Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką
54min
Średni
1
pęczek
Marchewka młoda
1
łyżka
Miód
25
g
Masło
1
szczypta
Sól
1
łyżka
Posiekana natka pietruszki
1
Kalafior nieduży
2
łyżek
0.5
l
Woda
0.5
l
Mleko
1
szczypta
pieprz czarny ziarnisty
4
łyżek
Starty żółty ser (np. cheddar)
1
szczypta
Sól morska
.
Wartości odżywcze
Białko
9.74 g
Węglowodany
14.56 g
Tłuszcze
16.85 g
Wartość energetyczna
248.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1 - Marchewka glazurowana
5 min
Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
Krok 2
10 min
Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
Krok 3
3 min
Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
Krok 4
8 min
Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.
Krok 5 - Zupa kalafiorowa
5 min
Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
Krok 6
15 min
Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
Krok 8
3 min
Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.
Lubicie zupy jarzynowe? Ja uwielbiam, zwłaszcza te z młodych warzyw, a skoro sezon na młode warzywa w pełni, w mojej kuchni aż wrze od jarzynowych zup. A że za każdym razem taka zupa może wyglądać i smakować inaczej, domownicy mimo mojej jarzynowej obsesji, wciąż zasiadają do stołu z apetytem. Na dziś zaplanowałam zupę kalafiorową, do której podam glazurowaną młodą marchewkę. Ot niby zwyczajna zupa kalafiorowa. Przepis łatwy, ale dodatek marchewki glazurowanej sprawia, że zupa nabiera niecodziennego charakteru.
Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.
Wszystkim wielbicielom zup kalafiorowych polecam także:
zupę kalafiorową z curry
krem z kalafiora z chrupiącą szynką
Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.
Wszystkim wielbicielom zup kalafiorowych polecam także:
zupę kalafiorową z curry
krem z kalafiora z chrupiącą szynką
Komentarze 0