Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

(0)
56min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Młode ziemniaki (4-5 szt)
110  g
Topinambur (3 małe szt.)
0.5  łyżeczka
Chrzan
2 
Szalotka (lub 1 mała cebula)
1  łyżka
Masło klarowane
1  łyżka
Bulion warzywny lub drobiowy
1100  ml
Woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kozieradka
0.75  łyżeczka
Suszony tymianek
1  pęczek
Koperek
trochę
Świeża szałwia (opcjonalnie )
3  łyżek
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.23 g
Węglowodany
28.71 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
194.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na ryneczku w moim mieście pojawiły się już pierwsze tegoroczne młode ziemniaki. Nie ma nic lepszego niż domowy obiad z młodymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem. Niejednokrotnie przekonałam się już, że siła tkwi w prostocie i zazwyczaj te najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić mnie smakiem. Tak było choćby w przypadku pysznego chłodnika do picia podanego w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego.

Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!

Z młodych ziemniaków można też ugotować oczywiście pyszną zupę, w której będą one jedynie dodatkiem (zupa jarzynowa) lub głównym składnikiem (zupa ziemniaczana). Polecam też inne przepisy na zupy ziemniaczane:
Zupa ziemniaczana z kociołka
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Zupa ziemniaczana z pańskiego stołu

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    6 min
    Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    6 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
  • Krok 3

    8 min
    Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
  • Krok 4

    30 min
    Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
  • Krok 6

    3 min
    Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 1 z 6

Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 2 z 6

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 3 z 6

Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 4 z 6

Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.

Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

Krok 6 z 6

Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    Tomato bisque, czyli kremowa pomidorowa z ryżem

    35 min Łatwy
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy
  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu