Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

0
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Kalafior
trochę
Karczoch (kilka)
0.7  l
Bulion warzywny
2 
Cebula
3  ząbków
100  ml
Śmietana 18% lub śmietana kremówka
trochę
Oliwa
1 
Zielona cebulka
1  szczypta
Tymianek
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5 g
Węglowodany
16.71 g
Tłuszcze
5.98 g
Wartość energetyczna
127.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.
Krok 2
2 min
Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.
Krok 3
22 min
Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.
Krok 4
10 min
W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.
Krok 5
1 min
Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.
Krok 6
15 min
Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Krok 7
3 min
Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.
Krok 8
1 min
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
1 min
Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.
Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 1 z 9

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 C.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 2 z 9

Kalafior umyć, obrać, podzielić na różyczki, przełożyć do dużej miski.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 3 z 9

Różyczki kalafiora skropić oliwą, dokładnie wymieszać, potrząsając miską – tak, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dołożyć ząbki czosnku. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 4 z 9

W międzyczasie obrać karczochy – usuwając twarde łodyżki, zostawiając serca. Cebulę posiekać. Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie na dnie większego garnka.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 5 z 9

Upieczone różyczki kalafiora i ząbki czosnku (obrane z łupin) przełożyć do garnka z cebulą i karczochami.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 6 z 9

Całość zalać bulionem warzywnym. Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 7 z 9

Przed zmiksowaniem wyłowić kilka kawałków karczochów – do dekoracji. Resztę zmiksować na gładki krem, zabielając zupę śmietaną.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 8 z 9

Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalafiora z karczochami i zieloną cebulką

Krok 9 z 9

Podawać z kawałkami karczochów, posiekaną zieloną cebulką.

Upieczony kalafior nabiera zupełnie nowego smaku. Staje się aromatyczny, lekko orzechowy. Podobnie zachowuje się czosnek, który w piecu mięknie i łagodnieje. Do tego serce karczocha, odrobina śmietanki, chrupka zielona cebulka, szczypta tymianku i gotowe! Zupa krem z kalafiora, choć zawiera zaledwie kilka składników, syci na długo.

Miłośnikom zielonej cebulki i szczypiorku polecamy też inne nasze przepisy z tymi warzywami:


Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Orientalny żurek
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Czeska zupa czosnkowa
Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą
Zupa szparagowa na lato, czyli chłodnik z zielonych szparagów
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu – kuchnia regionalna
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika