Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zobacz nasz najnowszy pomysł na pyszny obiad: aksamitny krem o mocnym, dobrze wyczuwalnym czosnkowym aromacie! Czosnek w okresie zimowym pomaga wzmacniać odporność, więc tym bardziej warto spróbować!
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem to pyszne białe warzywa, które stanowią sycący duet. Dodatkowo na rozgrzanie dodaj szczyptę kurkumy i kawałek imbiru. W ramach chrupiącego dodatku sprawdzą się grzanki z suszonymi pomidorami, które dodadzą zupie charakteru.
Co jeszcze? Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem nie tylko wyśmienicie smakuje, jej dużym atutem jest także krótki czas przygotowania!
Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Zeszklić na maśle. W trakcie szklenia dodać gałązkę rozmarynu.
Krok 2
10 min
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie paseczki. Kawałek imbiru obrać, posiekać. Pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce.
Krok 3
15 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać pozostałe masło, kurkumę i krótko podsmażyć.
Krok 4
30 min
Do zeszklonych warzyw dodać czosnek oraz różyczki kalafiora. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż kalafior zmięknie.
Krok 5
10 min
Prawie gotową zupę zmiksować na gładki krem. Pod koniec dodać serek mascarpone lub śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
15 min
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem doskonale smakowała będzie z wyrazistymi grzankami. Kromki bagietki podpiec w piekarniku, podawać skropione oliwą, udekorowane suszonymi pomidorami i czarnuszką.
Krok 1
z
6
Ząbki czosnku obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Zeszklić na maśle. W trakcie szklenia dodać gałązkę rozmarynu.
Krok 2
z
6
Cebulę obrać, drobno posiekać. Pora dokładnie umyć, pokroić na cienkie paseczki. Kawałek imbiru obrać, posiekać. Pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce.
Krok 3
z
6
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać pozostałe masło, kurkumę i krótko podsmażyć.
Krok 4
z
6
Do zeszklonych warzyw dodać czosnek oraz różyczki kalafiora. Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż kalafior zmięknie.
Krok 5
z
6
Prawie gotową zupę zmiksować na gładki krem. Pod koniec dodać serek mascarpone lub śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
z
6
Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem doskonale smakowała będzie z wyrazistymi grzankami. Kromki bagietki podpiec w piekarniku, podawać skropione oliwą, udekorowane suszonymi pomidorami i czarnuszką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
E
Edyta
Zupka bardzo smaczna. Fajna, rozgrzewająca :) Polecam
Winiary
Expert
W sam raz na nadchodzącą jesień :) Polecamy też inne zupy Zakochanych w Zupach!
Komentarze 1