Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • Bigos myśliwski
  • czas Łączny czas: 125 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 90 min)
  • porcji Porcji: 5
  • kalorie Kalorie: 239 kcal / 1 porcję

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad, który możesz podawać przez kilka dni, ale ta potrawa stanie się również doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Bigos z kiszonej kapusty dobrze skomponuje się z wigilijną rybą, przygotowaną na Twój ulubiony sposób. Przepis na bigos polski możesz także samodzielnie zmieniać – dla chętnych proponujemy dodanie odrobiny przesmażonego boczku, a suszone grzyby leśne można również zastąpić pieczarkami.
Zobacz pomysły na świąteczny bigos >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby namocz i ugotuj.
  3. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  4. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  5. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  6. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  7. Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: 1195 kcal / 5 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 2 grudnia 2014
    kwiatek1507

    Mój ulubiony.

    +0
  • 1 września 2014
    nulkaa22

    Mniam!

    +0
  • 29 lipca 2014
    Jeremy1

    wyśmienity

    +0
  • 16 lipca 2014
    Jorguś

    Wspaniały bigos. Zwracam uwagę przed przystąpieniem do przygotowania tej potrawy, aby kapusta była kiszona, a nie jakaś "KWASZONA", bo nie wiem co to jest. Do bigosu dodaję takie coś z Pińczowa, POMIDORI - przecier pomidorowy. Dodaje on bigosowi bardzo ciekawego smaku. Pozdrawiam.

    +0
  • 21 czerwca 2014
    paulinapj

    Taki bigosik to jest to

    +0
  • 31 maja 2014
    JENASIASTA

    Pokrzepiający!

    +0
  • 27 marca 2014
    izaOST

    Wygląda apetycznie!!

    +0
  • 15 marca 2014
    olkaaa

    wygląda smakowicie

    +0
  • 7 marca 2014
    Patison

    zrobiłam bigos myśliwski według tego przepisu na wesele przyjaciółki (proporcje na porcje dla 50 osób)- gościom smakowało, mam nadzieję, że młodym także!

    +0
  • 1 lutego 2014
    MAMA54

    lubię taki bigosik

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Bigos myśliwski
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Bigos myśliwski

Wydrukuj przepis

Bigos myśliwski

Zgłoś przepis do moderacji