Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Brukselka smażona na patelni

Brukselka

Brukselkę ze względu na kwas foliowy poleca się zwłaszcza kobietom w ciąży. Sprawdź przepisy na dania z brukselką na ciepło i na zimno!

Przepisy 14
Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

50
42 min Łatwy
Smażona brukselka z boczkiem i makaronem

Smażona brukselka z boczkiem i makaronem

85
22 min Łatwy
Zupa Won Ton z pierożkami

Zupa Won Ton z pierożkami

1 godz 53 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z zapasów

Zapiekanka makaronowa z zapasów

85
1 godz 25 min Łatwy
Sałatka z brukselki

Sałatka z brukselki

23 min Łatwy
Jesienna zupa z brukselką

Jesienna zupa z brukselką

35 min Łatwy
Sałatka Powiew lata z sosem czosnkowym Winiary

Sałatka Powiew lata z sosem czosnkowym Winiary

100
20 min Łatwy
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

36 min Łatwy
Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

1 godz 13 min Łatwy
Brukselka w cieście

Brukselka w cieście

33 min Łatwy
Sałatka z roszponką, gruszką i rukolą

Sałatka z roszponką, gruszką i rukolą

26 min Łatwy
Brukselka do obiadu

Brukselka do obiadu

30 min Łatwy
Wiosenny szybki gulasz warzywny

Wiosenny szybki gulasz warzywny

90
1 godz Łatwy
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

2 godz 55 min Łatwy

Brukselka – miniaturowa kapusta o szerokim zastosowaniu 

Malutka brukselka ma w sobie nie tylko wiele smaku, lecz także mnóstwo wartości odżywczych i... dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Można jadać ją na różne sposoby: w sałatkach, zupach, zapiekankach i potrawach duszonych. Mamy nadzieję, że przepisy z brukselką sprawią, iż te miniaturowe, pyszne kapustki będą częściej gościć na naszych stołach. 

Sposób na gorzką brukselkę 

Świeża brukselka zawiera związki chemiczne, które mogą powodować jej gorzki smak, co wielu zniechęciło do tego warzywa. Niepotrzebnie, bo są na to rady. Jak pozbyć się goryczy z brukselki? Jednym ze sposobów jest jej zamrożenie. Zamrożone warzywo po odmrożeniu nie będzie już miało gorzkiej nuty. Jeśli jednak przygotowujesz świeżą brukselkę, możesz gotować ją w wodzie z dodatkiem soli i cukru – to pozwoli nie tylko pozbyć się gorzkiego smaku, ale też zachować jej intensywny zielony kolor. W czasie gotowania warto też odlać połowę wody i zastąpić ją świeżą – to na pewno rozwiąże problem goryczy w brukselce. 

Przepisy z brukselką 

Brukselka może być serwowana jako przystawka, dodatek do zupy, składnik sałatki, zapiekanki czy duszonych warzyw. Możliwości jest więc bardzo dużo. W charakterze przystawek polecamy na przykład brukselki w cieśnie. Amatorom zup do gustu powinna przypaść jesienna zupa z brukselką, a sałatek – sałatka warzywna z dynią, brukselką i burakiem. Brukselka świetnie sprawdzi się w zapiekankach makaronowych – wystarczy ugotować makaron, dodać lekko ugotowaną brukselkę, marchew, podsmażony boczek, zalać sosem na bazie śmietany, posypać startym serem i zapiec całość w piekarniku. Duszona brukselka to także wspaniały dodatek do kurczaka. Wystarczy pokroić go w kostkę i dusić na patelni razem z brukselką, na końcu zagęszczając sos odrobiną mąki i śmietany.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu