Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

0
49min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Mrożonej włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
200  g
Mrożony kalafior (kilka różyczek)
1 
Mała cukinia
200  g
Mrożony brokuł (kilka różyczek)
1  l
Wywar drobiowy
4 
Średnie ziemniaki
trochę
Mrożona brukselka (garść)
2 
Korzeń skorzonery
1  pęczek
Natka pietruszki
0.33  szklanka
Ulubiony makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.34 g
Węglowodany
62.39 g
Tłuszcze
3.47 g
Wartość energetyczna
296.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

49 min
Krok 1
15 min
Zagotowuję wywar. W tym czasie obieram skorzonerę (obierałam ją bez rękawiczek, choć znalazłam w internecie zalecenia, by obierać czarne korzonki w rękawiczkach – sok ze skorzonery szybko się utlenia i przybiera ciemną barwę, trudno go potem usunąć z rąk i różnych przedmiotów). Zaraz po obraniu korzeni zanurzam je na chwilę w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, wyciągam, kroję w kostkę i ponownie wkładam do wody.
Krok 2
5 min
Do gotującego się bulionu dodaję skorzonerę. Chwilę potem ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotującej się zupy, dorzucam ze dwie gałązki natki pietruszki.
Krok 3
3 min
Po chwili dodaję brukselkę, później włoszczyznę, a na końcu różyczki kalafiora i brokuła.
Krok 4
15 min
Gotuję 15 minut pod przykryciem na niewielkiej mocy płyty.
Krok 5
3 min
Po tym czasie odlewam małą chochelkę warzyw, miksuję i zmiksowanymi warzywami zagęszczam zupę.
Krok 6
5 min
Dodaję garść ulubionego makaronu i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7
3 min
Jeśli zupę jarzynową ze skorzonerą przygotowujemy na wywarze warzywnym, po zestawieniu zupy z ognia można dodać do garnka zahartowaną śmietanę. Jarzynową ze skorzonerą podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 1 z 7

Zagotowuję wywar. W tym czasie obieram skorzonerę (obierałam ją bez rękawiczek, choć znalazłam w internecie zalecenia, by obierać czarne korzonki w rękawiczkach – sok ze skorzonery szybko się utlenia i przybiera ciemną barwę, trudno go potem usunąć z rąk i różnych przedmiotów). Zaraz po obraniu korzeni zanurzam je na chwilę w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, wyciągam, kroję w kostkę i ponownie wkładam do wody.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 2 z 7

Do gotującego się bulionu dodaję skorzonerę. Chwilę potem ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do gotującej się zupy, dorzucam ze dwie gałązki natki pietruszki.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 3 z 7

Po chwili dodaję brukselkę, później włoszczyznę, a na końcu różyczki kalafiora i brokuła.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 4 z 7

Gotuję 15 minut pod przykryciem na niewielkiej mocy płyty.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 5 z 7

Po tym czasie odlewam małą chochelkę warzyw, miksuję i zmiksowanymi warzywami zagęszczam zupę.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 6 z 7

Dodaję garść ulubionego makaronu i gotuję jeszcze 5 minut.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą

Krok 7 z 7

Jeśli zupę jarzynową ze skorzonerą przygotowujemy na wywarze warzywnym, po zestawieniu zupy z ognia można dodać do garnka zahartowaną śmietanę. Jarzynową ze skorzonerą podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Kiedy tylko coś takiego jak skorzonera wpadło mi w ręce, postanowiłam zakupić to dziwactwo i przetestować w zupie. Pomyślałam sobie, że dobrze jej będzie w zupie pełnej warzyw, stąd na obiad zupa jarzynowa ze skorzonerą. O właściwościach tego dziwnego warzywa i o tym, dlaczego warto go spróbować, przeczytacie tutaj.

Zupa jarzynowa ze skorzonerą była przepyszna. Nikt z domowników nie zorientował się, że dodałam do niej wężymord – ich zdaniem coś co się nazywa wężymord nadaje się jedynie do kociołka starej wiedźmy. No cóż, w moim kociołku też się znalazł, ale wszystkim eliksir – jarzynowa ze skorzonerą – wyszedł tylko na zdrowie. Na wszelki wypadek, żeby uśpić czujność dzieci, dodałam do zupy jarzynowej ze skorzonerą kolorowy makaron. Na tyle odwrócił ich uwagę od skorzonery, że chyba w ogóle zapomniały, że miałam coś takiego w kuchni i pewnie chciałam „to coś” dodać do zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika