Biszkopt z jabłkami i budyniem

Oceń ten przepis!

5/5 5 34 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 25 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 16

5/5 5 34 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

BISZKOPT

MASA BUDYNIOWA

MASA JABŁKOWA

Przygotowanie:

  1. CIASTO Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
  3. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać.
  4. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stop.
  5. Upieczone ciasto wystudzić,przekroić na połowę.
  6. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  7. Do garnka włożyć masło,rozpuścić,dodać starte jabłka,przesmażać przez około 10 minut.
  8. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
  9. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
  10. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
  11. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Przepis na tradycyjny biszkopt w zupełnie nowej odsłonie, czyli kakaowy biszkopt z jabłkami i budyniem. Na biszkoptowy spód wylewamy jabłka zasmażane z dodatkiem Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a następnie aksamitną masę budyniową. Ostatnie piętro ciasta ponownie stanowi puszysty biszkopt kakaowy. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania przy filiżance kawy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Telka
    Czy budyń wlewamy gorący na jabłka?
    • Winiary
      Radzimy chwilę odczekać przed nałożeniem budyniu, żeby nie był gorący. Nie może być również całkiem zimny, ponieważ wtedy stanie się mniej plastyczny i gorzej będzie nam go wyłożyć na jabłka.
  • Krystian
    Ja dodałem kakao razem z mąką i proszkiem do pieczenia i wszytko jest jak należy :)
  • Klaudia
    Mi wyszło polecamy pyszne !!!
  • Paulina
    Zobacz Słoneczko zdjęcie tam jest kakao.... Inaczej biszkopt bylby jasny... Także po prostu Tobie coś nie wyszlo....
  • Aneta
    Nie polecam!!!!! W skladnikach jest podane kakao którego w przepisie nie ma. Dodałam je po ubiciu piany. Wszystko siadlo i z piany zrobiła się woda. Godzina zmarnowana. Jak chcecie dodać przepis to chociaż się postarajcie. Pierwszy i ostatni raz!

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?