1

2

Przepisy

Biszkopt z jabłkami i budyniem

5/5 5 20 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 16 porcji

Przepis na tradycyjny biszkopt w zupełnie nowej odsłonie, czyli kakaowy biszkopt z jabłkami i budyniem. Na biszkoptowy spód wylewamy jabłka zasmażane z dodatkiem Galaretki pomarańczowy smak WINIARY, a następnie aksamitną masę budyniową. Ostatnie piętro ciasta ponownie stanowi puszysty biszkopt kakaowy. Biszkopt z jabłkami i budyniem to deser, który idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania przy filiżance kawy!

składniki:

Liczba porcji:

BISZKOPT

MASA BUDYNIOWA

MASA JABŁKOWA

Przygotowanie:

  1. CIASTO Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
  3. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać.
  4. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stop.
  5. Upieczone ciasto wystudzić,przekroić na połowę.
  6. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  7. Do garnka włożyć masło,rozpuścić,dodać starte jabłka,przesmażać przez około 10 minut.
  8. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać.
  9. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować.
  10. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając.
  11. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Aneta
    Nie polecam!!!!! W skladnikach jest podane kakao którego w przepisie nie ma. Dodałam je po ubiciu piany. Wszystko siadlo i z piany zrobiła się woda. Godzina zmarnowana. Jak chcecie dodać przepis to chociaż się postarajcie. Pierwszy i ostatni raz!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: