Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

0
37 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
2 
Cebula
300 g
Pieczarki
3 łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Przyprawa Jarzynka Winiary
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.53 g
Węglowodany
36.48 g
Tłuszcze
3.48 g
Wartość energetyczna
205.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Krok 2
5 min
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Jarzynki.
Krok 3
5 min
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.
Krok 4
10 min
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5
2 min
Usmażone placki podawać same lub z sosem.
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 1 z 5

Ziemniaki obrać i razem z jedną cebulą zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie odlać nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 2 z 5

W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną Jarzynki.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 3 z 5

Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie ułożyć łyżkę smażonych pieczarek i przykryć następną porcją ciasta.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 4 z 5

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 5 z 5

Usmażone placki podawać same lub z sosem.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Dzięki doprawieniu ich Przyprawą JARZYNKA WINIARY uzyskasz delikatną, acz lekko słonawą potrawę, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak wykonać te niezwykłe placki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika