Kluski śląskie szare

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 7

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  2. Surowe, obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.
  3. Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę.
  4. Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze.

Opis przepisu:

Klasyczne kluski śląskie to przysmak, którym zajadają się nie tylko rdzenni Ślązacy. Są pyszne, pożywne i niezwykle syte. Z dodatkiem sosu, znajdą się w czołówce polskich dań obiadowych. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?