Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na ryneczku w moim mieście pojawiły się już pierwsze tegoroczne młode ziemniaki. Nie ma nic lepszego niż domowy obiad z młodymi ziemniakami posypanymi obficie świeżym koperkiem. Niejednokrotnie przekonałam się już, że siła tkwi w prostocie i zazwyczaj te najmniej skomplikowane dania potrafią zachwycić mnie smakiem. Tak było choćby w przypadku pysznego chłodnika do picia podanego w towarzystwie młodych ziemniaków i jajka sadzonego.
Do dzisiejszej kartoflanki poza młodymi ziemniakami wykorzystałam bulwy topinamburu, który ostatnio staje się coraz bardziej popularny. Jakiś czas temu ugotowałam zupę z samego topinamburu, ale w połączeniu z młodymi ziemniakami smakuje zdecydowanie lepiej. Jest delikatnie wyczuwalny w zupie, ale nie zdominował jej smaku. Topinambur zmienił też nieco kolor zupy i kartoflanka prezentuje się wyjątkowo apetycznie!
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
Krok 3
8 min
Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
Krok 4
30 min
Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
Krok 6
3 min
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.
Krok 1
z
6
Szalotki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szalotki. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę.
Krok 3
z
6
Na tej samej patelni smażymy obrane i pokrojone w małą, równą kostkę ziemniaki oraz bulwy topinamburu, przez około 5 minut.
Krok 4
z
6
Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy zimnym wywarem. Dodajemy suszony tymianek i gotujemy na średnim ogniu około 20-30 minut .
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką oraz dodajemy chrzan i śmietanę.
Krok 6
z
6
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z grzaneczkami i koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0