Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Zeszklić na maśle. W trakcie szklenia dodać gałązkę rozmarynu.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie paseczki. Kawałek imbiru obrać, posiekać. Pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać pozostałe masło, kurkumę i krótko podsmażyć.
Do zeszklonych warzyw dodać czosnek oraz różyczki kalafiora. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż kalafior zmięknie.
Prawie gotową zupę zmiksować na gładki krem. Pod koniec dodać serek mascarpone lub śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem doskonale smakowała będzie z wyrazistymi grzankami. Kromki bagietki podpiec w piekarniku, podawać skropione oliwą, udekorowane suszonymi pomidorami i czarnuszką.