Brukselka w cieście
33min
Łatwy
1 łyżka
500 g
Brukselka
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
2
Jajko
125 ml
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
8.56 g
Węglowodany
20.46 g
Tłuszcze
31.72 g
Wartość energetyczna
385.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
10 min
Brukselkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
7 min
Odsącz i ostudź.
Krok 3
5 min
Wymieszaj mąki, jajka i Majonez do konsystencji gęstego ciasta.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Brukselki zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Krok 5
1 min
Brukselkę podawaj jako przystawkę.
Brukselka nie powinna się kojarzyć tylko z zupą jarzynową – przepis na brukselkę w cieście to propozycja przystawki do dania głównego z mięsem lub przekąski, banalnie prosta do wykonania. Brukselkę gotujesz w gorącej wodzie do miękkości, następnie obtaczasz w cieście z mąki ziemniaczanej i pszennej, jajek i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, po czym smażysz aż do zarumienienia się brukselek w cieście. Skosztuj tej obiadowej jarzynki i sprawdź jeszcze inne dania z brukselką!
Komentarze 0