Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić prażoną cebulkę?
Dodaj do CookBook

Jak zrobić prażoną cebulkę?

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Cebula
30  g
Mąka pszenna
5  g
Sól czosnkowa
2  łyżeczek
Oregano
3  łyżek
Curry
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.7 g
Wartość energetyczna
67.9 kcal
Tłuszcze
0.7 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna i chrupiąca prażona cebulka
To popularny dodatek do wielu znanych i lubianych potraw. To prosty sposób na wzbogacenie ich smaku. Wersja prażona jest prawdziwym zwieńczeniem smaku dla hot-dogów, kanapek, zapiekanek czy hamburgerów. Cebulka prażona to doskonały przykład kulinarny tego, jak niewielki dodatek wzmacnia smak i zmienia oblicze wielu potraw. Jest uwielbiana, ponieważ ma dużo bardziej złożony smak niż cebula w tradycyjnej wersji. Poza tym uwielbiają ją fani chrupkich dodatków, ponieważ są one zdecydowanie bardziej wyczuwalne niż np. posypki. Najczęściej wiele osób sięga po gotową cebulkę prażoną, ponieważ nie zdaje sobie sprawy, jak banalny i szybki jest to przepis. Przygotuj pyszną i chrupiącą prażoną cebulkę w Twoim domu!

Jak zrobić prażoną cebulkę?
Domowa wersja prażonej cebulki ma bardziej unikalny smak i jest po prostu zdrowsza od kupnych wersji. Wiesz, jakie produkty wykorzystujesz i po jakie dodatki sięgasz. Wystarczy pokroić w kosteczkę posoloną cebulę i przyprawić ulubionymi smakami. Nie ma tu jednak odpowiedniej opcji, ponieważ w dużej mierze zależy to od naszych preferencji smakowych. Najczęściej dodawanymi przyprawami są np. curry i oregano. Następnie cebulę wystarczy podsmażyć na oleju. Jak widać, przepis jest bardzo prosty, a tym samym szybki do wykonania! Wszystkie wymienione składniki są łatwo dostępne i należą do tych, które mamy zawsze w domu. Dodatkowo prażona cebula może być przyrządzona z resztek cebuli, które wykorzystaliśmy do innych potraw. W ten sposób możemy smacznie wykorzystać pozostałe resztki.

Do jakich dań dodać prażoną cebulkę?
Wiesz już, jak zrobić cebulkę prażoną. Jednak wiele osób nie wie, z jakimi daniami smakuje najlepiej. To dodatek, który często przełamuje smak dań typu fast-food, czyli np. hot-dogów, hamburgerów, zapiekanek i różnego rodzaju kanapek. Ale nie tylko! Cebulka w takiej wersji idealnie urozmaica smak kotletów mielonych i warzywnych. Domowa wersja to również doskonały pomysł na efektowny i szybki dodatek dla niespodziewanych gości. Z pewnością będzie ciekawym urozmaiceniem obok popularnych przystawek i przekąsek typu: nachosy, pity, orzeszki. Wersja prażona cebulki ma unikalny smak, który zmienia charakter oczywistych dań i sprawia, że często zaskakują one smakiem. Cebulkę w takiej postaci można traktować jako posypkę do wielu dań zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją stosować jako alternatywą dla posypek skomponowanych z wielu przypraw. Dużą zaletą jest to, że sami możemy decydować, jaki nadamy jej smak. Możemy samodzielnie wybrać przyprawy, które najbardziej lubimy lub którymi chcemy urozmaicić konkretne danie.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę kroimy drobniutko wedle uznania. Mąkę mieszamy z przyprawami oregano, sól czosnkowa oraz curry.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulkę wsypujemy do mąki i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 min, następnie smażymy na bardzo małym ogniu!!!!
  • Krok 3

    5 min
    Podczas smażenia mieszamy, do uzyskania brązowej barwy . Wykładamy ją na ręczniki kuchenne w celu osuszenia z oleju
Jak zrobić prażoną cebulkę?

Krok 1 z 3

Cebulę kroimy drobniutko wedle uznania. Mąkę mieszamy z przyprawami oregano, sól czosnkowa oraz curry.

Jak zrobić prażoną cebulkę?

Krok 2 z 3

Cebulkę wsypujemy do mąki i mieszamy. Odstawiamy na 5-10 min, następnie smażymy na bardzo małym ogniu!!!!

Jak zrobić prażoną cebulkę?

Krok 3 z 3

Podczas smażenia mieszamy, do uzyskania brązowej barwy . Wykładamy ją na ręczniki kuchenne w celu osuszenia z oleju

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Entrant
  • Grill
  • Impreza
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

    Bigos z kapusty kiszonej - jak zrobić?

    3 godz 33 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    Gulasz wieprzowy - jak zrobić?

    1 godz 25 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu