Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest GF
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Brukselka
150  g
Orzechy włoskie
1 
Ostra papryczka chilli
2  łyżek
Sos sojowy jasny
3  łyżek
Olej sezamowy
1  łyżeczka
Cukier
2  łyżek
Sok z limonki
1.5  ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.72 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
27.1 g
Wartość energetyczna
297.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Brukselka nie jest taka straszna, jak sądzą dzieci i niektórzy dorośli. Należy ona do top 10 najbardziej nielubianych warzyw, ale znamy sposób na przywrócenie jej dobrego imienia. Pieczona brukselka z orzechami po azjatycku sprawi, że zmienisz co do niej zdanie - i będzie ona gościć na Twoim stole co sezon. W przepisie możesz wykorzystać orzechy dowolnego typu, choć najbardziej będą pasować włoskie i ziemne.

Przygotowanie

73 min
  • Przygotuj brukselkę

    10 min
    Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.
  • Przygotuj marynatę

    3 min
    Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
  • Zamarynuj brukselkę

    30 min
    Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.
  • Pieczenie

    30 min
    Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.
Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Przygotuj brukselkę z 4

Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Przygotuj marynatę z 4

Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Zamarynuj brukselkę z 4

Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Pieczenie z 4

Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Tort marchewkowy

    4 godz 31 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Polski pulled pork burger

    3 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu