Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  l
Wywar warzywny
1 
Mała cukinia
120  g
Mała marchewka
2 
Małe ziemniaki
1 
Pietruszka
2  gałązek
Seler naciowy
trochę
Różyczki brokuła
0.5  szklanka
Groszek zielony
trochę
Zielona fasolka (garść)
0.5  szklanka
Fasolka czerwona z puszki
1  kawałek
Kapusta włoska
1 
Młoda cebula
1  kawałek
Por
1  pęczek
Listki szpinaku baby
0.5  szklanka
Sos pomidorowy
1 
Pomidor do dekoracji
trochę
Świeży lubczyk
10  liści
Świeża bazylia
3  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.59 g
Węglowodany
39.45 g
Tłuszcze
11.81 g
Wartość energetyczna
278.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone.

Mój przepis na minestrone pochodzi prosto z Włoch i jest… jeszcze ciepły, bo z tegorocznych wakacji. Warzywa, z których przygotowywałam ją po raz pierwszy, dojrzewały w słońcu gorącej Italii. Polskim warzywom o tej porze roku też niczego nie brakuje, a już na pewno nie aromatu i doskonałego smaku. Zupa minestrone powinna być gęsta i bogata w składniki, ale ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, bo najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodadzą zupie prawdziwie włoskiego charakteru.

Smak minestrone zawsze będzie bogaty, niezależnie od kompozycji składników. Za każdym razem ta pyszna włoska zupa może wyglądać i smakować inaczej, a najlepszym na to dowodem jest zielone minestrone, na które przepis znajdziecie tutaj.

Jeśli lubicie potrawy we włoskim klimacie, sprawdźcie przepis Joli na zupę z cukinią i gnocchi.

Polecam także:
zielona zupa jarzynowa z brukselką
zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    4 min
    Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    8 min
    W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Włoska zupa minestrone

Krok 1 z 4

Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.

Włoska zupa minestrone

Krok 2 z 4

W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.

Włoska zupa minestrone

Krok 3 z 4

Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.

Włoska zupa minestrone

Krok 4 z 4

Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wiosenna z botwinką

    Zupa wiosenna z botwinką

    31 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

    29 min Łatwy
  • Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

    Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

    56 min Średni
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu