60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.5g / 17%
Węglowodany
36.5g / 68%
Tłuszcze
3.5g / 14%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

(0)
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
2 
Cebula
300  g
Pieczarki
3  łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.55 g
Węglowodany
36.49 g
Tłuszcze
3.49 g
Wartość energetyczna
205.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Dzięki doprawieniu ich Przyprawą JARZYNKA WINIARY uzyskasz delikatną, acz lekko słonawą potrawę, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak wykonać te niezwykłe placki.
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Jarzynki.
Krok 3
5 min
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.
Krok 4
10 min
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5
2 min
Usmażone placki podawać same lub z sosem.
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 1 z 5

Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 2 z 5

W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Jarzynki.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 3 z 5

Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 4 z 5

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 5 z 5

Usmażone placki podawać same lub z sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kotowilczur
.

PRZETEZSTUJE NA OCENE W SZKOLE XD

Winiary
.
Expert

Polecamy! :) Zawsze wychodzą :)

Pokaż więcej komentarzy