Chrupiące udka z kurczaka

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 3

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso.
  2. Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową).

Opis przepisu:

Pieczone udka z kurczaka, wsadzone do piekarnika razem z ziemniakami. Nietypowo oliwę, którą skropimy mięso przed pieczeniem, wymieszajmy z łyżeczką miodu, i sokiem z cytryny. Dzięki temu kurczak lepiej się zarumieni i wchłonie przyprawy. Ugotowane wcześniej ziemniaki wrzućmy do brytfanny z przypieczonym już kurczakiem i pieczmy do miękkości. Efekt będzie zachwycający!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?