Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny mazurek makowy na chrupiącym, kruchym cieście z Proszkiem do pieczenia WINIARY będzie bardzo dekoracyjny, gdy polukrujemy go, a następnie ozdobimy orzechami włoskimi i polewą z kilku kostek stopionej czekolady. Masę makową można dowolnie doprawić, np. odrobiną otartej skórki cytrynowej dla aromatu lub soku z cytryny, jeśli będzie za słodka. Kto lubi, może dodać do maku sparzone lub moczone w koniaku rodzynki, albo drobniutko krojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przygotowanie
110 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 2
10 min
Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Krok 3
5 min
Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
Krok 4
25 min
Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
Krok 5
5 min
Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
Krok 6
50 min
Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
Krok 7
5 min
Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.
Krok 1
z
7
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 2
z
7
Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Krok 3
z
7
Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
Krok 4
z
7
Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
Krok 5
z
7
Składniki:
Cukier, Masło stopione, Jajko, Masa makowa
Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
Krok 6
z
7
Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
Krok 7
z
7
Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0