1

2

Przepisy

Chrupiące udka z kurczaka

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 3 porcje

Ziemniaki upieczone z kurczakiem smakują wyśmienicie.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem papryką i odrobiną gałki muszkatołowej, Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso
  2. Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową.)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: