Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Dodaj do CookBook

Rosół z udek

(2)
2 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Udka z kurczaka
180  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
0.5 
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziarno ziela angielskiego
5 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki
1  opakowanie
Ulubiony makaron do rosołu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
320.4 kcal
Tłuszcze
14.4 g
Białko
17.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Upały nieco zleżały, wracamy zatem do zup, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Z resztą, choć może się to wydać paradoksem – w naprawdę upalne dni, to właśnie napoje gorące ugaszą pragnienie skuteczniej niż te mocno schłodzone. Dziś pora na klasykę gatunku: rosół z udek.

Rosół to jedna z tych zup, która aby osiągnąć maksimum smaku i aromatu potrzebuje odrobiny czasu i chwilki cierpliwości. Nie trzeba go jednak specjalnie doglądać. Wystarczy przygotować wszystkie składniki: umyć i obrać warzywa oraz mięso, następnie umieścić je w jednym garnku i gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. W międzyczasie można znaleźć odrobinę czasu na inne przyjemności i np. przygotować drugie danie lub makaron?

A skoro już przy makaronie jesteśmy… Pozwólcie, że zapytam, kto jeszcze pamięta smak domowego makaronu – tego robionego przez mamę, babkę, a może nawet prababkę? Czy w Waszych rodzinach zachowały się przepisy na tradycyjny, wielojajeczny? Czy znajdujecie jeszcze czas, aby własnoręcznie go przygotować? Podzielcie się opiniami w komentarzu pod przepisem, a następnie znikajcie do kuchni – gotować rosół!



Rosół z udek już wypróbowany? Polecamy również:

  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
  • Zupa czosnkowa na rosole
  • Zupa ogórkowa na rosole

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
  • Krok 4

    1 min
    Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
  • Krok 5

    120 min
    Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.
Rosół z udek

Krok 1 z 7

Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.

Rosół z udek

Krok 2 z 7

Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.

Rosół z udek

Krok 3 z 7

Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.

Rosół z udek

Krok 4 z 7

Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.

Rosół z udek

Krok 5 z 7

Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.

Rosół z udek

Krok 6 z 7

Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.

Rosół z udek

Krok 7 z 7

Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.2 z 5
4.2
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
11
44
00
00
00

Opinie

5

Szymek

Czytając komentarze, śmiało odpisze, najlepszy przepis babcinego rosołu. Co do komentarza z marchewką… rosół gotujemy na małym ogniu a marchewka się nie rozpłynie 😂
Anonim (niezweryfikowany) 06/01/2024-10:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-04:44 CEST
Lubimy czytać takie opinie. Szymku, bardzo dziękujemy i pozdrawiamy! 😊
4

Agata

Chodzi o seler w główce czy liście?
Anonim (niezweryfikowany) 08/05/2023-06:24 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/08/2023-03:42 CEST
Agata, chodzi o korzeń selera. Pozdrawiamy! 😊
4

Grzegorz

bardzo dobry przepis na rosołek gotuje go co niedziele pyszny polecam
Anonim (niezweryfikowany) 04/15/2023-11:21 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-03:59 CEST
Grzegorz, dziękujemy za opinię! Nie przegap też innych przepisów 😊
4

Henryk

Fatalna instrukcja, przez 2 godziny gotowania marchewka się rozpłynie,
Anonim (niezweryfikowany) 04/07/2023-05:40 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-04:43 CEST
Henryku, marchewka się nie rozpłynie, będzie miękka, ale nic złego się z nią nie stanie 😊
4

Mroo

A może by ktoś podał ile wody?
Anonim (niezweryfikowany) 01/20/2023-03:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-02:49 CEST
Mroo, woda powinna przykryć mięso i pozostałe składniki. Ale też nie dolewaj jej zbyt dużo, żeby smak zupy nie był zbyt delikatny.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu