Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa Won Ton z pierożkami
Dodaj do CookBook

Zupa Won Ton z pierożkami

(0)
1 godz 53 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Mąka ryżowa
150  g
Mąka pszenna
175  ml
Woda
1  szczypta
Sól
50  dag
Mięso mielone
2  łyżeczek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Sos sojowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3 
Udka
2 
Marchewka
3 
Brukselka
0.3 
Por
0.5 
Pietruszka
8 
Grzybki mun
0.5  pęczek
Szczypiorek
4  łyżeczek
Sos sojowy ciemny
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.9 g
Wartość energetyczna
745.6 kcal
Tłuszcze
40.5 g
Białko
41.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna zupa orientalna wonton z chińskimi pierożkami to oryginalna, jak również popularna zupa w kraju i na świecie. Przygotuj ciasto na pierożki z połączenia mąki ryżowej i pszennej a farsz z mielonego mięsa, przypraw, sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i sklejaj z dodatkiem łyżeczki farszu w tak zwane sakiewki lub uszka. Przygotuj rosół z dodatkiem brukselki i kurczaka. Przepyszna zupa już gotowa! Podawaj ją ze świeżym szczypiorkiem i grzybkami mun.

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    25 min
    Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.
  • Krok 3

    5 min
    Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 4

    5 min
    Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.
  • Krok 5

    10 min
    Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.
  • Krok 6

    15 min
    Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 7

    15 min
    Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.
  • Krok 8

    5 min
    Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.
  • Krok 9

    2 min
    Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.
  • Krok 10

    1 min
    Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.
Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 1 z 10

Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 2 z 10

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 3 z 10

Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 4 z 10

Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 5 z 10

Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 6 z 10

Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 7 z 10

Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 8 z 10

Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 9 z 10

Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 10 z 10

Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu