Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łosoś stał się jedną z tych ryb, po które sięgamy coraz chętniej. Dlatego też warto znać przepis na sałatkę z łososiem i ryżem. Sprawdzi się jako część dania obiadowego, samodzielna sałatka lub drugie śniadanie do pracy. Jedną z niewątpliwych zalet wędzonego łososia jest fakt, że świetnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami – od ryżu, poprzez jajka ugotowane na twardo, aż po ogórki konserwowe. Całości dopełni sos na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
Sałatka z łososiem to nie tylko smaczny, ale i łatwy w przygotowaniu posiłek. Na początek plastry wędzonego łososia pokrój w cienkie paseczki. Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Tak samo pokrój ogórki konserwowe.
Pora pokrój w poprzek na kawałki o długości 5-6 cm. Każdy z nich przekrój wzdłuż na 4 części, po czym pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj drobno świeżą natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj z ugotowanym ryżem, dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem według uznania, dokładnie wymieszaj zawartość miski.
Ten przepis na sałatkę z łososiem pokochasz za łatwość przygotowania oraz możliwość wykorzystania prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Sałatkę można podawać samodzielnie, ale doskonale smakuje razem ze świeżym pieczywem.
Przygotowanie
100 min
Krok 1
7 min
Łososia pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
7 min
Ugotowane jajka oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Pora pokrój w poprzek na kawałki długości 5-6 cm po czym każdy kawałek przekrawaj wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Krok 4
1 min
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 5
20 min
Ugotuj ryż. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z ryżem, dodaj Majonez WINIARY, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 6
60 min
Schłodzoną sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem. Może ona stanowić doskonały samodzielny posiłek w codziennej diecie.
Krok 1
z
6
Łososia pokrój w cienkie paseczki.
Krok 2
z
6
Ugotowane jajka oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
z
6
Pora pokrój w poprzek na kawałki długości 5-6 cm po czym każdy kawałek przekrawaj wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Krok 4
z
6
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Krok 5
z
6
Ugotuj ryż. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z ryżem, dodaj Majonez WINIARY, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 6
z
6
Schłodzoną sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem. Może ona stanowić doskonały samodzielny posiłek w codziennej diecie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0