Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek
Rosół z udek

Rosół z udek

(0)
2 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Udka z kurczaka
180  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
0.5 
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziarno ziela angielskiego
5 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Sól i pieprz
1  pęczek
Natka zielonej pietruszki
1  opakowanie
Ulubiony makaron do rosołu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.48 g
Węglowodany
31.38 g
Tłuszcze
14.37 g
Wartość energetyczna
320.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Upały nieco zleżały, wracamy zatem do zup, które najlepiej smakują podane naprawdę gorące. Z resztą, choć może się to wydać paradoksem – w naprawdę upalne dni, to właśnie napoje gorące ugaszą pragnienie skuteczniej niż te mocno schłodzone. Dziś pora na klasykę gatunku: rosół z udek.

Rosół to jedna z tych zup, która aby osiągnąć maksimum smaku i aromatu potrzebuje odrobiny czasu i chwilki cierpliwości. Nie trzeba go jednak specjalnie doglądać. Wystarczy przygotować wszystkie składniki: umyć i obrać warzywa oraz mięso, następnie umieścić je w jednym garnku i gotować na wolnym ogniu przez około dwie godziny. W międzyczasie można znaleźć odrobinę czasu na inne przyjemności i np. przygotować drugie danie lub makaron?

A skoro już przy makaronie jesteśmy… Pozwólcie, że zapytam, kto jeszcze pamięta smak domowego makaronu – tego robionego przez mamę, babkę, a może nawet prababkę? Czy w Waszych rodzinach zachowały się przepisy na tradycyjny, wielojajeczny? Czy znajdujecie jeszcze czas, aby własnoręcznie go przygotować? Podzielcie się opiniami w komentarzu pod przepisem, a następnie znikajcie do kuchni – gotować rosół!



Rosół z udek już wypróbowany? Polecamy również:

  • Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół
  • Zupa czosnkowa na rosole
  • Zupa ogórkowa na rosole

Przygotowanie

147 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
  • Krok 2

    3 min
    Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
  • Krok 4

    1 min
    Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
  • Krok 5

    120 min
    Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
  • Krok 7

    1 min
    Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.
Rosół z udek

Krok 1 z 7

Udka dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.

Rosół z udek

Krok 2 z 7

Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.

Rosół z udek

Krok 3 z 7

Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.

Rosół z udek

Krok 4 z 7

Dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.

Rosół z udek

Krok 5 z 7

Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.

Rosół z udek

Krok 6 z 7

Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.

Rosół z udek

Krok 7 z 7

Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mroo

A może by ktoś podał ile wody?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Szybki krupnik dla zabieganych

    Szybki krupnik dla zabieganych

    45 min Łatwy
  • Dietetyczny (chudy) rosół

    Dietetyczny (chudy) rosół

    1 godz 51 min Łatwy
  • Bezglutenowy krupnik

    Bezglutenowy krupnik

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu