Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

0
54min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Marchewka młoda
1  łyżka
Miód
25  g
Masło
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1 
Kalafior nieduży
0.5  l
Woda
0.5  l
Mleko
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
4  łyżek
Starty żółty ser (np. cheddar)
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.74 g
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
16.85 g
Wartość energetyczna
248.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1 - Marchewka glazurowana
5 min
Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
Krok 2
10 min
Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
Krok 3
3 min
Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
Krok 4
8 min
Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.
Krok 5 - Zupa kalafiorowa
5 min
Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
Krok 6
15 min
Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
Krok 8
3 min
Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.
Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 1 - Marchewka glazurowana z 8

Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 2 z 8

Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 3 z 8

Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 4 z 8

Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 5 - Zupa kalafiorowa z 8

Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 6 z 8

Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 7 z 8

Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 8 z 8

Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.

Lubicie zupy jarzynowe? Ja uwielbiam, zwłaszcza te z młodych warzyw, a skoro sezon na młode warzywa w pełni, w mojej kuchni aż wrze od jarzynowych zup. A że za każdym razem taka zupa może wyglądać i smakować inaczej, domownicy mimo mojej jarzynowej obsesji, wciąż zasiadają do stołu z apetytem. Na dziś zaplanowałam zupę kalafiorową, do której podam glazurowaną młodą marchewkę. Ot niby zwyczajna zupa kalafiorowa. Przepis łatwy, ale dodatek marchewki glazurowanej sprawia, że zupa nabiera niecodziennego charakteru.

Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.

Wszystkim wielbicielom zup kalafiorowych polecam także:
zupę kalafiorową z curry
krem z kalafiora z chrupiącą szynką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika