Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Dodaj do CookBook

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 1000smakow
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
4  ząbków
Czosnek
2  cm
Kawałek imbiru
3  łyżek
Susz warzywny (opcjonalnie)
150  g
Soczewica czerwona
150  g
Kasza bulgur
1.5  l
Bulion warzywny
1 
Duży słoiczek przecieru pomidorowego (najlepiej domowej roboty)
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Suszona mięta
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Pieprz ziołowy
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
60.9 g
Wartość energetyczna
365 kcal
Tłuszcze
8.6 g
Białko
15.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym to moje ostatnie odkrycie kulinarne! Inspirację podrzuciła mi znajoma, które uciekła przed zimą do Turcji. Ezogelin çorbası – tak brzmi oryginalna nazwa tej zupy, to danie sycące i zaskakujące proste w przygotowaniu. Soczewica z kaszą gotują się niemalże same. Prosta kompozycja składników daje z kolei naprawdę ciekawe doznania smakowe. Lista zakupów ucieszy wszystkich wegan.

W Turcji ezogelin çorbası doprawiana jest zwykle porządną ilością chilli. Jako że w tym miesiącu na blogu pojawiło się już sporo ostrych i rozgrzewających przepisów, tym razem postanowiłam dosypać jednie słodkiej papryki. I wiecie co? Kremowa i pomidorowa smakuje wyśmienicie. Zajadają się nią także dzieciaki. Jeśli jednak lubicie ostre smaki, śmiało wkrójcie chilli w pierwszej fazie szklenia warzyw.

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcji zupy.

Gotowi na kolejne wege propozycje?

  • Wegański krem z pieczarek
  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
  • Wegetariańska zupa meksykańska
  • Żurek wegetariański w chlebku
  • Zupa chrzanowa wegetariańska
  • Wegetariańska zupa tajska

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.
  • Krok 3

    1 min
    Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.
  • Krok 4

    2 min
    Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 1 z 7

Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 2 z 7

Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 3 z 7

Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 4 z 7

Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 5 z 7

Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 7 z 7

Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    7 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    30 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu