Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone.
Mój przepis na minestrone pochodzi prosto z Włoch i jest… jeszcze ciepły, bo z tegorocznych wakacji. Warzywa, z których przygotowywałam ją po raz pierwszy, dojrzewały w słońcu gorącej Italii. Polskim warzywom o tej porze roku też niczego nie brakuje, a już na pewno nie aromatu i doskonałego smaku. Zupa minestrone powinna być gęsta i bogata w składniki, ale ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, bo najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodadzą zupie prawdziwie włoskiego charakteru.
Smak minestrone zawsze będzie bogaty, niezależnie od kompozycji składników. Za każdym razem ta pyszna włoska zupa może wyglądać i smakować inaczej, a najlepszym na to dowodem jest zielone minestrone, na które przepis znajdziecie tutaj.
Jeśli lubicie potrawy we włoskim klimacie, sprawdźcie przepis Joli na zupę z cukinią i gnocchi.
Polecam także:
zielona zupa jarzynowa z brukselką
zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Komentarze 0