Parówki w cieście francuskim

Oceń ten przepis!

4/5 4 35 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 6

4/5 4 35 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów.
  2. Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście. Każdą parówkę ciasno zawinąć w prostokąty z ciasta.
  3. Zawijać w taki sposób aby na końcu parówki pozostało 1 cm ciasta
  4. Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm (nie do końca)
  5. Z obu stron zawiniętych w ciasto parówek ułożyć 2 rurki. Wtedy nacinając parówki z ciastem nie przetniemy do samego końca.
  6. Parówki z ciastem zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z Ketchupem pikantnym WINIARY, musztardą i posiekanym szczypiorem.

Opis przepisu:

Ciasto francuskie okazuje się niezawodne zawsze wtedy, kiedy potrzeba sprytnego sposobu na szybkie przekąski. Takie imprezowe przysmaki muszą być łatwe w przyrządzaniu, by zostało jeszcze trochę czasu na pozostałe przygotowania. Parówki w cieście francuskim będą zatem strzałem w dziesiątkę. Wykonasz je z gotowego ciasta francuskiego, dobrej jakości parówek oraz Ketchupu Pikantnego WINIARY, który posłuży za smaczny sos. Upieczone parówki w cieście francuskim możesz ułożyć w okrągły grzebień, by stworzyć dodatkową atrakcję dla gości.

Wykonanie przekąsek nie zajmie więcej niż godzinę, wliczając w to czas pieczenia. Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 prostokątów. Parówki obierz z osłonki i ułóż na cieście, a następnie każdą z nich zawiń ciasno w prostokąty z ciasta. Pamiętaj, by zrobić to tak, żeby na końcu parówki został jeszcze około 1 cm ciasta. Ciasto z zawiniętą parówką natnij ostrym nożem w odstępach mniejszych niż 1 cm.

Nacięte parówki wraz z ciastem zawiń w kółko, a końcówki zepnij wykałaczką. Na koniec ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 25 minut. Podawaj z Ketchupem Pikantnym WINIARY, musztardą lub innym ulubionym sosem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?