Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa Won Ton z pierożkami

0
113 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 g
Mąka ryżowa
150 g
Mąka pszenna
175 ml
Woda
1 szczypta
Sól
50 dag
Mięso mielone
2 łyżeczek
Mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
Sos sojowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 
Udka
2 
Marchewka
3 
Brukselka
0.3 
Por
0.5 
Pietruszka
8 
Grzybki mun
0.5 pęczek
Szczypiorek
4 łyżeczek
Sos sojowy ciemny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.95 g
Tłuszcze
40.5 g
Wartość energetyczna
745.56 kcal
Białko
41.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
25 min
Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.
Krok 2
30 min
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.
Krok 3
5 min
Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 4
5 min
Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.
Krok 5
10 min
Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.
Krok 6
15 min
Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7
15 min
Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.
Krok 8
5 min
Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.
Krok 9
2 min
Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.
Krok 10
1 min
Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.
Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 1 z 10

Do miski przesiewamy 50g mąki ryżowej, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na około 20 minut.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 2 z 10

Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól. Zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wałkujemy cienkie placki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 3 z 10

Farsz: mięso mielone wkładamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz oraz sos sojowy i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 4 z 10

Na przygotowane ciasto (kwadraciki), nakładamy około łyżeczki farszu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 5 z 10

Zawijamy w sakiewki lub sklejamy jak tradycyjne pierożki, a boki zawijamy jak na uszka.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 6 z 10

Rosół: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczakiem. Zalewamy całość około 2,5l wody i gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 7 z 10

Rosół przecedzamy. Doprawiamy sosem sojowym. Dodajemy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut. Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 8 z 10

Nakładamy pierożki do miseczek, dodajemy grzybki mun i posiekany szczypiorek.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 9 z 10

Dodajemy po kawałku marchewki z rosołu.

Zupa Won Ton z pierożkami

Krok 10 z 10

Całość zalweamy bulionem. Podajemy na gorąco.

Pyszna zupa orientalna wonton z chińskimi pierożkami to oryginalna, jak również popularna zupa w kraju i na świecie. Przygotuj ciasto na pierożki z połączenia mąki ryżowej i pszennej a farsz z mielonego mięsa, przypraw, sosu sojowego i mąki ziemniaczanej. Rozwałkuj ciasto i sklejaj z dodatkiem łyżeczki farszu w tak zwane sakiewki lub uszka. Przygotuj rosół z dodatkiem brukselki i kurczaka. Przepyszna zupa już gotowa! Podawaj ją ze świeżym szczypiorkiem i grzybkami mun.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika