Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Brukselka nie jest taka straszna, jak sądzą dzieci i niektórzy dorośli. Należy ona do top 10 najbardziej nielubianych warzyw, ale znamy sposób na przywrócenie jej dobrego imienia. Pieczona brukselka z orzechami po azjatycku sprawi, że zmienisz co do niej zdanie - i będzie ona gościć na Twoim stole co sezon. W przepisie możesz wykorzystać orzechy dowolnego typu, choć najbardziej będą pasować włoskie i ziemne.
Przygotowanie
73 min
Przygotuj brukselkę
10 min
Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.
Przygotuj marynatę
3 min
Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
Zamarynuj brukselkę
30 min
Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.
Pieczenie
30 min
Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.
Przygotuj brukselkę
z
4
Rozgrzej piekarnik na 160 stopni. Umyj dokładnie brukselkę, osusz, obierz z wierzchnich liści, przytnij nieco zdrewniałe końcówki i pokrój główki na połówki.
Przygotuj marynatę
z
4
Do dużej miski wlej olej sezamowy lub oliwę, dodaj sos sojowy, sok z limonki i cukier. Pokrój drobno orzechy, dodaj papryczkę (dla dorosłych - z ziarnami lub, opcjonalnie, jeśli wolisz łagodniejszą wersję - usuń ziarna), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
Zamarynuj brukselkę
z
4
Połącz brukselkę z marynatą. Wsyp ją do miski, dokładnie wymieszaj z powstałym sosem, przykryj i włóż do lodówki na 30 minut, by brukselka przeszła smakiem marynaty.
Pieczenie
z
4
Przełóż brukselkę w sosie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, od czasu do czasu mieszając - tak, by brukselka upiekła się równomiernie i nie przypaliła.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0