Surówka z białej rzodkwi

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Porcje 3

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkę obrać ze skórki, odciąć końce. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski.
  2. Dodać jogurt grecki (można dodać śmietany), sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie.
  3. Koperek opłukać, osuszyć. Posiekać drobno i dodać do surówki. Jeszcze raz wymieszać

Opis przepisu:

Biała rzodkiew jest mniej popularna niż zwykła rzodkiewka, ale za to bogatsza w składniki odżywcze. Idealnie więc sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej łapiemy przeziębienia. Surówka z białej rzodkwi to prosty sposób na warzywny dodatek do obiadu – do startej rzodkwi dodajemy jogurt grecki, przyprawy i sok z cytryny, a następnie posiekany świeży koperek. Z czym podawać surówkę z białej rzodkwi? Przede wszystkim z potrawami mięsnymi – pieczeniami, wątróbką czy polędwiczkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?