Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surówka z białej rzodkwi

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Rzodkiewki, biały sopel lodu, surowe
40 g
Jogurt grecki
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
0.5 łyżeczka
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 gałązek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.04 g
Białko
1.43 g
Wartość energetyczna
19.36 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Rzodkiewkę obrać ze skórki, odciąć końce. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski.
Krok 2
5 min
Dodać jogurt grecki (można dodać śmietany), sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.
Krok 3
5 min
Koperek opłukać, osuszyć. Posiekać drobno i dodać do surówki. Jeszcze raz wymieszać
Surówka z białej rzodkwi

Krok 1 z 3

Rzodkiewkę obrać ze skórki, odciąć końce. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski.

Surówka z białej rzodkwi

Krok 2 z 3

Dodać jogurt grecki (można dodać śmietany), sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.

Surówka z białej rzodkwi

Krok 3 z 3

Koperek opłukać, osuszyć. Posiekać drobno i dodać do surówki. Jeszcze raz wymieszać

Biała rzodkiew jest mniej popularna niż zwykła rzodkiewka, ale za to bogatsza w składniki odżywcze. Idealnie więc sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej łapiemy przeziębienia. Surówka z białej rzodkwi to prosty sposób na warzywny dodatek do obiadu – do startej rzodkwi dodajemy jogurt grecki, przyprawy i sok z cytryny, a następnie posiekany świeży koperek. Z czym podawać surówkę z białej rzodkwi? Przede wszystkim z potrawami mięsnymi – pieczeniami, wątróbką czy polędwiczkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika