Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brukselka w cieście

0
33 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Brukselka
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
2 
Jajko
0.5 szklanka
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.56 g
Wartość energetyczna
440.89 kcal
Tłuszcze
37.97 g
Węglowodany
20.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
10 min
Brukselkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
7 min
Odsącz i ostudź.
Krok 3
5 min
Wymieszaj mąki, jajka i Majonez do konsystencji gęstego ciasta.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Brukselki zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Krok 5
1 min
Brukselkę podawaj jako przystawkę.
Brukselka w cieście

Krok 1 z 5

Brukselkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie.

Brukselka w cieście

Krok 2 z 5

Odsącz i ostudź.

Brukselka w cieście

Krok 3 z 5

Wymieszaj mąki, jajka i Majonez do konsystencji gęstego ciasta.

Brukselka w cieście

Krok 4 z 5

Na patelni rozgrzej olej. Brukselki zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Brukselka w cieście

Krok 5 z 5

Brukselkę podawaj jako przystawkę.


Brukselka nie powinna się kojarzyć tylko z zupą jarzynową – przepis na brukselkę w cieście to propozycja przystawki do dania głównego z mięsem lub przekąski, banalnie prosta do wykonania. Brukselkę gotujesz w gorącej wodzie do miękkości, następnie obtaczasz w cieście z mąki ziemniaczanej i pszennej, jajek i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, po czym smażysz aż do zarumienienia się brukselek w cieście. Skosztuj tej obiadowej jarzynki i sprawdź jeszcze inne dania z brukselką!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika