Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoska zupa minestrone

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Wywar warzywny
1 
Mała cukinia
2 
Mała marchewka
2 
Małe ziemniaki
1 
Pietruszka
2  gałązek
Seler naciowy
trochę
Różyczki brokuła
0.5  szklanka
Groszek zielony
trochę
Zielona fasolka (garść)
0.5  szklanka
Fasolka czerwona z puszki
1  kawałek
Kapusta włoska
1 
Młoda cebula
1  kawałek
Por
1  pęczek
Listki szpinaku baby
0.5  szklanka
Sos pomidorowy
1 
Pomidor do dekoracji
trochę
Świeży lubczyk
10  liści
Świeża bazylia
3  łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.58 g
Węglowodany
38.07 g
Tłuszcze
11.82 g
Wartość energetyczna
275.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
4 min
Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3
15 min
Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.
Krok 4
1 min
Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Włoska zupa minestrone

Krok 1 z 4

Marchewkę kroję w talarki, ziemniaki, cukinię, pietruszkę kroję w małą kostkę, cebulę i kapustę siekam. Seler naciowy kroję w plasterki, fasolkę i por kroję na mniejsze kawałki.

Włoska zupa minestrone

Krok 2 z 4

W dużym rondlu rozgrzewam oliwę i przesmażam na niej pokrojone warzywa – najpierw cebulę i por (tylko do zeszklenia się cebuli), potem dodaję pozostałe warzywa (zostawiam trochę plasterków selera naciowego dodekoracji), smażę 2-3 minuty, dodaję sos pomidorowy i duszę jeszcze 2-3 minuty.

Włoska zupa minestrone

Krok 3 z 4

Potem podlewam warzywa wywarem, gotuję 15 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem, dodaję fasolkę z puszki i posiekane listki lubczyku, bazylii i szpinaku.

Włoska zupa minestrone

Krok 4 z 4

Zupę minestrone podaję ze świeżym selerem naciowym i kawałkami świeżego pomidora. Minestrone przed podaniem można posypać tartym parmezanem.

Lubię zupy jarzynowe i choć najczęściej przygotowuję taką tradycyjną jarzynową, jakie na co dzień serwowane są w wielu polskich domach, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl na zupę z jarzyn w zupełnie innej odsłonie, takiej jak na przykład włoska zupa minestrone.

Mój przepis na minestrone pochodzi prosto z Włoch i jest… jeszcze ciepły, bo z tegorocznych wakacji. Warzywa, z których przygotowywałam ją po raz pierwszy, dojrzewały w słońcu gorącej Italii. Polskim warzywom o tej porze roku też niczego nie brakuje, a już na pewno nie aromatu i doskonałego smaku. Zupa minestrone powinna być gęsta i bogata w składniki, ale ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, bo najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodadzą zupie prawdziwie włoskiego charakteru.

Smak minestrone zawsze będzie bogaty, niezależnie od kompozycji składników. Za każdym razem ta pyszna włoska zupa może wyglądać i smakować inaczej, a najlepszym na to dowodem jest zielone minestrone, na które przepis znajdziecie tutaj.

Jeśli lubicie potrawy we włoskim klimacie, sprawdźcie przepis Joli na zupę z cukinią i gnocchi.

Polecam także:
zielona zupa jarzynowa z brukselką
zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika