Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

0
166 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
Żelatyna
6 
Białko
300 g
Cukier
1 łyżeczka
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1 szczypta
Sól
0.4 l
Mleko
4 łyżek
Cukier
1 
Żółtko
200 g
Masło
350 ml
Śmietana 36%
2 łyżek
Cukier puder
0.25 szklanka
Woda
1 porcja
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
34.93 g
Wartość energetyczna
542.18 kcal
Węglowodany
51.1 g
Białko
6.39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

166 min
Krok 1
10 min
Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Krok 2
5 min
Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
Krok 3
3 min
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
Krok 4
10 min
Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Krok 5
90 min
Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
Krok 6
10 min
Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Krok 7
5 min
400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
Krok 8
10 min
Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
Krok 9
5 min
Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Krok 10
2 min
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
Krok 11
3 min
Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
Krok 12
10 min
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
Krok 13
2 min
Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
Krok 14
1 min
WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.
Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 1 z 14

Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 2 z 14

Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 3 z 14

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 4 z 14

Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 5 z 14

Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 6 z 14

Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 7 z 14

400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 8 z 14

Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 9 z 14

Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 10 z 14

Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 11 z 14

Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 12 z 14

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 13 z 14

Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 14 z 14

WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.

Mocno słodka beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem. Krem budyniowy na bazie budyniu Winiary do ciast i kremów wzbogacony żółtkiem i połączony z masłem. Przeciwwagą dla lekkości bezy. Do tego kolejna warstwa bezy i lekki jak chmurka krem śmietankowy. Całość udekorowana świeżymi owocami. U mnie truskawki i kiwi dla wzmocnienia smaku i kontrastu. Tort bezowy dzięki nim nie jest mdły, a warstwy mają urozmaicony smak.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika