Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa zielone

Brukselka

Brukselkę ze względu na kwas foliowy poleca się zwłaszcza kobietom w ciąży. Sprawdź przepisy na dania z brukselką na ciepło i na zimno!

Przepisy 28

Wiosenny szybki gulasz warzywny

90 ze 100
1 godz Łatwy

Wiosenny tort sałatkowy

1 godz 30 min Średni

Zapiekanka makaronowa z zapasów

85 ze 100
1 godz 25 min Łatwy

Zupa Won Ton z pierożkami

1 godz 53 min Łatwy

Kanapka z pieczenią i sosem czosnkowym WINIARY

15 min Łatwy

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

2 godz 55 min Łatwy

Jesienna zupa z brukselką

35 min Łatwy

Sałatka meksykańska z kurczakiem

37 min Łatwy

Sałatka z fetą, sałatą lodową i pomidorami

25 min Łatwy

Sałatka z rukolą i fetą

15 min Łatwy

Soczyste polędwiczki z winogronami

75 ze 100
1 godz 20 min Łatwy

Kurczak z sosem tatarskim

70 ze 100
25 min Łatwy

Brukselka w cieście

33 min Łatwy

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

1 godz 13 min Łatwy

Sałatka z brukselki

23 min Łatwy

Sałatka z kiełkami sojowymi

10 min Łatwy

Sałatka z roszponką, gruszką i rukolą

26 min Łatwy

Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem

1 godz 5 min Łatwy

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

20 min Łatwy

Sałatka jajeczna z kiełkami

40 min Łatwy

Sałatka z łososiem i makaronem

1 godz 52 min Średni

Brukselka do obiadu

30 min Łatwy

Sałatka z jarmużu z pomidorem

25 min Łatwy

Sałatka Powiew lata z sosem czosnkowym Winiary

100 ze 100
20 min Łatwy

Sałatka Zapach lata

30 min Łatwy

Sałatka z łososiem wędzonym i serkiem wiejskim

1 godz Łatwy

Młode ziemniaczki z bobem pod jajkiem sadzonym

30 min Łatwy

Terrina z żurkiem i jajem

40 ze 100
6 godz 30 min Średni

Brukselka – miniaturowa kapusta o szerokim zastosowaniu 

Malutka brukselka ma w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także mnóstwo wartości odżywczych i... dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Można jadać ją na różne sposoby: w sałatkach, zupach, zapiekankach i potrawach duszonych. Mamy nadzieję, że przepisy z brukselką sprawią, iż te miniaturowe, pyszne kapustki będą częściej gościć na naszych stołach. 

Sposób na gorzką brukselkę 

Świeża brukselka zawiera związki chemiczne, które mogą powodować jej gorzki smak, co wielu zniechęciło do tego warzywa. Niepotrzebnie, bo są na to rady. Jak pozbyć się goryczy z brukselki? Jednym ze sposobów jest jej zamrożenie. Zamrożone warzywo po odmrożeniu nie będzie już miało gorzkiej nuty. Jeśli jednak przygotowujesz świeżą brukselkę, możesz gotować ją w wodzie z dodatkiem soli i cukru – to pozwoli nie tylko pozbyć się gorzkiego smaku, ale też zachować jej intensywny zielony kolor. W czasie gotowania warto też odlać połowę wody i zastąpić ją świeżą – to na pewno rozwiąże problem goryczy w brukselce. 

Przepisy z brukselką 

Brukselka może być serwowana jako przystawka, dodatek do zupy, składnik sałatki, zapiekanki czy duszonych warzyw. Możliwości jest więc bardzo dużo. W charakterze przystawek polecamy na przykład brukselki w cieśnie. Amatorom zup do gustu powinna przypaść jesienna zupa z brukselką, a sałatek – sałatka warzywna z dynią, brukselką i burakiem. Brukselka świetnie sprawdzi się w zapiekankach makaronowych – wystarczy ugotować makaron, dodać lekko ugotowaną brukselkę, marchew, podsmażony boczek, zalać sosem na bazie śmietany, posypać startym serem i zapiec całość w piekarniku. Duszona brukselka to także wspaniały dodatek do kurczaka. Wystarczy pokroić go w kostkę i dusić na patelni razem z brukselką, na końcu zagęszczając sos odrobiną mąki i śmietany.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu