Bigos myśliwski

Oceń ten przepis!

4/5 4 69 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 5

4/5 4 69 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby namocz i ugotuj.
  3. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  4. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  5. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  6. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  7. Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.

Opis przepisu:

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
Zobacz pomysły na świąteczny bigos >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?