Największą zaletą tego typu serników jest to, że nie wymagają pieczenia, które może być uciążliwie zwłaszcza podczas upałów. Wystarczy bowiem przygotować masę serową, uzupełnić ja o wybrane dodatki (owoce, galaretka, ciasteczka), wyłożyć w tortownicy i zostawić w lodówce na kilka godzin, by wszystkie warstwy stężały. Klasyczny sernik na zimno z galaretką i owocami jest lekki, orzeźwiający i znakomicie nadaje się do mrożonej kawy lub herbaty. Przygotowana z serków homogenizowanych masa doskonale komponuje się z chrupiącymi biszkopcikami oraz wybranymi owocami. Aby deser zaskakiwał niecodziennym wyglądem, mieszankę świeżych owoców (np. maliny, truskawki, jeżyny, winogrona) warto zalać bezbarwną i całkowicie przezroczystą galaretką.
Gdy sezon truskawkowy trwa w pełni, nic tak nie poprawi samopoczucia, jak uroczo różowy sernik na zimno z truskawkami, w którym soczyste owoce doskonale komponują się z delikatną masą śmietanowo twarogową. W podobnym pudrowym odcieniu jest różowy sernik, w którym do masy serowej dodaje się kisiel wiśniowy, zabarwiający ciasto na pastelowy kolor oraz nadający mu absolutnie niepowtarzalnego smaku.
Co zrobić, żeby nasz sernik bez pieczenia posiadał chrupiący spód? Wyłożyć blachę do pieczenia lub tortownicę herbatnikami, biszkoptami lub masą ciasteczkową. Herbatniki lub kruche ciastka należy dokładnie rozkruszyć lub zmiksować w blenderze, połączyć z odrobiną roztopionego masła, a następnie powstałym ciastem wyłożyć pokrytą papierem do pieczenia blachę i wstawić do lodówki na około godzinę. W tym czasie spód stwardnieje i stanie się przyjemnie chrupiący.
W ten prosty sposób możemy przygotować pyszny sernik jagodowy ze śmietanowo serową masą i kilkoma garściami pachnących lasem jagód. Niewymagający pieczenia spód doskonale nada się do przygotowania orzeźwiającego sernika cytrynowego, kuszącego grubą warstwą złocistej galaretki z zatopionymi w niej plastrami cytryny. Schłodzony (około 2 godziny) sernik serwujemy z dodatkiem listków mięty oraz odrobiną słodkiej i rozpływającej się w ustach bitej śmietany.