1

2

Przepisy

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

4/5 4 33 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 8 porcji

292 calories kalorie: 292 kcal / porcja

Bardzo dekoracyjna, przepyszna sałatka warstwowa to idealne danie na domową imprezę. Chrupiąca, dolna warstwa, którą tworzą seler konserwowy, ananas i kukurydza przyjemnie kontrastuje z delikatną górą: jajkami na twardo, szynką oraz tartym żółtym serem. Wszystkie smaki łączy harmonijnie kremowy Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatkę podajemy w przezroczystym naczyniu, udekorowaną siekaną natką pietruszki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Otwórz ananasy, kukurydzę i selera i odsącz je na osobnych sitkach z zalewy.
  2. Ugotuj jajka na twardo, a następnie odłóż jajka do wystudzenia.
  3. Pokrój szynkę i ananasa w paski.
  4. Obierz ostudzone jajka i pokrój je w kostkę.
  5. W salaterce układaj warstwami: seler, kukurydzę, ananas, na to 3 łyżki Majonezu (rozsmarowane delikatnie łyżką), potem szynkę, jajka, znów Majonez.
  6. Na samą górę zetrzyj żółty ser na tarce o grubych oczkach.
  7. Posiekaj natkę pietruszki i udekoruj nią sałatkę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: