Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa Won Ton z pierożkami

Zupa Won Ton z pierożkami

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Mąka ryżowa
150  g
Mąka pszenna
175  ml
Woda
1  szczypta
Sól
50  dag
Mięso mielone
2  łyżeczek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Sos sojowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3 
Udka
2 
Marchewka
3 
Brukselka
0.3 
Por
0.5 
Pietruszka
8 
Grzybki mun
0.5  pęczek
Szczypiorek
4  łyżeczek
Sos sojowy ciemny
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.9 g
Węglowodany
53.95 g
Tłuszcze
40.5 g
Wartość energetyczna
745.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna zupa orientalna wonton z chińskimi pierożkami to oryginalna, jak również popularna zupa w kraju i na świecie. Przygotuj ciasto na pierożki z połączenia mąki ryżowej i pszennej a farsz z mielonego mięsa, przypraw, sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i sklejaj z dodatkiem łyżeczki farszu w tak zwane sakiewki lub uszka. Przygotuj rosół z dodatkiem brukselki i kurczaka. Przepyszna zupa już gotowa! Podawaj ją ze świeżym szczypiorkiem i grzybkami mun.

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    25 min
    Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.
  • Krok 3

    5 min
    Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 4

    5 min
    Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.
  • Krok 5

    10 min
    Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.
  • Krok 6

    15 min
    Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    15 min
    Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.
  • Krok 8

    5 min
    Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.
  • Krok 9

    2 min
    Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.
  • Krok 10

    1 min
    Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.
Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 1 z 10

Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 2 z 10

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 3 z 10

Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 4 z 10

Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 5 z 10

Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 6 z 10

Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 7 z 10

Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 8 z 10

Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 9 z 10

Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 10 z 10

Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Mini calzone z mięsem mielonym

    Mini calzone z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

    Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

    1 godz 33 min Łatwy
  • Tradycyjne kołduny litewskie

    Tradycyjne kołduny litewskie

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu