Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest GF

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
600  g
Brukselka
150  g
Orzechy włoskie
1 
Ostra papryczka chilli
2  łyżek
Sos sojowy jasny
3  łyżek
Olej sezamowy
1  łyżeczka
Cukier
2  łyżek
Sok z limonki
1.5  ząbków
Czosnek przeciśnięty przez praskę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.72 g
Węglowodany
11.77 g
Tłuszcze
27.1 g
Wartość energetyczna
297.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Brukselka nie jest taka straszna, jak sądzą dzieci i niektórzy dorośli. Należy ona do top 10 najbardziej nielubianych warzyw, ale znamy sposób na przywrócenie jej dobrego imienia. Pieczona brukselka z orzechami po azjatycku sprawi, że zmienisz co do niej zdanie - i będzie ona gościć na Twoim stole co sezon. W przepisie możesz wykorzystać orzechy dowolnego typu, choć najbardziej będą pasować włoskie i ziemne.

Przygotowanie

73 min
  • Przygotuj brukselkę

    10 min
    Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.
  • Przygotuj marynatę

    3 min
    Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
  • Zamarynuj brukselkę

    30 min
    Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.
  • Pieczenie

    30 min
    Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.
Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Przygotuj brukselkę z 4

Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Przygotuj marynatę z 4

Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Zamarynuj brukselkę z 4

Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.

Pieczona brukselka z orzechami (którą pokochasz!)

Pieczenie z 4

Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dla sportowców
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Tort marchewkowy

    Tort marchewkowy

    4 godz 31 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu