Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa Won Ton z pierożkami

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Mąka ryżowa
150  g
Mąka pszenna
175  ml
Woda
1  szczypta
Sól
50  dag
Mięso mielone
2  łyżeczek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Sos sojowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3 
Udka
2 
Marchewka
3 
Brukselka
0.3 
Por
0.5 
Pietruszka
8 
Grzybki mun
0.5  pęczek
Szczypiorek
4  łyżeczek
Sos sojowy ciemny
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
41.9 g
Węglowodany
53.95 g
Tłuszcze
40.5 g
Wartość energetyczna
745.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna zupa orientalna wonton z chińskimi pierożkami to oryginalna, jak również popularna zupa w kraju i na świecie. Przygotuj ciasto na pierożki z połączenia mąki ryżowej i pszennej a farsz z mielonego mięsa, przypraw, sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i sklejaj z dodatkiem łyżeczki farszu w tak zwane sakiewki lub uszka. Przygotuj rosół z dodatkiem brukselki i kurczaka. Przepyszna zupa już gotowa! Podawaj ją ze świeżym szczypiorkiem i grzybkami mun.

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    25 min
    Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.
  • Krok 3

    5 min
    Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 4

    5 min
    Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.
  • Krok 5

    10 min
    Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.
  • Krok 6

    15 min
    Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    15 min
    Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.
  • Krok 8

    5 min
    Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.
  • Krok 9

    2 min
    Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.
  • Krok 10

    1 min
    Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.
Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 1 z 10

Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 2 z 10

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 3 z 10

Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 4 z 10

Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 5 z 10

Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 6 z 10

Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 7 z 10

Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 8 z 10

Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 9 z 10

Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 10 z 10

Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Mini calzone z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

    1 godz 33 min Łatwy
  • Tradycyjne kołduny litewskie

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu