Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Upały nieco zleżały, wracamy zatem do zup, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Z resztą, choć może się to wydać paradoksem – w naprawdę upalne dni, to właśnie napoje gorące ugaszą pragnienie skuteczniej niż te mocno schłodzone. Dziś pora na klasykę gatunku: rosół z udek.
Rosół to jedna z tych zup, która aby osiągnąć maksimum smaku i aromatu potrzebuje odrobiny czasu i chwilki cierpliwości. Nie trzeba go jednak specjalnie doglądać. Wystarczy przygotować wszystkie składniki: umyć i obrać warzywa oraz mięso, następnie umieścić je w jednym garnku i gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. W międzyczasie można znaleźć odrobinę czasu na inne przyjemności i np. przygotować drugie danie lub makaron?
A skoro już przy makaronie jesteśmy… Pozwólcie, że zapytam, kto jeszcze pamięta smak domowego makaronu – tego robionego przez mamę, babkę, a może nawet prababkę? Czy w Waszych rodzinach zachowały się przepisy na tradycyjny, wielojajeczny? Czy znajdujecie jeszcze czas, aby własnoręcznie go przygotować? Podzielcie się opiniami w komentarzu pod przepisem, a następnie znikajcie do kuchni – gotować rosół!
Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
Krok 2
3 min
Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
Krok 3
2 min
Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
Krok 4
1 min
Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
Krok 5
120 min
Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
Krok 6
5 min
Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
Krok 7
1 min
Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.
Krok 1
z
7
Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
Krok 2
z
7
Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
Krok 3
z
7
Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
Krok 4
z
7
Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
Krok 5
z
7
Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
Krok 6
z
7
Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
Krok 7
z
7
Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
A
Agata
Chodzi o seler w główce czy liście?
Winiary
Expert
Agata, chodzi o korzeń selera. Pozdrawiamy! 😊
G
Grzegorz
bardzo dobry przepis na rosołek gotuje go co niedziele pyszny polecam
Winiary
Expert
Grzegorz, dziękujemy za opinię! Nie przegap też innych przepisów 😊
H
Henryk
Fatalna instrukcja, przez 2 godziny gotowania marchewka się rozpłynie,
M
Mroo
A może by ktoś podał ile wody?
Winiary
Expert
Mroo, woda powinna przykryć mięso i pozostałe składniki. Ale też nie dolewaj jej zbyt dużo, żeby smak zupy nie był zbyt delikatny.
Komentarze 4