Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami
37min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.53 g
Węglowodany
36.48 g
Tłuszcze
3.48 g
Wartość energetyczna
205.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Jarzynki.
Krok 3
5 min
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.
Krok 4
10 min
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5
2 min
Usmażone placki podawać same lub z sosem.
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Dzięki doprawieniu ich Przyprawą JARZYNKA WINIARY uzyskasz delikatną, acz lekko słonawą potrawę, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak wykonać te niezwykłe placki.
Komentarze 0