Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje
Dodaj do CookBook

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

(6)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5 
Żółtko
2  płaskich łyżek
Cukier
250  g
Masło
3  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
5 
Białko
trochę
Cukier puder
1  szklanka
Cukier
800  g
Brzoskwinie z puszki
2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
0.25  szklanka
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
75.1 g
Wartość energetyczna
595.8 kcal
Tłuszcze
29.7 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to pomysł na szybki i prosty deser! A wszystko to za sprawą dodania do masy budyniu o smaku śmietankowym WINIARY. Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką! Poznaj nasz przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką.

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: utrzyj żółtka z cukrem, dodaj posiekane zimne masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części (w proporcji 3:2), owiń folią spożywczą i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Zamrożoną większą część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki do blach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, po czym wyciągnij i ostudź.

By przygotować kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką, potrzebna będzie jeszcze pianka. Ubij białka mikserem, po czym powoli, po jednej łyżce dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Dalej miksując, dodawaj budynie o smaku śmietankowym WINIARY. Na koniec powoli dodaj olej. Przełóż masę na upieczony spód. Dodaj odsączone i pokrojone brzoskwinie, na górę zetrzyj pozostałą część ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 40-50 minut. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowe – podawaj po wystygnięciu.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    10 min
    Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
  • Krok 2

    15 min
    Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.
  • Krok 4

    20 min
    Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.
  • Krok 5

    9 min
    Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.
  • Krok 7

    5 min
    Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
  • Krok 8

    5 min
    Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
  • Krok 9

    45 min
    Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
  • Krok 10

    1 min
    Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 1 z 10

Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 2 z 10

Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 3 z 10

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 4 z 10

Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 5 z 10

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 6 z 10

Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 7 z 10

Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 8 z 10

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 9 z 10

Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 10 z 10

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.3 z 5
4.3333333333333
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
33
66
00
00
00

Opinie

5

Czy budyń musi być ugotowany?

Czy budyń musi być ugotowany?
MaryMary (niezweryfikowany) 12/20/2024-09:10 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-05:01 CET
MaryMary, nie gotujemy budyniu. Dodajemy proszek budyniowy. :)
5

Izabella

Polecam, robię to ciasto 4 raz i za każdym razem wychodzi przepysznie ❤️
Anonim (niezweryfikowany) 06/08/2024-10:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-04:41 CEST
Lubimy czytać takie opinie. Dziękujemy i pozdrawiamy! 😊
5

Ulka

Dlaczego spod kruchy należy wystudzić aby ponownie współżyć do piekarnika z reszta składników ?
Anonim (niezweryfikowany) 08/25/2023-12:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Alicja

Jaką pojemność ma kubek?
Anonim (niezweryfikowany) 04/02/2021-03:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:39 CEST
Można uznać standardową, 250 ml (może być to szklanka zamiast kubka).
4

iwona

Co to znaczy 3 kubki maki?
Anonim (niezweryfikowany) 04/02/2021-01:00 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:39 CEST
Iwono, przez kubek rozumiemy tutaj umownie pojemność 250 ml (taką jak w szklance). Doprecyzowaliśmy to w przepisie. Pozdrawiamy.
4

Xxx

A budyń dodać w proszku czy ugotowany?
Anonim (niezweryfikowany) 01/08/2021-06:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/01/2021-03:45 CET
Xxx, dodajemy budyń w proszku.
4

Ola

co to znaczy "1 trochę cukier puder"?
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2020-12:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:01 CET
Oznacza to ilość niepoliczalną, jak sól czy pieprz w daniach obiadowych. Pudrem posypujemy ciasto na oko. :-)
4

Mariusz

W przepisie nie jest doprecyzowane czy budynie muszą być przygotowane. Właśnie zrobiłam masę i smakuje jak proszek.
Anonim (niezweryfikowany) 11/21/2020-07:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:03 CET
Mariuszu, na blogu "Marta gotuje" powinieneś znaleźć odpowiedź. :-)
4

Weronika

Ciasto super! Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszło niemal identycznie jak na zdjęciach :)
Anonim (niezweryfikowany) 11/07/2020-12:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-10:03 CET
Cieszymy się. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Randka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kruche rogaliki z wiśniami

    Kruche rogaliki z wiśniami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciasteczka kruche z cynamonem

    Ciasteczka kruche z cynamonem

    1 godz 45 min Łatwy
  • Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    Jajka przepiórcze w babeczce z kruchego ciasta z farszem majonezowo-porowym

    1 godz Łatwy
  • Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu