Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

(0)
1 godz 11 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
4  ząbków
Czosnek
2  cm
Kawałek imbiru
3  łyżek
Susz warzywny (opcjonalnie)
150  g
Soczewica czerwona
150  g
Kasza bulgur
1.5  l
Bulion warzywny
1 
Duży słoiczek przecieru pomidorowego (najlepiej domowej roboty)
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Suszona mięta
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Pieprz ziołowy
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.4 g
Węglowodany
60.91 g
Tłuszcze
8.55 g
Wartość energetyczna
364.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym to moje ostatnie odkrycie kulinarne! Inspirację podrzuciła mi znajoma, które uciekła przed zimą do Turcji. Ezogelin çorbası – tak brzmi oryginalna nazwa tej zupy, to danie sycące i zaskakujące proste w przygotowaniu. Soczewica z kaszą gotują się niemalże same. Prosta kompozycja składników daje z kolei naprawdę ciekawe doznania smakowe. Lista zakupów ucieszy wszystkich wegan.

W Turcji ezogelin çorbası doprawiana jest zwykle porządną ilością chilli. Jako że w tym miesiącu na blogu pojawiło się już sporo ostrych i rozgrzewających przepisów, tym razem postanowiłam dosypać jednie słodkiej papryki. I wiecie co? Kremowa i pomidorowa smakuje wyśmienicie. Zajadają się nią także dzieciaki. Jeśli jednak lubicie ostre smaki, śmiało wkrójcie chilli w pierwszej fazie szklenia warzyw.

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcji zupy.

Gotowi na kolejne wege propozycje?

  • Wegański krem z pieczarek
  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
  • Wegetariańska zupa meksykańska
  • Żurek wegetariański w chlebku
  • Zupa chrzanowa wegetariańska
  • Wegetariańska zupa tajska

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.
  • Krok 3

    1 min
    Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.
  • Krok 4

    2 min
    Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.
  • Krok 5

    60 min
    Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.
  • Krok 6

    1 min
    Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 1 z 7

Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 2 z 7

Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 3 z 7

Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 4 z 7

Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 5 z 7

Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym

Krok 7 z 7

Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy i topinamburu

    Zupa z soczewicy i topinamburu

    13 godz 29 min Średni
  • Zupa afrykańska

    Zupa afrykańska

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    1 godz 9 min Łatwy
  • Barszcz z uszkami

    Barszcz z uszkami

    2 godz 41 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu