Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym to moje ostatnie odkrycie kulinarne! Inspirację podrzuciła mi znajoma, które uciekła przed zimą do Turcji. Ezogelin çorbası – tak brzmi oryginalna nazwa tej zupy, to danie sycące i zaskakujące proste w przygotowaniu. Soczewica z kaszą gotują się niemalże same. Prosta kompozycja składników daje z kolei naprawdę ciekawe doznania smakowe. Lista zakupów ucieszy wszystkich wegan.
W Turcji ezogelin çorbası doprawiana jest zwykle porządną ilością chilli. Jako że w tym miesiącu na blogu pojawiło się już sporo ostrych i rozgrzewających przepisów, tym razem postanowiłam dosypać jednie słodkiej papryki. I wiecie co? Kremowa i pomidorowa smakuje wyśmienicie. Zajadają się nią także dzieciaki. Jeśli jednak lubicie ostre smaki, śmiało wkrójcie chilli w pierwszej fazie szklenia warzyw.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcji zupy.
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.
Krok 3
1 min
Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.
Krok 4
2 min
Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.
Krok 5
60 min
Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.
Krok 7
1 min
Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.
Krok 1
z
7
Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.
Krok 2
z
7
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.
Krok 3
z
7
Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.
Krok 4
z
7
Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.
Krok 5
z
7
Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.
Krok 6
z
7
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.
Krok 7
z
7
Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0