Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy tylko coś takiego jak skorzonera wpadło mi w ręce, postanowiłam zakupić to dziwactwo i przetestować w zupie. Pomyślałam sobie, że dobrze jej będzie w zupie pełnej warzyw, stąd na obiad zupa jarzynowa ze skorzonerą. O właściwościach tego dziwnego warzywa i o tym, dlaczego warto go spróbować, przeczytacie tutaj.
Zupa jarzynowa ze skorzonerą była przepyszna. Nikt z domowników nie zorientował się, że dodałam do niej wężymord – ich zdaniem coś co się nazywa wężymord nadaje się jedynie do kociołka starej wiedźmy. No cóż, w moim kociołku też się znalazł, ale wszystkim eliksir – jarzynowa ze skorzonerą – wyszedł tylko na zdrowie. Na wszelki wypadek, żeby uśpić czujność dzieci, dodałam do zupy jarzynowej ze skorzonerą kolorowy makaron. Na tyle odwrócił ich uwagę od skorzonery, że chyba w ogóle zapomniały, że miałam coś takiego w kuchni i pewnie chciałam „to coś” dodać do zupy.
Przygotowanie
49 min
Krok 1
15 min
Zagotowuję wywar. W tym czasie obieram skorzonerę (obierałam ją bez rękawiczek, choć znalazłam w internecie zalecenia, by obierać czarne korzonki w rękawiczkach – sok ze skorzonery szybko się utlenia i przybiera ciemną barwę, trudno go potem usunąć z rąk i różnych przedmiotów). Zaraz po obraniu korzeni zanurzam je na chwilę w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, wyciągam, kroję w kostkę i ponownie wkładam do wody.
Krok 2
5 min
Do gotującego się bulionu dodaję skorzonerę. Chwilę potem ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotującej się zupy, dorzucam ze dwie gałązki natki pietruszki.
Krok 3
3 min
Po chwili dodaję brukselkę, później włoszczyznę, a na końcu różyczki kalafiora i brokuła.
Krok 4
15 min
Gotuję 15 minut pod przykryciem na niewielkiej mocy płyty.
Krok 5
3 min
Po tym czasie odlewam małą chochelkę warzyw, miksuję i zmiksowanymi warzywami zagęszczam zupę.
Krok 6
5 min
Dodaję garść ulubionego makaronu i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7
3 min
Jeśli zupę jarzynową ze skorzonerą przygotowujemy na wywarze warzywnym, po zestawieniu zupy z ognia można dodać do garnka zahartowaną śmietanę. Jarzynową ze skorzonerą podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
7
Zagotowuję wywar. W tym czasie obieram skorzonerę (obierałam ją bez rękawiczek, choć znalazłam w internecie zalecenia, by obierać czarne korzonki w rękawiczkach – sok ze skorzonery szybko się utlenia i przybiera ciemną barwę, trudno go potem usunąć z rąk i różnych przedmiotów). Zaraz po obraniu korzeni zanurzam je na chwilę w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, wyciągam, kroję w kostkę i ponownie wkładam do wody.
Krok 2
z
7
Do gotującego się bulionu dodaję skorzonerę. Chwilę potem ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotującej się zupy, dorzucam ze dwie gałązki natki pietruszki.
Krok 3
z
7
Po chwili dodaję brukselkę, później włoszczyznę, a na końcu różyczki kalafiora i brokuła.
Krok 4
z
7
Gotuję 15 minut pod przykryciem na niewielkiej mocy płyty.
Krok 5
z
7
Po tym czasie odlewam małą chochelkę warzyw, miksuję i zmiksowanymi warzywami zagęszczam zupę.
Krok 6
z
7
Dodaję garść ulubionego makaronu i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7
z
7
Jeśli zupę jarzynową ze skorzonerą przygotowujemy na wywarze warzywnym, po zestawieniu zupy z ognia można dodać do garnka zahartowaną śmietanę. Jarzynową ze skorzonerą podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0