Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sernik domowy

Sernik domowy

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Rodzynki
1  kg
Ser
1 
Masło
8 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.64 g
Węglowodany
27.81 g
Tłuszcze
31.61 g
Wartość energetyczna
468.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie bez powodu różne przepisy na sernik domowy cieszą się opinią najpopularniejszych przepisów na ciasta nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Czasy świetności tego wyjątkowego deseru rozpoczęły się już niemal na samym początku cywilizacji, gdy w starożytnym Rzymie oraz Grecji wspominano o nim w swoich notatkach i pierwszych przepisach. Chodzą słuchy, że to właśnie sernikiem częstowano laureatów olimpiad! Historia sernika sięga więc już ponad 2 tysięcy lat, a powszechny zachwyt nad nim do dziś nie zmalał ani trochę. Niezależnie bowiem od tego, czy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy urodziny, a nawet zwykła, nagła ochota na słodką przekąskę bez specjalnej okazji - to właśnie przepis na sernik domowy jest jednym z najczęstszych pomysłów, jakie od razu przychodzą nam do głowy.


Jeden deser, a tyle możliwości - różne warianty przepisu na sernik

Sernik domowy tradycyjny, królewski z czekoladowym spodem, a może sernik na zimno - szybki w przygotowaniu i idealny na lekką, słodką przekąskę w upalne popołudnia? Można śmiało powiedzieć, że przepisów na różne rodzaje serników jest dokładnie tyle, ile gospodyń domowych. To ciasto daje nam naprawdę ogromne pole do popisu! Perfekcyjnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami, poczynając od czekolady, poprzez orzechy i rodzynki aż do szerokiej gamy owoców, które dodadzą ciastu przyjemnego, kwaskowatego smaku. Do przygotowania sernika domowego według przepisu WINIARY nie potrzebujemy długich godzin spędzonych w kuchni ani wygórowanych umiejętności kulinarnych. Ten przepis na sernik jest prosty i sprawny w realizacji!


Sprawnie i przepysznie - przepis na sernik domowy

Sernik domowy to propozycja, którą możesz podać nawet na specjalne okazje. Proponujemy przygotowanie tego puszystego i delikatnego ciasta na Wielkanoc lub z okazji urodzin i imienin. Aby przygotować domowy sernik, użyj budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i cukru wanilinowego WINIARY, dzięki któremu Twoje ciasto będzie miało wspaniały waniliowy aromat.

Na samym początku połącz ze sobą cukier, cukier wanilinowy, masło oraz żółtka i ucieraj składniki mikserem przez około 10 minut, do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawaj ser. Do powstałej masy serowej dodaj budynie i w dalszym ciągu cierpliwie ucieraj. Gdy masa serowa będzie gotowa, w osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek i dodaj ją do masy serowej. Pamiętaj, by robić to delikatnie, aby zachować jak największą puszystość masy! Umyj rodzynki, odsącz je i osusz, a następnie oprósz mąką i wsyp do masy. Blaszkę do ciasta lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę serową. Rozgrzej piekarnik do 150-160 st. C, wstaw ciasto i piecz przez 90 minut. W zależności od Twojego smaku, sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a jego wierzch przyozdobić kratką z kruchego ciasta. Smacznego!

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    10 min
    Cukier, cukier wanilinowy, masło i żółtka ucieraj mikserem 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie małymi porcjami dodawaj ser. Do masy serowej dodaj budynie i dalej ucieraj.
  • Krok 3

    10 min
    Ubij pianę z białek na sztywno i połącz z masą serową.
  • Krok 4

    2 min
    Rodzynki umyj odsącz i oprósz mąką. Połącz z masą serową.
  • Krok 5

    3 min
    Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę serową.
  • Krok 6

    90 min
    Rozgrzej piekarnik do 150-160 st.C, wstaw ciasto i piecz 90 minut.
  • Krok 7

    10 min
    Sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a na wierzchu zrobić kratkę z ciasta kruchego.
Sernik domowy

Krok 1 z 7

Cukier, cukier wanilinowy, masło i żółtka ucieraj mikserem 10 minut.

Sernik domowy

Krok 2 z 7

Następnie małymi porcjami dodawaj ser. Do masy serowej dodaj budynie i dalej ucieraj.

Sernik domowy

Krok 3 z 7

Ubij pianę z białek na sztywno i połącz z masą serową.

Sernik domowy

Krok 4 z 7

Rodzynki umyj odsącz i oprósz mąką. Połącz z masą serową.

Sernik domowy

Krok 5 z 7

Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę serową.

Sernik domowy

Krok 6 z 7

Rozgrzej piekarnik do 150-160 st.C, wstaw ciasto i piecz 90 minut.

Sernik domowy

Krok 7 z 7

Sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a na wierzchu zrobić kratkę z ciasta kruchego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Marian

Ile tego masła, cała kostka?

M Magda

Witam. Na jaką formę są podane składniki na 16 porcji? Pozdrawiam

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Nowy Rok
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik bez sera

    Sernik bez sera

    1 godz 56 min Średni
  • Sernik z piernikami

    Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy
  • Słonecznikowiec

    Słonecznikowiec

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu