Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek makowy
Dodaj do CookBook

Mazurek makowy

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
3  szklanek
Mąka pszenna
2 
Żółtko
1 
Masło
5  łyżek
Cukier
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1  puszka
Masa makowa
2 
Jajko
1  łyżka
Masło stopione
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.1 g
Wartość energetyczna
190.3 kcal
Tłuszcze
6.5 g
Białko
5.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kto z nas nie lubi słodkich i smakowitych wypieków? Zwykle raczymy się nimi podczas specjalnych okazji, świąt, a także w formie przekąski do herbaty czy też kawy. Jednocześnie mazurek makowy na dobre zagościł już na naszych stołach i zachwyca swoim aksamitnym smakiem. Choć wypiek ten może się nam głównie kojarzyć z Wielkanocą, to jednak sprawdzi się on podczas każdej, innej okazji. Makowy mazurek jest jednym ze sztandarowych wypieków kuchni polskiej. Przyjmuje się, że ciasto to swój początek miało na Mazowszu. Ciekawostką jest fakt, że jego nazwa pochodzi od słowa "Mazur" - to właśnie w ten sposób określano niegdyś mieszkańców tego regionu. Jednocześnie warto zauważyć, że sam, pierwotny pomysł na mazurek makowy pochodzi - najprawdopodobniej - ze wschodu. Zgodnie z legendami, ciasto to dotarło do Polski wraz z Turkami. Niezależnie jednak od tego, czy mazurek z makiem oryginalnie pochodzi z Mazowsza czy z Turcji, wypiek ten na stałe wpisał się w kanony polskiej kuchni i zachwyca swoim smakiem!


Mazurek z makiem - ciasto proste i szybkie w przygotowaniu

Samodzielne pieczenie ciast może się większości z nas kojarzyć z procesem czasochłonnym i wymagającym. Rzadko kiedy się zdarza, że posiadamy wyjątkowe umiejętności cukiernicze, a w efekcie do każdego wypieku podchodzimy z przysłowiowym sercem na ramieniu. Jednak mazurek z makiem jest całkowitym zaprzeczeniem tej reguły. Przy odrobinie chęci i wyborze odpowiednich składników, można w kilka sekund przygotować masę oraz kruche ciasto. Paradoksalnie, to właśnie ono powinno stanowić podstawę mazurka z makiem, jednak od tej reguły można zrobić wyjątek. Mazurek makowy jest także wypiekiem wyjątkowo uniwersalnym. Choć tradycyjnie serwujemy go na Wielkanoc, to jednak może on z powodzeniem pojawić się na stole weselnym, urodzinowym, czy po prostu jako codzienny dodatek do kawy lub herbaty.


Jak można urozmaicić makowy mazurek?

Makowy mazurek standardowo wyróżnia się obecnością bakalii - głównie orzechów i pistacji. Jednak nie musimy się do nich ograniczyć. Mazurek makowy będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli zdecydujemy się dodać do niego np. suszone owoce. Daktyle czy rodzynki będą świetnie komponować się z masą makową i nadadzą jej jeszcze większej słodyczy. Mazurek z makiem może być także zdobiony na różne sposoby! Choć popularna jest polewa czekoladowa, to można zdecydować się na kruszonkę lub polewę z białej czekolady ozdobionej orzechami. Dzięki naszej kreatywności, makowy mazurek będzie nie tylko smaczny, ale również efektowny.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
  • Krok 3

    5 min
    Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
  • Krok 4

    25 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
  • Krok 6

    50 min
    Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.
Mazurek makowy

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.

Mazurek makowy

Krok 2 z 7

Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.

Mazurek makowy

Krok 3 z 7

Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.

Mazurek makowy

Krok 4 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.

Mazurek makowy

Krok 5 z 7

Składniki: Cukier, Masło (temperatura pokojowa), Jajko, Masa makowa

Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.

Mazurek makowy

Krok 6 z 7

Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.

Mazurek makowy

Krok 7 z 7

Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu