Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mazurek makowy

Mazurek makowy

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
3  szklanek
Mąka pszenna
2 
Żółtko
1 
Masło
5  łyżek
Cukier
2  łyżek
Kwaśna śmietana
1  puszka
Masa makowa
2 
Jajko
1  łyżka
Masło stopione
2  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.23 g
Węglowodany
27.1 g
Tłuszcze
6.47 g
Wartość energetyczna
190.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny mazurek makowy na chrupiącym, kruchym cieście z Proszkiem do pieczenia WINIARY będzie bardzo dekoracyjny, gdy polukrujemy go, a następnie ozdobimy orzechami włoskimi i polewą z kilku kostek stopionej czekolady. Masę makową można dowolnie doprawić, np. odrobiną otartej skórki cytrynowej dla aromatu lub soku z cytryny, jeśli będzie za słodka. Kto lubi, może dodać do maku sparzone lub moczone w koniaku rodzynki, albo drobniutko krojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
  • Krok 3

    5 min
    Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.
  • Krok 4

    25 min
    Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.
  • Krok 6

    50 min
    Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.
Mazurek makowy

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj.

Mazurek makowy

Krok 2 z 7

Dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.

Mazurek makowy

Krok 3 z 7

Wyłóż na blaszkę bez papieru. Uformuj ozdobne boki.

Mazurek makowy

Krok 4 z 7

Piekarnik rozgrzej do 180°C, ciasto podpiecz na złoty kolor około 15 minut.

Mazurek makowy

Krok 5 z 7

Składniki: Cukier, Masło stopione, Jajko, Masa makowa

Ubij pianę z białek, dodaj cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj delikatnie z makiem i masłem.

Mazurek makowy

Krok 6 z 7

Wyłóż masę makową na ciasto. Piecz przez kolejne 45 minut.

Mazurek makowy

Krok 7 z 7

Po upieczeniu polukruj i udekoruj orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Mazurek bakaliowy

    Mazurek bakaliowy

    3 godz 45 min Średni
  • Sernik królewski

    Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu