Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Duet czekolady i z pomarańczą sprawdza się nie tylko w słynnych biszkoptach z galaretką i warstwą czekolady. Polubisz go również w wersji przygotowanej własnoręcznie. Wypróbuj czekoladowy budyń jaglany ze skórką z pomarańczy, a szybko zapomnisz o ciastkach. Deser jest przy tym bardzo sycący, a dzięki kaszy jaglanej również zdrowy - możesz śmiało sięgnąć po dokładkę!
Przygotowanie
20 min
Krok 1
15 min
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
3 min
Do ugotowanej kaszy dodaj startą skórkę z pomarańczy, miód oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie możesz też dodać kilka kostek czekolady. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 3
2 min
Pozostałą pomarańczę obierz i wykrój z niej cząstki – fileciki. Budyń podawaj z kawałkami pomarańczy i gorzką czekoladą.
Krok 1
z
3
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie odcedź i przełóż do rondelka. Dodaj mleko i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 15 minut aż kasza będzie ugotowana. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
z
3
Do ugotowanej kaszy dodaj startą skórkę z pomarańczy, miód oraz cukier wanilinowy, a następnie całość dokładnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie możesz też dodać kilka kostek czekolady. Jeśli budyń będzie za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
Krok 3
z
3
Pozostałą pomarańczę obierz i wykrój z niej cząstki – fileciki. Budyń podawaj z kawałkami pomarańczy i gorzką czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0