Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placuszki z serem białym

Placuszki z serem białym

(17)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kulinarnyswiat

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Twaróg półtłusty
3 
Jajko
0.75  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżek
Cukier Drobny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.52 g
Węglowodany
30.22 g
Tłuszcze
6.83 g
Wartość energetyczna
239.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Miłośnicy słodkich śniadań i prostych deserów będą zachwyceni tym przepisem. Nasze placuszki z sera białego na słodko to racuchy w nowej odsłonie. Będą pasować nawet na obiad! Pokochają je najmłodsze łasuchy oraz ich rodzice. Są łatwe w przygotowaniu i nie zabierają dużo czasu. Potrzebne składniki znajdą się w każdej kuchni. To idealny słodki posiłek!

Twaróg to ser świeży wytwarzany z mleka. W zależności od zawartości tłuszczu, ma mniej lub bardziej grudkowatą konsystencję. Proces jego przygotowania przebiega w następujący sposób: mleko jest kwaszone, podgrzewane bez osiągania temperatury wrzenia, ostudzane i odcedzane. Mieszkańcy niektórych regionów Polski nazywają taki wyrób serem białym, a produkt, który powstaje po dodaniu do niego śmietany i dodatków (np. szczypiorku) nosi miano twarogu. Należy pamiętać, że ma on wiele wartości odżywczych. Jest bogaty w białko, wapń, magnez oraz witaminy A, D i z grupy B. Ten przetwór mleczny jest niezwykle popularny w naszej narodowej kuchni. Dodaje się go do naleśników, klusek, pierogów, ciastek i ciast. Każdy z nas przecież kocha sernik, który bez twarogu nie miałby prawa bytu. Popularnie są również placuszki z twarogu, które kochają przede wszystkim dzieci. Wyglądem przypominają amerykańskie pancakes, jednak mają więcej wartości odżywczych dzięki zawartości sera białego.

Przygotowanie szybkiego, słodkiego dania, jakim są placuszki twarogowe, rozpoczynamy od zblendowania sera. Najlepszy jest twaróg w kostce lub trójkątach. Niezbyt dobrze sprawdzi się ten z wiaderka lub twaróg śmietankowy. Musimy zmiksować go na gładko, a następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ważne jest, aby twaróg i jajka były w temperaturze pokojowej - dlatego, zanim weźmiemy się do robienia placuszków, wyciągnijmy te składniki z lodówki. Potem przesiewamy mąkę, miksujemy i dosładzamy według uznania. Na rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy, którą lekko spłaszczamy, ponieważ placuszki urosną w trakcie smażenia. Nasze danie będzie gotowe, kiedy racuszki osiągną złoty kolor z obu stron. Potrwa to około sześciu minut. Warto odsączyć je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, placuszki z sera białego będą idealnym rozwiązaniem. Ich przygotowanie trwa 20 minut i nie potrzeba do tego wielu składników. To wspaniały pomysł na słodki obiad lub śniadanie, a nawet przekąskę do szkoły czy pracy. Najlepiej podawać je z cukrem pudrem, dżemem lub innym ulubionym dodatkiem.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    15 min
    Do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę (ilość zależna od sera i wielkości jajek- dosypujemy wg potrzeby), miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa będzie dość gęsta.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając, bo placki jeszcze urosną w trakcie pieczenia (aby łyżka nie przyklejała się do masy, maczamy w oleju z patelni).
  • Krok 3

    13 min
    Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
  • Krok 4

    2 min
    Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Placuszki z serem białym

Krok 1 z 4

Do blendera wkładamy ser i miksujemy go na gładką masę, dodajemy jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesiewamy mąkę (ilość zależna od sera i wielkości jajek- dosypujemy wg potrzeby), miksujemy, dosładzamy do smaku. Masa będzie dość gęsta.

Placuszki z serem białym

Krok 2 z 4

Na patelni rozgrzewamy olej albo masło i kładziemy po łyżce masy, lekko spłaszczając, bo placki jeszcze urosną w trakcie pieczenia (aby łyżka nie przyklejała się do masy, maczamy w oleju z patelni).

Placuszki z serem białym

Krok 3 z 4

Smażymy po obu stronach na złoty kolor.

Placuszki z serem białym

Krok 4 z 4

Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybkie PĄCZKI LANE

    Szybkie PĄCZKI LANE

    42 min Łatwy
  • Pączki z serka homogenizowanego

    Pączki z serka homogenizowanego

    40 min Łatwy
  • Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

    3 godz 55 min Łatwy
  • Bajkowa chatka - bez pieczenia

    Bajkowa chatka - bez pieczenia

    12 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu