Zupa Won Ton z pierożkami
113min
Łatwy
50 g
Mąka ryżowa
150 g
Mąka pszenna
175 ml
Woda
1 szczypta
Sól
50 dag
Mięso mielone
2 łyżeczek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Sos sojowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3
Udka
2
Marchewka
3
Brukselka
0.3
Por
0.5
Pietruszka
8
Grzybki mun
0.5 pęczek
Szczypiorek
4 łyżeczek
Sos sojowy ciemny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
41.9 g
Węglowodany
53.95 g
Tłuszcze
40.5 g
Wartość energetyczna
745.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
113 min
Krok 1
25 min
Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.
Krok 2
30 min
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.
Krok 3
5 min
Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 4
5 min
Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.
Krok 5
10 min
Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.
Krok 6
15 min
Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7
15 min
Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.
Krok 8
5 min
Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.
Krok 9
2 min
Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.
Krok 10
1 min
Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.
Pyszna zupa orientalna wonton z chińskimi pierożkami to oryginalna, jak również popularna zupa w kraju i na świecie. Przygotuj ciasto na pierożki z połączenia mąki ryżowej i pszennej a farsz z mielonego mięsa, przypraw, sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i sklejaj z dodatkiem łyżeczki farszu w tak zwane sakiewki lub uszka. Przygotuj rosół z dodatkiem brukselki i kurczaka. Przepyszna zupa już gotowa! Podawaj ją ze świeżym szczypiorkiem i grzybkami mun.
Komentarze 0