Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubicie zupy jarzynowe? Ja uwielbiam, zwłaszcza te z młodych warzyw, a skoro sezon na młode warzywa w pełni, w mojej kuchni aż wrze od jarzynowych zup. A że za każdym razem taka zupa może wyglądać i smakować inaczej, domownicy mimo mojej jarzynowej obsesji, wciąż zasiadają do stołu z apetytem. Na dziś zaplanowałam zupę kalafiorową, do której podam glazurowaną młodą marchewkę. Ot niby zwyczajna zupa kalafiorowa. Przepis łatwy, ale dodatek marchewki glazurowanej sprawia, że zupa nabiera niecodziennego charakteru.
Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.
Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
Krok 2
10 min
Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
Krok 3
3 min
Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
Krok 4
8 min
Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.
Krok 5 - Zupa kalafiorowa
5 min
Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
Krok 6
15 min
Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
Krok 8
3 min
Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.
Krok 1 - Marchewka glazurowana
z
8
Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
Krok 2
z
8
Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
Krok 3
z
8
Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
Krok 4
z
8
Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.
Krok 5 - Zupa kalafiorowa
z
8
Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
Krok 6
z
8
Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
Krok 7
z
8
Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
Krok 8
z
8
Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0