Placuszki z serem białym
35min
Łatwy
300 g
Twaróg półtłusty
3
Jajko
0.75 szklanka
Mąka pszenna
1 łyżeczka
2 łyżek
Cukier Drobny
1 trochę
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
15.52 g
Węglowodany
30.22 g
Tłuszcze
6.83 g
Wartość energetyczna
239.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
15 min
Do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę (ilość zależna od sera i wielkości jajek- dosypujemy wg potrzeby), miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa będzie dość gęsta.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając, bo placki jeszcze urosną w trakcie pieczenia (aby łyżka nie przyklejała się do masy, maczamy w oleju z patelni).
Krok 3
13 min
Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Krok 4
2 min
Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepis na racuchy w nowej odsłonie, czyli placuszki z serem białym. Do masy serowej dodajemy mąkę, jajka, a także proszek do pieczenia WINIARY i cukier wanilinowy WINIARY. Całość miksujemy na gładka masę, a następnie smażymy placuszki z serem białym. Gotowe racuszki podajemy tak, jak lubimy najbardziej – na ciepło lub na zimno, ale koniecznie ze słodkim dodatkiem – dżemem lub cukrem pudrem. Pycha!
Komentarze 0