Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami
Dodaj do CookBook

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ziemniaki
2 
Cebula
300  g
Pieczarki
3  łyżek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  ząbek
Czosnek
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.6 g
Wartość energetyczna
206 kcal
Tłuszcze
3.5 g
Białko
9.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami to sprawdzony przepis na pyszny obiad. Dzięki doprawieniu ich przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY uzyskasz delikatną, choć lekko słonawą potrawę, której trudno się oprzeć. Sprawdź, jak wykonać te niezwykłe placki i czym się wyróżniają na tle innych smakowitości!

 

Smażone placki z ziemniaków i cebuli to bardzo popularne danie. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach. Brytyjska wersja nazywa się hash brown, w Szwajcarii nazywane są roesti, a w Ukrainie to deruny. Najbardziej chrupiące są zaraz po zdjęciu z patelni, dlatego warto zjeść tę potrawę od razu, zamiast odkładać na później do odgrzania. Zazwyczaj jada się je ze śmietaną albo z innym sosem na słono. Jedzone z mięsnym gulaszem nazywane są plackami po węgiersku. Jeśli lubisz takie smaki, z pewnością przypadnie Ci do gustu także nowa wersja - placki ziemniaczane z pieczarkami. Od tradycyjnego dania różnią się tym, że smażone grzyby nie znajdują się razem z sosem na plackach, ale w ich wnętrzu! To wszystko dzięki temu, że danie smaży się w oryginalny sposób, najpierw nakładając warstwę ciasta, potem farsz pieczarkowy, a potem znowu ciasto. Po uzyskaniu złotego koloru po obu stronach chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami w nowej odsłonie są już gotowe!

 

Placki nadziewane pieczarkami to danie, które łatwo przygotować, a do przyrządzenia wystarczają podstawie składniki, które można łatwo kupić w każdym sklepie. Przepis świetnie się sprawdzi, gdy masz w domu nadmiar pieczarek, ale chcesz spróbować czegoś innego niż zapiekanki czy krokiety z grzybami.

Wypróbuj również inne sprawdzone przepisy na:

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym
Kolorowe placki z cukinii i papryki
Placki z cukinii i sera żółtego

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz i razem z jedną cebulą zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojone pieczarki i smaż do odparowania wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną Ziarenek Smaku WINIARY.
  • Krok 3

    5 min
    Na rozgrzany olej łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie dodaj łyżkę smażonych pieczarek i przykryj następną porcją ciasta.
  • Krok 4

    10 min
    Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 5

    2 min
    Usmażone placki podawaj same lub z sosem.
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 1 z 5

Ziemniaki obierz i razem z jedną cebulą zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 2 z 5

W rondelku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojone pieczarki i smaż do odparowania wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną Ziarenek Smaku WINIARY.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 3 z 5

Na rozgrzany olej łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Następnie dodaj łyżkę smażonych pieczarek i przykryj następną porcją ciasta.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 4 z 5

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Krok 5 z 5

Usmażone placki podawaj same lub z sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na placki ziemniaczane

    Przepis na placki ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    22 min Łatwy
  • Placki z grzybami

    Placki z grzybami

    1 godz 11 min Łatwy
  • Placki owsiane

    Placki owsiane

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu