Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

(0)
54min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Marchewka młoda
1  łyżka
Miód
25  g
Masło
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
1 
Kalafior nieduży
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
0.5  l
Woda
0.5  l
Mleko
1  szczypta
pieprz czarny ziarnisty
4  łyżek
Starty żółty ser (np. cheddar)
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.74 g
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
16.85 g
Wartość energetyczna
248.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubicie zupy jarzynowe? Ja uwielbiam, zwłaszcza te z młodych warzyw, a skoro sezon na młode warzywa w pełni, w mojej kuchni aż wrze od jarzynowych zup. A że za każdym razem taka zupa może wyglądać i smakować inaczej, domownicy mimo mojej jarzynowej obsesji, wciąż zasiadają do stołu z apetytem. Na dziś zaplanowałam zupę kalafiorową, do której podam glazurowaną młodą marchewkę. Ot niby zwyczajna zupa kalafiorowa. Przepis łatwy, ale dodatek marchewki glazurowanej sprawia, że zupa nabiera niecodziennego charakteru.

Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.

Wszystkim wielbicielom zup kalafiorowych polecam także:
zupę kalafiorową z curry
krem z kalafiora z chrupiącą szynką

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1 - Marchewka glazurowana

    5 min
    Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
  • Krok 2

    10 min
    Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
  • Krok 3

    3 min
    Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
  • Krok 4

    8 min
    Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.
  • Krok 5 - Zupa kalafiorowa

    5 min
    Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
  • Krok 6

    15 min
    Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.
Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 1 - Marchewka glazurowana z 8

Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 2 z 8

Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 3 z 8

Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 4 z 8

Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 5 - Zupa kalafiorowa z 8

Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 6 z 8

Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 7 z 8

Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.

Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Krok 8 z 8

Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pora z wędzonym łososiem

    38 min Średni
  • Pikantna zupa z dyni z pieczonymi batatami

    1 godz 8 min Średni
  • Zupa jarzynowa ze skorzonerą

    49 min Średni
  • Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    5 godz 54 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu