Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek makowy

0
1 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  łyżeczka
3  szklanek
Mąka pszenna
2 
Żółtko
1 
Masło
5  łyżek
Cukier
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1  puszka
Masa makowa
2 
Jajko
1  łyżka
Masło stopione
2  łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.23 g
Węglowodany
27.1 g
Tłuszcze
6.47 g
Wartość energetyczna
190.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 2
10 min
Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Krok 3
5 min
Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
Krok 4
25 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
Krok 5
5 min
Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
Krok 6
50 min
Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
Krok 7
5 min
Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.
Mazurek makowy

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.

Mazurek makowy

Krok 2 z 7

Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.

Mazurek makowy

Krok 3 z 7

Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.

Mazurek makowy

Krok 4 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.

Mazurek makowy

Krok 5 z 7

Składniki: Cukier, Masło stopione, Jajko, Masa makowa

Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.

Mazurek makowy

Krok 6 z 7

Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.

Mazurek makowy

Krok 7 z 7

Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.

Pyszny mazurek makowy na chrupiącym, kruchym cieście z Proszkiem do pieczenia WINIARY będzie bardzo dekoracyjny, gdy polukrujemy go, a następnie ozdobimy orzechami włoskimi i polewą z kilku kostek stopionej czekolady. Masę makową można dowolnie doprawić, np. odrobiną otartej skórki cytrynowej dla aromatu lub soku z cytryny, jeśli będzie za słodka. Kto lubi, może dodać do maku sparzone lub moczone w koniaku rodzynki, albo drobniutko krojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika