Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Młode ziemniaki (4-5 szt)
110  g
Topinambur (3 małe szt.)
0.5  łyżeczka
Chrzan
2 
Szalotka (lub 1 mała cebula)
1  łyżka
Masło klarowane
1  łyżka
Bulion warzywny lub drobiowy
1100  ml
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kozieradka
0.75  łyżeczka
Suszony tymianek
1  pęczek
Koperek
trochę
Świeża szałwia (opcjonalnie )
3  łyżek
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.23 g
Węglowodany
28.71 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
194.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na ryneczku w moim mieście pojawiły się już pierwsze tegoroczne młode ziemniaki. Nie ma nic lepszego niż domowy obiad z młodymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem. Niejednokrotnie przekonałam się już, że siła tkwi w prostocie i zazwyczaj te najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić mnie smakiem. Tak było choćby w przypadku pysznego chłodnika do picia podanego w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego.

Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!

Z młodych ziemniaków można też ugotować oczywiście pyszną zupę, w której będą one jedynie dodatkiem (zupa jarzynowa) lub głównym składnikiem (zupa ziemniaczana). Polecam też inne przepisy na zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z kociołka
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    6 min
    Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    6 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
  • Krok 3

    8 min
    Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
  • Krok 4

    30 min
    Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
  • Krok 6

    3 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 1 z 6

Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 2 z 6

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 3 z 6

Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 4 z 6

Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 6 z 6

Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu