Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

0
3 godz 13 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Pręga wołowa z kością
3  l
Woda
1 
Duża marchew
1 
Korzeń pietruszki
0.25 
Korzeń selera
1  kawałek
Por mały
1 
Cebula z łupiną
2 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
5 
Ziarno pieprzu
trochę
Sól do smaku
trochę
Makaron bezglutenowy do podania
1  pęczek
Natka pietruszki do podania

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
40.39 g
Węglowodany
36.15 g
Tłuszcze
38.11 g
Wartość energetyczna
653.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

193 min
Krok 1
90 min
Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.
Krok 2
5 min
Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.
Krok 3
90 min
Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Krok 4
2 min
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Krok 5
5 min
Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).
Krok 6
1 min
Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 1 z 6

Mięso zalej wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc płyty, tak aby wywar delikatnie bulgotał. Następnie usuń szumowiny i gotuj na bardzo małej mocy około 1,5 godziny.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 2 z 6

Dodaj obrane warzywa, przypaloną nad ogniem cebulę w łupinie i wszystkie przyprawy.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 3 z 6

Częściowo przykryj garnek z rosołem przykrywką i kontroluj temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała. Gotuj ok. 1,5 godziny raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 4 z 6

Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 5 z 6

Następnie z resztek wybierz te składniki, które chcesz zachować do spożycia (np. marchewkę i mięso).

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

Krok 6 z 6

Rosół podawaj z makaronem posypany posiekaną natką pietruszki.

Domowy rosół to podstawa niedzielnego obiadu. Wersji rosołu jest tyle, ilu jest kucharzy. Każdy ma swój sposób gotowania, swoje smaki i dodatki. Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso. Najczęściej bazą do ugotowania rosołu jest mięso z kury, ale równie popularne jest używanie wołowiny. I ten przepis właśnie bazuje na mięsie wołowym. Rosół wołowy przygotowuje się z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty czy mostka. Wołowina spowodowała, że rosół ma wyrazisty, lekko pikantny i mocny smak, natomiast sam drób zapewnia bardziej delikatny wywar.
Rosół podaję z kawałkiem ugotowanego mięsa, marchewką z wywaru i makaronem bezglutenowym (kukurydzianym). Makaron sprawdza się doskonale dla osób, których organizm nie toleruje glutenu. W sklepach znajdziesz szeroki wybór takich makaronów. Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje zupy.

Po rozgrzewającym rosole można

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika