Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8  ząbków
1 
Cebula
5  g
2-cm kawałek imbiru
1 
Por
2 
Pietruszka
1  główka
Kalafior
1  l
Woda
3  łyżek
Masło
3  łyżek
Serek mascarpone lub 100 ml śmietana 30%
1  gałązka
Rozmaryn
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Czarnuszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
4  plastrów
Bagietka
8 
Suszone pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.75 g
Węglowodany
38.87 g
Tłuszcze
17.23 g
Wartość energetyczna
335.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Zeszklić na maśle. W trakcie szklenia dodać gałązkę rozmarynu.
Krok 2
10 min
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie paseczki. Kawałek imbiru obrać, posiekać. Pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce.
Krok 3
15 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać pozostałe masło, kurkumę i krótko podsmażyć.
Krok 4
30 min
Do zeszklonych warzyw dodać czosnek oraz różyczki kalafiora. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż kalafior zmięknie.
Krok 5
10 min
Prawie gotową zupę zmiksować na gładki krem. Pod koniec dodać serek mascarpone lub śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
15 min
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem doskonale smakowała będzie z wyrazistymi grzankami. Kromki bagietki podpiec w piekarniku, podawać skropione oliwą, udekorowane suszonymi pomidorami i czarnuszką.
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 1 z 6

Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Zeszklić na maśle. W trakcie szklenia dodać gałązkę rozmarynu.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 2 z 6

Cebulę obrać, drobno posiekać. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie paseczki. Kawałek imbiru obrać, posiekać. Pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 3 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać pozostałe masło, kurkumę i krótko podsmażyć.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 4 z 6

Do zeszklonych warzyw dodać czosnek oraz różyczki kalafiora. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż kalafior zmięknie.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 5 z 6

Prawie gotową zupę zmiksować na gładki krem. Pod koniec dodać serek mascarpone lub śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

Krok 6 z 6

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem doskonale smakowała będzie z wyrazistymi grzankami. Kromki bagietki podpiec w piekarniku, podawać skropione oliwą, udekorowane suszonymi pomidorami i czarnuszką.

Zobacz nasz najnowszy pomysł na pyszny obiad: aksamitny krem o mocnym, dobrze wyczuwalnym czosnkowym aromacie! Czosnek w okresie zimowym pomaga wzmacniać odporność, więc tym bardziej warto spróbować!

Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem to pyszne białe warzywa, które stanowią sycący duet. Dodatkowo na rozgrzanie dodaj szczyptę kurkumy i kawałek imbiru. W ramach chrupiącego dodatku sprawdzą się grzanki z suszonymi pomidorami, które dodadzą zupie charakteru.

Co jeszcze? Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem nie tylko wyśmienicie smakuje, jej dużym atutem jest także krótki czas przygotowania!

Jeśli masz smaka na więcej kalafiora, koniecznie sprawdź nasze inne przepisy:
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką
Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką
Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką
Zupa krem z kalafiora pieczonego z duszonym szpinakiem
Krem kalafiorowy z pesto rosso i filetem z makreli
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika