Rosół z udek
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
3 minKrok 3
2 minKrok 4
1 minKrok 5
120 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minUpały nieco zleżały, wracamy zatem do zup, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Z resztą, choć może się to wydać paradoksem – w naprawdę upalne dni, to właśnie napoje gorące ugaszą pragnienie skuteczniej niż te mocno schłodzone. Dziś pora na klasykę gatunku: rosół z udek.
Rosół to jedna z tych zup, która aby osiągnąć maksimum smaku i aromatu potrzebuje odrobiny czasu i chwilki cierpliwości. Nie trzeba go jednak specjalnie doglądać. Wystarczy przygotować wszystkie składniki: umyć i obrać warzywa oraz mięso, następnie umieścić je w jednym garnku i gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. W międzyczasie można znaleźć odrobinę czasu na inne przyjemności i np. przygotować drugie danie lub makaron?
A skoro już przy makaronie jesteśmy… Pozwólcie, że zapytam, kto jeszcze pamięta smak domowego makaronu – tego robionego przez mamę, babkę, a może nawet prababkę? Czy w Waszych rodzinach zachowały się przepisy na tradycyjny, wielojajeczny? Czy znajdujecie jeszcze czas, aby własnoręcznie go przygotować? Podzielcie się opiniami w komentarzu pod przepisem, a następnie znikajcie do kuchni – gotować rosół!
Rosół z udek już wypróbowany? Polecamy również:
Komentarze 0