Nie bez powodu różne przepisy na sernik domowy cieszą się opinią najpopularniejszych przepisów na ciasta nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Czasy świetności tego wyjątkowego deseru rozpoczęły się już niemal na samym początku cywilizacji, gdy w starożytnym Rzymie oraz Grecji wspominano o nim w swoich notatkach i pierwszych przepisach. Chodzą słuchy, że to właśnie sernikiem częstowano laureatów olimpiad! Historia sernika sięga więc już ponad 2 tysięcy lat, a powszechny zachwyt nad nim do dziś nie zmalał ani trochę. Niezależnie bowiem od tego, czy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy urodziny, a nawet zwykła, nagła ochota na słodką przekąskę bez specjalnej okazji - to właśnie przepis na sernik domowy jest jednym z najczęstszych pomysłów, jakie od razu przychodzą nam do głowy.
Jeden deser, a tyle możliwości - różne warianty przepisu na sernik
Sernik domowy tradycyjny, królewski z czekoladowym spodem, a może sernik na zimno - szybki w przygotowaniu i idealny na lekką, słodką przekąskę w upalne popołudnia? Można śmiało powiedzieć, że przepisów na różne rodzaje serników jest dokładnie tyle, ile gospodyń domowych. To ciasto daje nam naprawdę ogromne pole do popisu! Perfekcyjnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami, poczynając od czekolady, poprzez orzechy i rodzynki aż do szerokiej gamy owoców, które dodadzą ciastu przyjemnego, kwaskowatego smaku. Do przygotowania sernika domowego według przepisu WINIARY nie potrzebujemy długich godzin spędzonych w kuchni ani wygórowanych umiejętności kulinarnych. Ten przepis na sernik jest prosty i sprawny w realizacji!
Sprawnie i przepysznie - przepis na sernik domowy
Sernik domowy to propozycja, którą możesz podać nawet na specjalne okazje. Proponujemy przygotowanie tego puszystego i delikatnego ciasta na Wielkanoc lub z okazji urodzin i imienin. Aby przygotować domowy sernik, użyj budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i cukru wanilinowego WINIARY, dzięki któremu Twoje ciasto będzie miało wspaniały waniliowy aromat.
Na samym początku połącz ze sobą cukier, cukier wanilinowy, masło oraz żółtka i ucieraj składniki mikserem przez około 10 minut, do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawaj ser. Do powstałej masy serowej dodaj budynie i w dalszym ciągu cierpliwie ucieraj. Gdy masa serowa będzie gotowa, w osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek i dodaj ją do masy serowej. Pamiętaj, by robić to delikatnie, aby zachować jak największą puszystość masy! Umyj rodzynki, odsącz je i osusz, a następnie oprósz mąką i wsyp do masy. Blaszkę do ciasta lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę serową. Rozgrzej piekarnik do 150-160 st. C, wstaw ciasto i piecz przez 90 minut. W zależności od Twojego smaku, sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a jego wierzch przyozdobić kratką z kruchego ciasta. Smacznego!
Komentarze 2