska pasta kanapkowa

    Włoska pasta kanapkowa

    15 min Łatwy
  • Minestrone – włoska zupa warzywna

    Minestrone – włoska zupa warzywna

    56 min Łatwy
  • Włoska ciabatta lub bagietka z barszczem czerwonym WINIARY

    Włoska ciabatta lub bagietka z barszczem czerwonym WINIARY

    13 min Łatwy
  • Zapiekanka włoska z kurczakiem

    Zapiekanka włoska z kurczakiem

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu